Startup weekend in Euroborg: 100 ondernemers zetten binnen 54 uur bedrijven op

28 oktober 2021

Na afwezigheid door de coronacrisis is Startup Weekend terug in Groningen. Op 19, 20 en 21 november vindt de dertiende editie van het evenement voor jonge (en oude) ondernemers plaats. Met een nieuwe locatie: stadion Euroborg van FC Groningen.

startup weekend

“We zijn heel blij dat we weer mogen,” zegt Tjarda Polderman. Ze staat dit jaar aan het hoofd van de groep vrijwilligers die het weekend organiseert. “Groningen is een ondernemende en bruisende stad. Het Startup Weekend hier is ieder jaar de grootste van Europa."
 
Tijdens de coronacrisis bleek het schier onmogelijk op die schaal (meerdere dagen met 100 mensen op één locatie) een evenement te organiseren. “Na de aankondiging van de laatste versoepelingen zijn we snel op zoek gegaan naar een locatie waar het toch zou kunnen, om te zorgen dat 2021 niet ook zonder startup-weekend passeert.”
 
Die plek werd gevonden bij FC Groningen. De club stelt het stadion beschikbaar. Een match made in heaven aldus Edwin Froma, Marketing Manager FC Groningen. “Wij zien ons stadion ook als plek waar elk talent een podium kan krijgen. Daarom zijn wij trots dat een bijzonder evenement als Start-up Weekend dit jaar in Euroborg gaan plaatsvinden. Hopelijk ontstaan hier ideeën die uiteindelijk ook uitmonden tot (inter)nationale top. Zoals meerdere spelers die hier begonnen zijn ook hebben gedaan."
 
Een bootcamp van 54 uur
Startup Weekend is een evenement om ondernemerschap en de gemeenschap van ondernemers in Groningen te stimuleren. Tijdens een bootcamp van 54 uur komen beginnende ondernemers en oude rotten uit verschillende sectoren samen op één plek om in teams bedrijfsideeën uit te werken. Van plannen om een raket te lanceren tot een robot die pizza voor je bestelt en ‘kerstdecoratie as a service’, het laat zien hoe verrassend en veelzijdig ondernemerschap is.
 
Het bekendste voorbeeld van een succesvol bedrijf dat begon op Startup Weekend is Omapost. Zij wonnen de editie van 2014. En de ondernemers achter printmijnstad.nl hebben elkaar op Startup Weekend Groningen ontmoet.
 
Hoe gaat dat nou in z’n werk?
Startup Weekend is een concept van Techstars, een technologiebedrijf uit Londen. Het wordt overal ter wereld georganiseerd, van Australië en Maleisië tot Canada en Brazilië. Met meer dan 100 deelnemers behoort het jaarlijkse evenement in Groningen tot de grootste van Europa.
 
De deelnemers beginnen op vrijdag met het pitchen van een oplossing voor een alledaags probleem. De deelnemers kiezen door te stemmen de tien beste (of leukste) ideeën. De pitchers daarvan stellen vervolgens hun dream-teams samen uit de andere deelnemers.
 
De zaterdag staat voor de teams in het teken van brainstormen, het maken van een businessplan, het uitvoeren van een marktvalidatie en het ontwikkelen van een eerste versie of prototype. Deelnemers krijgen ondersteuning van coaches uit de Noordelijke ondernemers-scene. Daarnaast worden workshops gehouden en is er de ruimte om te ontspannen.
 
Edwin Froma - Marketing Manager FC Groningen “Ons stadion is voor vele jonge sporters het podium om hun talenten te laten zien aan de wereld. Verschillende spelers die hier zijn begonnen hebben uiteindelijk de Champions League gewonnen. Luis Suárez, Virgil van Dijk om zomaar twee te noemen en uiteraard Arjen Robben vanuit het Oosterpark. Het laat zien dat je als voetballer bij FC Groningen kunt groeien."

"Maar niet alleen voor onze voetballers streven we naar groei. Zakelijk hebben we een prachtig platform voor talenten om te groeien, jaarlijks geven we tientallen stagiaires van verschillende opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool de mogelijkheid zich bij en met ons te ontwikkelen. Wij zien ons stadion ook als plek waar elk talent een podium kan krijgen. Daarom zijn wij trots dat een bijzonder evenement als Startup Weekend dit jaar in Euroborg gaan plaatsvinden. Hopelijk ontstaan hier ideeën die uiteindelijk ook uitmonden tot (inter)nationale top.”
 
Aan het einde van de zondagmiddag worden de eindpresentaties gehouden. Tegen die tijd hebben alle teams een volledig businessplan klaar. Een vakjury beoordeelt die plannen. Dit jaar bestaat de jury uit Eric Idema (oprichter en CEO van EasyToys), Ellen van Acht (directielid van ZiRe Vastgoed & Retail - waar Ziengs Schoenen en Scapino toebehoren) en Benjamin Derksen (lid van de investeringscomimissie van de Investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, beter bekend als de NOM).
 
Over Techstars
 Startup Weekend is een internationaal concept van Techstars. Zij hebben als missie om wereldwijd iedereen in staat te stellen om een bijdrage te leveren aan – en te profiteren van – het succes van ondernemers. Zij helpen startups, investeerders, bedrijven aan elkaar te verbinden. Techstars heeft in totaal in 2400 bedrijven geïnvesteerd met een totale marktkapitalisatie van 204 miljard dollar.
 
Aanvullende informatie:
 Evenement: Techstars Startup Weekend Groningen 2021
Locatie: Euroborg stadion, Boumaboulevard 41, Groningen
Aanvangstijden: Vrijdag 19 november 17:00–23:59, zaterdag 20 november 06:00–23:59, zondag 21 november 06:00–23:59
Tickets: https://swgro21.eventbrite.com

Laatste nieuws