Staande ovatie voor verliezend negental FC

23 september 2018

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 3-1 verloren van AZ, maar de Trots van het Noorden ging desondanks met een staande ovatie van het veld. De incidentrijke wedstrijd kende een 1-1 ruststand met een FC-treffer van Jeffrey Chabot. Ritsu Doan zag op slag van rust een strafschop gestopt. Op dat moment speelde FC Groningen al met tien man door rood voor Deyovaisio Zeefuik. Na de 1-2 kreeg Ajdin Hrustic zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Zonder aanvallers Mimoun Mahi en Mateo Cassierra, beiden geblesseerd, ging FC Groningen de wedstrijd in de zesde speelronde van de Eredivisie in. De Deen Jannik Pohl was de vervanger van Mahi, terwijl Michael Breij de plek innam van Ludovit Reis ten opzichte van de basiself van afgelopen weekend.

De wedstrijd in het Hitachi Capital Mobility Stadion was het 250ste officiële duel sinds de verhuizing in 2006. FC Groningen leek na ruim een kwartier op achterstand te komen, maar het doelpunt van Björn Johnsen werd afgekeurd wegens buitenspel. Even later kwam FC Groningen op voorsprong uit een cornersituatie, met verdediger Jeffrey Chabot als maker van het doelpunt: 1-0.

Lang kon de thuisclub niet van de voorsprong genieten want binnen twee minuten had oud-FC’er Oussama Idrissi de gelijkmaker al binnen liggen: 1-1. In het verloop van de eerste helft waren de beide ploegen aan elkaar gewaagd en in de extra tijd van de eerste helft gebeurde er weer een heleboel. Zo kreeg Deyovaisio Zeefuik rood na een overtreding op Oussama Idrissi.

Ook kreeg FC Groningen in ondertal nog een uitgelezen mogelijkheid om met een voorsprong de kleedkamers in te gaan. Guus Til maakte een overtreding binnen de eigen zestien en vervolgens kreeg FC Groningen een strafschop. Ritsu Doan schoot de penalty tegen oud-FC-doelman Marco Bizot en zo bleef het 1-1 bij het ingaan van de vijftien minuten pauze.

De start van de tweede helft was een moeilijke fase voor FC Groningen met Sergio Padt als hoofdrolspeler. Hij verrichtte een aantal belangrijke reddingen. De grootste kans was na ruim een kwartier voor Michael Breij, die de bovenkant van de lat schampte bij een schot van de rand van de zestien meter. Het was een moment waarop het trouwe thuispubliek nog eens vol achter de ploeg ging staan.

Een kwartier lang wist Groningen nog stand te houden. Toen was een onderschepping vlak na een balverovering van FC Groningen de inleiding voor de 1-2 van de voet van Fredrik Midtsjø. De aftrap na deze treffer betekende het einde van de wedstrijd voor Ajdin Hrustic. In de eerste helft had hij al geel gekregen wegens het wegschoppen van een bidon en nu kreeg hij het aan de stok met Albert Gudmundsson.

Nota bene met twee man minder wist FC Groningen nog diverse keren gevaarlijk te worden. Na invalbeurten voor Ludovit Reis (hij verving Pohl) en Uriel Antuna (voor Breij), mocht ook Tim Freriks nog zijn opwachting maken in de plaats van Tim Handwerker. Het slotoffensief werd zeer gewaardeerd door de FC-supporters en kwam ten einde toen AZ-invaller Adam Maher in de slotminuut 1-3 aantekende.

Na vier minuten extra tijd was er alsnog een staande ovatie voor het verliezende negental van FC Groningen, dat zich helemaal had leeg gestreden. Met de thuiswedstrijden van donderdag en zondag tegen FC Twente en FC Utrecht in het vooruitzicht, moet het vertrouwen van de supporters de ploeg goed doen. Donderdag hebben seizoenkaarthouders van FC Groningen vrij toegang bij de bekerwedstrijd tegen FC Twente, die om 18.30 uur begint in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Losse bezoekers betalen 10 euro (volwassenen) en 5 euro (jeugd).

180923EOA5303
180923EOA5574
180923EOA6046

Laatste nieuws