Spektakel zit weer in het slot.

Zaterdag 14 augustus 2010 om 22:36

FC Groningen heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen 2010/2011 gelijkgespeeld. Beide treffers vielen in het laatste kwartier. Tim Sparv bracht de FC aan de leiding en Maartens Martens scoorde namens AZ de gelijkmaker: 1-1.

Bij FC Groningen had trainer Pieter Huistra twee wisselingen toegepast in de basisopstelling. Leandro Bacuna en Koen van de Laak maakten in de startende elf plaats voor Thomas Enevoldsen en Tim Matavz. Verder was doelman Brian van Loo teruggekeerd bij de selectie. De blessurelijst was daarmee geslonken naar twee personen: Danny Holla en Petter Andersson.

De beginfase van de wedstrijd had FC Groningen het initiatief. In de zevende minuut kreeg Thomas Enevoldsen de eerste schotkans. Dat werd geblokt door verdediger Hector Moreno van de Alkmaarders. Aan de overzijde had de FC-defensie moeite met de kopballen van Eric Falkenburg die geregeld voor doelman Luciano da Silva opdook. In het bezoekersvak ontrolde een deel van de 150 meegereisde fans enkele spandoeken om de onvrede kenbaar te maken over de enorme prijsstijging van een los ticket in het uitvak.

In de loop van het eerste bedrijf kreeg AZ meer balbezit dan de gasten en werd de kampioen van 2009 steeds gevaarlijker. Met name voorzetten van de flanken van de ploeg van trainer Gertjan Verbeek zorgden nogal eens voor lichte paniek. Toch kwam FC Groningen schadevrij de eerste helft door. De in het groen spelende uitclub kreeg nog een aardige mogelijkheid toen Dusan Tadic een kopbal afleverde op het hoofd van de Deense neo-international Nicklas Pedersen.

Na de pauze gingen beide ploegen iets meer risico nemen. De gevaarlijkste man aan de zijde van de thuisclub was de uiteindelijke doelpuntmaker Maarten Martens. Hij zag in de beginfase een schot gestopt door Luciano en scoorde ook nog eens in buitenspelpositie. Thomas Enevoldsen kreeg op zin beurt een aardige kopkans en Nicklas Pedersen schoot nog eens richting vijandelijke goal.

De laatste twintig minuten boden het meeste spektakel. Met Koen van de Laak en Leandro Bacuna als vervangers van Enevoldsen en Matavz ging de FC op jacht naar een doelpunt. Opnieuw kwam dat tot stand uit een standaardsituatie. Een vrije trap werd vanaf de middellijn ingebracht door Maikel Kieftenbeld en kwam uiteindelijk in de tweede lijn voor de voeten van Tim Sparv. De middenvelder prikte van buiten de zestien de 0-1 achter Joey Didulica.

Even tevoren had Brett Holman al eens een enorme mogelijkheid gekregen, maar schoot hij deze keer over het FC-doel. De gelijkmaker kwam drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd door Maarten Martens die rond de elfmeterstip in een volle ‘zestien’ kon uithalen na een voorzet vanaf de rechterkant: 1-1. In de slotfase kreeg Holman nog een enorme mogelijkheid op de winnende treffer, maar stond Luciano opnieuw goed in de weg.

Zo eindigde ook de tweede wedstrijd van het seizoen in een gelijkspel en zat het venijn opnieuw in de staart van het duel. Komende zaterdag speelt FC Groningen de volgende thuiswedstrijd. In Euroborg is De Graafschap dan de tegenstander. Komende week zal de trainingsarbeid niet worden verstoord door een interlandperiode.

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Ajilore, Pedersen (90’ Hiariej), Sparv; Enevoldsen (63’ Van de Laak), Matavz (72’ Bacuna), Tadic.
Rest bank: Van Loo, Garcia, Metaj, Veldmate.