Selectie nagenoeg fit in aanloop naar Sparta-thuis

18 oktober 2019 / vandaag

FC Groningen speelt aanstaande zondagmiddag in het Hitachi Capital Mobility Stadion op het favoriete aanvangstijdstip van 14.30 uur de thuiswedstrijd tegen Sparta. De Rotterdammers bivakkeren na negen speelronden in de bovenste helft van de ranglijst. FC-trainer Danny Buijs heeft een nagenoeg fitte selectie tot zijn beschikking voor het vijfde thuisduel van het Eredivisie-seizoen 2019/2020.

De afgelopen Eredivisiewedstrijd werd twee weken terug gespeeld tegen RKC Waalwijk en voor eigen publiek met 3-0 gewonnen. Inmiddels lag de competitie voor FC Groningen al voor de derde keer een weekend stil. “Normaal gesproken heb je voor de winterstop driemaal een interlandweekend en na de winterstop nog één,” aldus FC-trainer Buijs. “Maar nu is dat er – door omstandigheden – voor ons één extra. Het is fijn dat we de komende periode weer in een vast ritme spelen en bovendien om ‘het echie’. Met alle spanning en druk die daarbij komt kijken, geeft dat extra invulling aan de week.”

Vraagtekens
Buijs heeft een nagenoeg complete selectie tot zijn beschikking. Django Warmerdam keert terug van een schorsing van één duel. Aanvaller Romano Postema is er niet bij. Die reist maandag met Oranje onder-18 af naar Brazilië, waar het WK onder-17 wordt gespeeld, en zal zich zondag al in Zeist melden. “Mooi voor Romano,” aldus Buijs. “Hij gaat geweldige ervaringen opdoen en daar zullen wij verderop in het seizoen weer profijt van hebben.”

Achter de inzetbaarheid van Ramon Pascal Lundqvist (enkelblessure) en Mike te Wierik (kuit) staan nog vraagtekens. “De kans dat Lundqvist kan spelen is minder groot dan de mogelijkheid dat Te Wierik in de basis start. We zullen kijken hoe deze jongens de vrijdagtraining hebben doorstaan en zaterdag is nog de afsluitende training.”

Tegenstander
Bij tegenstander Sparta Rotterdam is collega-trainer Henk Fraser een oude bekende voor Buijs, zo vertelt de FC-coach. “Henk was bij Feyenoord in de A1 (huidige onder-19 – red.) nog mijn jeugdtrainer en heeft zijn sporen inmiddels verdiend. Dit jaar doet hij het met zijn ploeg prima. Nadat we in de voorbereiding tegen Sparta oefenden (4-2 verlies – red.), heb ik al in mijn omgeving gezegd dat Sparta wel eens de verrassing van het seizoen zou kunnen worden. Ze hebben het goed voor elkaar met een team waarin een mix van ervaren spelers en jonge jongens zit. Ik verwacht dat ze dit seizoen niet meer in de problemen gaan komen.”

Formatie
In de oefenwedstrijd tegen het Duitse Preuβen Münster (2-1 winst) experimenteerde Buijs met drie centrale verdedigers. “We deden dat om drie redenen: ten eerste omdat we spelers zoveel mogelijk op hun vaste positie minuten wilden laten maken, ten tweede om uit te proberen of die manier van spelen ons ook in aanvallend opzicht meer kansen zou opleveren en ten derde omdat de tegenstander in een 5-3-2-formatie speelde. Een in Nederland amper gehanteerde speelwijze. Zondagmiddag zullen we gewoon weer in onze vertrouwde 4-2-3-1-formatie aan de aftrap staan tegen Sparta Rotterdam. En in eigen huis willen we ons voor het eigen publiek van onze beste kant laten zien!”

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws