Scholma: “Heel veel zin in een mooie finaledag”

31 mei 2019

FC Groningen onder-13 speelt zaterdagmiddag 1 juni om 12.00 uur in het KRAS Stadion te Volendam de KNVB-bekerfinale tegen FC Volendam. Na het verlies van onder-17 in 2014 en onder-19 afgelopen woensdag, heeft de ploeg van trainer/coach/manager Jeroen Scholma de mogelijkheid de tweede hoofdprijs in de wacht te spelen nadat FC Groningen onder-17 ruim een maand geleden landskampioen werd.

Hoe zat er ook alweer? FC Groningen onder-13 bereikte de eindstrijd in vier stappen. Na een 5-3 uitzege in de voorronde bij FC Den Bosch was de FC in de achtste finales met 4-1 te sterk voor FC Emmen. In de kwarfinale werd bij Alphense Boys met 4-0 gewonnen en in de halve finale op 10 april van dit jaar werd Vitesse met 2-0 verslagen. Tegenstander FC Volendam bereikte de eindstrijd via zeges op NEC (1-2), Excelsior (0-3), Zeeburgia (0-6), PSV (2-1) en kreeg na loting een thuisduel toebedeeld tegen FC Groningen.

Voorbereiding
De onder-13 van FC Groningen was voor de winterstop en na de winterstop actief in de Eredivisie Laag en maakt nog kans op promotie naar de top-8 van Nederland. FC Volendam promoveerde halverwege het seizoen van de Eerste Divisie Laag ongeslagen naar de Eerste Divisie Hoog, waarin het als vijfde eindigde en handhaving veilig stelde.

Sinds 10 april is duidelijk dat FC Groningen onder-13 de finale gaat spelen en sinds de laatste reguliere competitiewedstrijd stonden de afgelopen twee weken in het teken van de finale. “We hebben het team nagenoeg compleet en fit,” vertelt trainer Jeroen Scholma in de voorbereiding. “Gisteren (Hemelvaartsdag – red.) hebben we nog een toernooi gespeeld en waren we van negen uur ’s morgens tot kwart over zeven ’s avonds met elkaar bezig. Het is een erg leuke groep, die goed met elkaar omgaat. Een plezier om mee te werken.”

Driemaal scheepsrecht?
De jongens van FC Groningen onder-13 zijn ook erg betrokken bij de andere teams en waren ruim vertegenwoordigd als supporters bij de kampioenswedstrijd van FC Groningen onder-17 (eind april) en de verloren KNVB-bekerfinale van FC Groningen onder-19 (afgelopen woensdag). “Ze vonden het natuurlijk erg jammer dat de Onder-19 van Ajax verloor. Maar ze hebben nu wel de kans om het eerste jeugdteam te worden dat namens FC Groningen de landelijke beker pakt. Dat leeft wel bij de jongens, heb ik gemerkt.”

FC Groningen zal zaterdag van de eigen kracht uitgaan. “We hebben het hele jaar gewerkt aan onze spelprincipes en moeten zaterdag nog één keer flink knallen. We kennen natuurlijk wel eigenschappen van de tegenstander, maar zullen vooral zelf bijvoorbeeld compact aanvallen, het spel verplaatsen binnen onze eigen manier van spelen. Er reist morgen zelfs een supportersbus mee naar Volendam en aan alles merk je dat het een bijzondere wedstrijd is. We hebben er heel veel zin in en gaan er een mooie finale van maken!”

Laatste nieuws