Scenario’s zondagmiddag 5 mei

2 mei 2013

Komende zondag kunnen diverse beslissingen vallen in de Eredivisie. Zo is Ajax kampioen bij een thuiszege op Willem II en zijn de Tilburgers bij verlies gedegradeerd. Ook voor FC Groningen kan er na zondag duidelijkheid ontstaan.

FC Groningen staat momenteel met 42 punten op de achtste plek van de ranglijst en heeft ten opzichte van vrijwel alle concurrenten een minder goed doelsaldo. Gelijk eindigen in punten, is dus vrijwel altijd in het nadeel van Groningen. A) Bij winst van FC Groningen op VVV-Venlo is FC Groningen verzekerd van deelname aan de play-offs om deelname aan de Europa League. Het zal dan op donderdag 16 mei (18.45 uur of 20.45 uur) in Euroborg starten met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, FC Twente of Vitesse. Op zondag 19 mei is de return in de eerste ronde. B) Als FC Groningen gelijkspeelt, is de FC door PEC Zwolle en AZ niet meer te achterhalen en dient gekeken te worden naar drie andere wedstrijden:
Heracles Almelo [9] - FC Twente
ADO Den Haag [10] - Feyenoord
PSV – NEC [11] Zowel Heracles, ADO als NEC hebben een achterstand van vijf punten op FC Groningen en kunnen dus uitsluitend bij winst nog in het spoor blijven van FC Groningen. Dat geldt niet alleen bij een gelijkspel van de FC, maar eveneens bij een eventuele nederlaag. C) Als FC Groningen verliest, is er naast de bovengenoemde drie duels nog één andere wedstrijd van belang:
AZ [12] - PEC Zwolle  [13] De beide ploegen hebben een achterstand van zes punten op FC Groningen en kunnen bij winst FC Groningen nog achterhalen. Overigens speelt AZ op donderdag 9 mei de bekerfinale tegen PSV. Als de Alkmaarders de beker winnen en alsnog als zevende of achtste eindigen, zal de nummer 9 van de Eredivisie in plaats van AZ deelnemen aan de play-offs.

Laatste nieuws