Ruime zege B1 op Ajax.

Donderdag 10 november 2011 om 10:31

In de Eerste Divisie A heeft FC Groningen/Cambuur B1 de koppositie behouden na een overwinning op Ajax B2. De teams van C1 en D1 leden daarentegen allebei een nederlaag.

De doelpunten van FCG B1 en FCG C1 zijn nu te bekijken op het YouTube Kanaal van FC Groningen Jeugd (http://www.youtube.com/fcjeugd)
FC GRONINGEN/CAMBUUR B1 4-1 AJAX B2
1-0 Firosan Ademi (13.), 2-0 Richairo Zivkovic (19.), 2-1 (42.), 3-1 Fekadu Toussaint (73.), 4-1 Firosan Ademi (79.)
opstelling FCG B1 Wieger Sietsma, Jim de Leeuw (Daro Faraj), Thijs Gerlofs, Roland Baas, Tolgahan Cicek, Glenn Bijl, Hussein Igiraneza (Pier Veldman), Willem Gootjes, Richairo Zivkovic (Fekadu Toussaint), Kasper Oldenburger (Yoeri Ploeger), Firosan Ademi.
De B-junioren van FC Groningen/Cambuur hebben zich goed hersteld van de nederlaag van vorige week bij AFC. De B2 van Ajax werd op Corpus den Hoorn dan wel ruim verslagen, de ploeg van trainer Peter Moltmaker moest in de tweede helft diep gaan om de drie punten te pakken. In de openingsfase kwam FCG goed weg na een hard schot van de Amsterdammers op de paal. Vervolgens kende de thuisploeg een sterke periode met enkele mooie aanvallen. In de 13de minuut wist Firosan Ademi van dichtbij de 1-0 binnen te tikken. Zes minuten later belandde een mooie pass bij Richairo Zivkovic die beheerst zijn tiende seizoenstreffer liet aantekenen. Een schotpoging bij Ajax ging daarna net naast. De thuisploeg had voor rust de score verder kunnen uitbreiden en met name Zivkovic was ongelukkig in de afwerking. Zijn kopbal ging rakelings naast en een schot raaste net over de lat.
In de tweede veertig minuten incasseerde FCG al snel een tegendoelpunt. De verdediging reageerde niet alert en een vrijstaande speler van de Amsterdammers kon zonder hinder raakschieten. Het spel aan FC-zijde werd slordiger en er werd ook minder gevaar gecreeerd. Iets was overigens ook gold in het spel van de gasten. Bijna leverde een knappe actie van Jim de Leeuw over rechts een derde treffer op maar Glenn Bijl schoot naast. Zeven minuten voor tijd viel dan wel de beslissing. De defensie van Ajax blunderde en Fekadu Toussaint profiteerde door de bal in het vijandelijke doel te punteren. In de laatste minuut stond verdediger Thijs Gerlofs aan de basis van het laatste doelpunt. Zijn schot werd gekeerd door de doelman waarna Ademi eenvoudig zijn tweede treffer van de dag kon maken.
FC GRONINGEN/CAMBUUR C1 2-4 HEERENVEEN/EMMEN C1
1-0 Stan Haanstra (8.), 1-1 (17.), 1-2 (19.), 2-2 Keziah Veendorp (25.), 2-3 (32.), 2-4 (34.)
opstelling FCG C1 Erwin Heidekamp, Peter van Son, Keziah Veendorp, Mohammed Abdoel Karim, Wessel Koomans (36.Daan Ganzinga), Dave Bosgraaf, Niels Ridderstap, Gerald Postma (52.Jur Wardenier), Stan Haanstra (36.Twan Nieboer), Rutger Etten, Tiuri Schieving (64.Arthur Ymele Feudjio).
In de derdy van het noorden legden de gasten al voor rust de basis voor de overwinning. In die eerste 35 minuten gebeurde dan ook het een en ander, waaronder alles zes doelpunten die deze middag werden gescoord. De beginfase was voor de ploeg van Rick Mulder dat al vrij vroeg de eerste kans kreeg. Een sublieme pass van Rutger Etten kon echter niet worden afgerond door Niels Ridderstap. Even later was het wel raak. Stan Haanstra kreeg de bal in de zestienmeter en haalde verwoestend uit voor de voorsprong. Deze was echter van korte duur. In de 17de minuut was het alweer gelijk. De treffer viel in een periode waarin H’veen/Emmen de overhand had. Twee minuten later kon Erwin Heidekamp in eerste instantie nog redden, in de aanval daaropvolgend werd echter wel gescoord.
Toch liet de thuisploeg zich niet uit het veld slaan. Een hoekschop belandde bij Keziah Veendorp die met een harde uithaal de gelijkmaker liet aantekenen. In de laatste minuten voor rust liet de Groningse defensie meerdere steken vallen. De gasten profiteerden optimaal, maakten nog eens twee goals en lieten een grote kans op een vijfde goal onbenut. In de tweede helft was het duel evenwichtig. De beste kans was voor Etten die in kansrijke positie naast schoot. Beide doelmannen hoefden enkel nog maar te reageren op afstandsschoten. Een goed resultaat zat er voor FCG helaas nooit echt in. De tegenstander was scherper en feller in de duels, gaf verdedigend niets weg en pakte verdiend de drie punten.
VITESSE/AGOVV D1 2-1 FC GRONINGEN/CAMBUUR D1
0-1 Martijn van Maastrigt (1.), 1-1 (7.), 2-1 (45.)
opstelling FCG D1 Luuk Zwiers, Armani Mardjoeki, Jochem de Vries, Dion Paapst, Bas van Veen, Tommie van de Looi, Alex Breise, Daniel Teune, Tristan Cooke, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha. Wissels: Marc Vegter, Wouter de Mare, Daniel Camara Bos, Teun Hoekstra.
Voor het derde seizoen op rij leed de onder-13 ploeg van trainer Hugo een nederlaag op Papendal. Toch kende FCG een droomstart. Al na acht seconden werd de leiding genomen via een doelpunt van Martijn van Maastrigt. In het eerste half uur creeerde de thuisploeg, dat vrij snel op gelijke hoogte kwam, de beste kansen, mede doordat de Groningse verdedigers vaak te gemakkelijk de ballen inleverden. Daarnaast had de defensie alle problemen met de fysiek sterke aanvallers van de Gelderlanders. Zo moest doelman Luuk Zwiers een aantal malen redding brengen. Na rust kreeg FCG wel meer grip op de wedstrijd. Toch was het Vitesse/AGOVV dan nog eenmaal wist te scoren terwijl Daniel Camara Bos zijn inzet zag gekeerd door de goalie. Geen winst dus voor FCG dat technisch wel wat vaardiger was maar het aflegde tegen de kracht van de thuisploeg.
Programma (teams Leeuwarden):
VA FC Twente D3 2-4 FC Groningen/Cambuur D2
Uitslag vrijdag (oefenduel):
HEERENVEEN/EMMEN A1 5-2 FC GRONINGEN/CAMBUUR A1
1-0 (12.), 2-0 (20.), 3-0 (36.), 3-1 Kevin Mennega (55.), 3-2 Ifeayi Gorissen (62.), 4-2 (70.), 5-2 (77.)