Ruime winst A-junioren op Ajax.

Woensdag 29 augustus 2012 om 10:59

In de Nike Eredivisie scoorde Arjen Hagenauw alle treffers in de 3-0 overwinning van FC Groningen/Cambuur A1 op Ajax A1. B2 en C3 verloren echter van Ajax.

FC GRONINGEN/CAMBUUR A1 3-0 AJAX A1
1-0, 2-0, 3-0 Arjen Hagenauw (43., 46., 63.)
opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Glenn Bijl, Hans Hateboer, Marciano van Leyenhorst, Ron janzen, Burak Saban, Ifeayi Gorissen (55.Kevin Mennega), Noureddine Boutzamar, Arjen Hagenauw (78.Tolgahan Cicek), Tigran Gazarjan (88.Thijs Gerlofs), Liban Abdulahi (67.Jafar Arias).
Een perfecte dag voor FC Groningen/Cambuur A1. Voor de tweede maal in de historie won de groenwitte brigade thuis van Ajax A1. De eerste helft kenmerkte zich door wat speldenprikken aan beide kanten. Na 23 minuten veroverde Ifeayi Gorissen de bal waarna Arjen Hagenauw over besloot. Pas na ruim een half uur spelen werden de gasten gevaarlijk. Eerst reageerde doelman Wieger Sietsma attent, niet veel later pakte de doelman eenvoudig een schot van de zestien meter. De Amsterdammers kwamen totaal niet in hun spel. De thuisploeg speelde gedisciplineerd en verstoorde de opbouw van Ajax zorgvuldig. Twee minuten voor rust was het dan raak. Een voorzet werd teruggekopt op Arjen Hagenauw die het buitenkansje niet onbenut liet: 1-0.
Meteen na rust werd de voorsprong verdubbeld. Opnieuw was het Hagenauw die scoorde en zo werd het duel min of meer al vroegtijdig beslist. De ploeg uit Noord-Holland creeerde vrijwel niets en dat was vooral te danken aan de prima teamprestatie van FCG. Tigran Gazarjan leverde een voorzet af op Noureddine Boutzamar die zijn schot tegen een been zag belandden. In de 63ste minuut gaf het scorebord zelfs 3-0 aan. Kevin Mennega kwam door op rechts en gaf afgemeten af op Hagenauw. Via de doelman lag zijn derde treffer binnen. In de resterende tijd zag Gazarjan zijn vrije trap nog uitstekend gered door de goalie van Ajax. In de slotfase waren ook Kevin Mennega en Jafar Arias nog dichtbij een doelpunt.
FC GRONINGEN/CAMBUUR B2 1-6 AJAX B2
0-1 (12.), 0-2 (26.), 0-3 (35.), 0-4 (57.), 0-5 (71.), 1-5 Sadik Spijodic (72.), 1-6 (77.)
opstelling FCG B2 Kevin Wilpstra, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Juhnino Bacuna, Rutger Etten, Stan Haanstra (55.Daan Ganzinga), Dave Bosgraaf (41.Peter van Son), Sadik Spijodic.
In het allereerste competitieduel leed de onder-16 ploeg van trainer Peter Hoekstra een kansloze nederlaag. De eerste gevaarlijke actie kwam wel op naam van de Groningers. De doelman redde echter na een goede individuele actie van Juhnino Bacuna. Na twaalf minuten moest Kevin Wilpstra zijn eerste redding verrichten. Uit de daarop volgende corner kon Ajax ongehinderd raak koppen. Stan Haanstra kreeg na een goede voorzet van Sadik Spijodic nog een uitstekende mogelijkheid maar de gasten waren dodelijk doeltreffend en profiteerden optimaal van Gronings balverlies. Dat was ook het geval bij de 0-2. Juhnino Bacuna schoot na een overstap van Haanstra nog tegen de doelman waarna de gasten het duel al vroeg beslisten. Na apathisch verdedigen volgde treffer nummer op fraaie wijze (hakbal).
Ook in de tweede helft kreeg de thuisploeg hier en daar best mogelijkheden. De Ajax-goalie moest tot het uiterste gaan om een vrije trap van Bacuna onschadelijk te maken. Middels steekpasses werd geprobeerd gevaar te stichtten maar de laatste aanname was vaak onvoldoende. Halverwege de tweede veertig minuten viel de 0-4 en pas toen de Amsterdammers een handvol treffers vol hadden gemaakt kon FCG iets terugdoen. Een voorzet vanop links werd prima ingekopt door Spijodic. De wedstrijd was echter al lang en breed gespeeld. Drie minuten voor tijd werd de eindstand op 1-6 bepaald. Een treffer die illustratief was voor de wedstrijd want geheel vrijstaand kon de bal via de paal worden ingekopt.
AFC C1 3-1 FC GRONINGEN/CAMBUUR C1
1-0 (7.), 1-1 Arthur Ymele Feudjio (33.), 2-1 (55.), 3-1 (70.)
opstelling FCG C1 Sebastiaan Meijwaard, Nagesh Amatsaleh, Luuk Kuipers, Mathijs Elderman, Niels Hylkema (36.Ids Hannema), Dennis Molema (53.Cheriel Girdharie), Arthur Ymele Feudjio, Daan Wijma, Marcel Mannes (62.Eike Begemann), Ozan Kokcu, Ruendel Martina (36.Jan Hup).
“Een onnodige nederlaag.” Dat was de conclusie van trainer Rick Mulder na het verloren duel in Amsterdam. Al vroeg in de wedstrijd maakte AFC de openingstreffer uit een standaard situatie. Daarna kreeg Marcel Mannes een goede kans op de gelijkmaker. Die kwam er niet, maar twee minuten voor rust was het Arthur Ymele Feudjio die uit een klutssituatie wel de gelijkmaker liet aantekenen. Mulder: “De opbouw was best goed verzorgd maar we misten de nodige kansen. Daarnaast vond ik ons in veel situaties niet attent genoeg reageren.”
Na rust had de ploeg meer balbezit maar werd het ook rommeliger. Via een fout in de verdediging kwam AFC opnieuw aan de leiding. Ook een 2-2 behoorde daarna tot de mogelijkheden. Nagesh Amatsaleh leverde een hard schot af die door de doelman werd gestopt, bij de rebound waren echter geen Groningers in de buurt. In de slotminuut moest zelfs nog een derde treffer worden geincasseerd. “Als we dit soort wedstrijden willen winnen dan moeten we de duels beter aangaan. Ook waren we niet alert genoeg in bepaalde situaties. Aan de andere kant was ik aanvallend best te spreken over ons positiespel,” aldus de coach van de tweedejaars C-junioren.
AJAX C2 5-0 FC GRONINGEN/CAMBUUR C3
1-0 (13.), 2-0 (14.), 3-0 (18.), 4-0 (23.), 5-0 (65.)
opstelling FCG C3 Luuk Zwiers, Bas van Veen, Dion Paapst, Daniel Teune (Wouter de Mare), Yorno Lunenborg, Daniel Camara Bos, Marc Vegter, Tommie van de Looi, Tristan Cooke, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
De onder-14 ploeg kreeg op De Toekomst een forse tik te verwerken. Toch was de eerste kans wel voor de Groningers. Martijn van Maastrigt mocht in de achtste minuut alleen doorgaan maar werd teveel naar buiten gedwongen door de doelman. Daarna vielen in kort tijdsbestek drie doelpunten. “We toonden teveel ontzag en respect voor de tegenstander. Het gevolg was dat we niet ons vertrouwde spel konden spelen. Ook duels werden niet gewonnen waardoor we het Ajax wel erg gemakkelijk maakten,” aldus trainer Rene Wollerich over de eerste helft. Bij 2-0 was er nog wel een mogelijkheid om tegen te scoren. Een inzet van Tristan Cooke werd echter van de lijn gehaald. De thuisploeg kon uiteindelijk rustten met een comfortabele 4-0 voorsprong.
Na rust ging het wel stukken beter voor de gasten. De FC kwam er beter uit, met name via de zijkanten, maar de eindpass was slordig verzorgd. Wollerich: “In de rust heb ik aangegeven dat we compacter moesten gaan spelen en meer de duels moesten aangaan. Dat hebben we goed gedaan. Het team heeft ervoor gevochten maar er is wel te weinig gevoetbald. De juiste keuzes konden we ook niet maken. Maar ook hiervan moeten we leren.” Vijf minuten voor tijd kon Ajax middels een klutsbal nog een vijfde treffer maken.
FC GRONINGEN/CAMBUUR D1 3-0 FCG/CAMBUUR D2
1-0 Boy Spijkerman (1.), 2-0 Jearl Margaritha (16.), 3-0 Ashraf Hezam (41.)
opstelling FCG D1 Mats Roorda, Steyn Strijker, Mark Versteegen, Luka Prljic, Sander Jansen, Mees Gootjes, Jearl Margaritha, Orkun Kokcu, Lion Kalentjev, Daniel van Kaam, Boy Spijkerman. Wissels: Mark te Velde, Ken Raghoebar, Ashraf Hezam, Rick Boyer, Tapmahoe Sopacua.
De ploeg van trainer Hugo Alves Velame kwam overtuigend uit de startblokken. Uit de eerste de beste aanval en na slechts vijftien seconden op de klok schoot Boy Spijkrman de eerste treffer binnen. VIer minuten later volgde een tweede grote mogelijkheid voor de thuisploeg. Goed stoorwerk van Lion Kalentjev leidde bijna tot een doelpunt waarna vervolgens de lat werd geraakt. Even later schoot Luka Prljic van dichtbij over. Na ruim een kwartier spelen werd de voorsprong dan toch verdubbeld. Margaritha schoot uit een hoekschop van Steyn Strijker raak. Echte hoogtepunten bleven in de resterende tijd van de eerste helft uit. De Groningse doelman Mats Roorda kreeg slechts een paar ballen te verwerken.
Na rust zetten de gasten vroeg druk op de Groningers en dat kwam het spel van de groenwitten niet ten goede. Via opnieuw Margaritha (naast en redding doelman) creeerde de FC sporadisch gevaar voor het doel. Dat was ook zeker de verdienste van de Friezen. In de 41ste minuut bepaalde Ashraf Hezam de stand op 3-0. Zijn schot van zo’n twintig meter verdween kansloos over de goalie. Het slotkwartier was rommelig met veel foute passes aan FC-zijde. Uiteindelijk wel een simpele overwinning voor de tweedejaars D-pupillen aangezien Cambuur doelman Roorda helemaal niet in verlegenheid wist te brengen.