Routiniers bezorgen Groningen zwaarbevochten punt in Tilburg.

Dinsdag 26 januari 2016 om 20:53

FC Groningen heeft zich dinsdagavond in Tilburg naar een zwaarbevochten punt geknokt door met 1-1 gelijk te spelen tegen Willem II. In de vierde minuut van de extra tijd scoorde invaller Hedwiges Maduro de gelijkmaker. Na twintig duels heeft de FC nu 28 punten.

In het elftal van FC Groningen waren twee wijzigingen ten opzichte van afgelopen vrijdag. Lorenzo Burnet was terug in de basis en loste Abel Tamata af. Jesper Drost kwam in de ploeg voor Albert Rusnak. Op de bank zou Juninho Bacuna terugkeren, maar hij was ziek en zo maakte Beloften-speler Keziah Veendorp voor het eerst zijn opwachting bij de achttien. Ook teammanager Bas Roorda ontbrak door ziekte waardoor A1-leider Jack Jans zijn Eredivisiedebuut maakte.

Aan de kant van Willem II stond oud-FC’er Nick van der Velden in de basis en zat Richairo Zivkovic op de tribune. In de allereerste minuut nam Bryan Linssen een vrije trap die laag  links langs het doel suisde. De kansen waren vervolgens voor de thuisploeg. Erik Falkenburg, Guus Hupperts en opnieuw Falkenburg bezorgden Sergio Padt een drukke avond. De doelman onderscheidde zich over de gehele wedstrijd met zeven reddingen. Burnet bleek acht minuten voor de pauze niet verder te kunnen en werd vervangen door Hedwiges Maduro.

Vlak voor de pauze kreeg Linssen een kans en zag hij doelman Lamprou van Willem II wat ver voor zijn doel staan. De inzet van de goalie belandde op de lat. Eén minuut voor de pauze werd Groningen geklopt bij een corner, die werd genomen door Lucas Andersen. Dries Wuytens schoot bij de eerste paal van dichtbij raak. Na het ‘psychologisch’ ongelukkige moment om op achterstand te komen, herpakte de uitploeg zich aan het begin van de tweede helft waarin vooral Linssen weer voor veel dreiging zorgde.

Halverwege de tweede helft was er een fase waarin Willem II nog weer enkele mogelijkheden kreeg. Zo loste Robbie Haemhouts vlak voordat hij gewisseld werd een vlammend schot en was Van der Velden nog eens gevaarlijk. In het laatste kwartier nam Groningen alle mogelijke risico’s en raakte Willem II – net als afgelopen weekend tegen Heerenveen – volledig van de leg. Met Danny Hoesen was er nog bijna een kans voor Sørloth bij een iets te korte terugspeelbal in de Tilburgse defensie.

Voor de laatste vijf minuten werd Oussama Idrissi er nog bij gebracht in de plaats van Jesper Drost. In die fase kreeg Michael de Leeuw een dot van een kans maar bracht Lamprou redding. In de extra tijd leek Etiënne Reijnen dé laatste mogelijkheid op de gelijkmaker om zeep te hebben geholpen, maar door een wissel van de thuisclub in de extra tijd werd de extra tijd nog maar eens met een minuutje verlengd.

En daarin wist FC Groningen dan toch nog een zwaar bevochten punt binnen te halen. In een ouderwetse scrimmage wist Rasmus Lindgren de bal bij collega-routinier Maduro te krijgen en die gaf de bal het verlossende zetje: 94ste minuut en 1-1. Het is al de derde keer dit Eredivisieseizoen dat Groningen in of na de vierde minuut van de extra tijd in de tweede helft scoort. Het leverde in totaal een verschil op van vier punten op de ranglijst. Ook was er nog de zeer late gelijkmaker van Danny Hoesen in Liberec. Het is een handelsmerk dat voor samengeknepen zorgt en tevens ultieme opluchting. Komende zaterdag, 30 januari, volgt alweer de volgende uitbeurt. In de 21ste speelronde gaat Groningen op bezoek bij PEC Zwolle.

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Burnet (37’ Maduro); Tibbling (77’ Hoesen), De Leeuw, Kappelhof; Linssen, Sørloth, Drost (86’ Idrissi).
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Payne, Veendorp.