Ron Jans: ‘Kan een mooi sprookje worden’

4 april 2018

Woensdagochtend, 4 april, werd Ahmed Mendes Moreira in het perscentrum van het Noordlease Stadion gepresenteerd aan de media. De linksbenige aanvaller komt vanaf 2018/2019 voetballen bij FC Groningen en is nu nog actief in de Tweede Divisie bij Kozakken Boys. Technisch manager Ron Jans lichtte de komst van Mendes Moreira toe.

“Alles begint met een verhaal,” zo begon Jans. “We hadden interesse in een trainer (Danny Buijs – red.) en die meldde dat er wel een paar aardige spelers in zijn huidige selectie bij Kozakken Boys zitten. Een rechtsback en Ahmad Mendes Moreira. We zijn toen maar eens wat wedstrijden gaan kijken. Eerst een halve wedstrijd onder moeilijke omstandigheden. Ook onze scout Jurrie Koolhof ging kijken en kwam met de melding ‘die is echt goed’ en later Peter Moltmaker uit de scouting met ‘hij is wel speciaal’. En daarna was ik eigenlijk ook wel heel benieuwd wat Ahmad in de Eredivisie kan laten zien.”

Met Jans en shirt nr.18

Plan met zichzelf
Jans nodigde Mendes Moreira met zijn vader en kersverse zaakwaarnemer thuis uit. “Om naast de voetballer ook de mens te leren kennen. Van Danny Buijs hadden we natuurlijk al wat informatie. Ahmad is een verstandige en prettige jongen. Iemand die een studie doet en zich goed gedraagt, ook buiten het voetbal. Een persoon die ook een plan met zichzelf heeft.”
Jans vertelde vervolgens dat de speler zelf met de suggestie kwam om de komende periode alvast een extra en speciaal op maat gemaakt trainingsprogramma te draaien, om komende zomer de overstap van Tweede Divisie naar Eredivisie minder groot te laten zijn. “Want als je op de trap in één keer drie treden wil nemen, kan je er wel eens vanaf vallen. En dat willen wij graag zien te voorkomen”, omarmde Jans de intrinsieke motivatie van de aanvaller.

Aan het woord met shirt op de voorgrond

Voetbalcapaciteiten
Over de voetbalcapaciteiten van Mendes Moreira zei Jans: “Hij is sterk en snel en linksbuiten. Elk jaar maakt hij meer doelpunten. Het zal een enorme stap voor hem worden, maar er zijn voorbeelden van voetballers die vanuit het amateurvoetbal geslaagd zijn in de Eredivisie. Een zekere Mariano Bombarda, die bij ACV vertrok toen ik er zelf trainer werd en daarnaast Jens Toornstra (Alphense Boys, nu Feyenoord – red.) en Abdenasser El Khayati (nu ADO Den Haag – red.) eerder ook van Kozakken Boys.”

Achter elkaar
Mendes Moreira kan volgens Jans op drie aanvallende posities uit de voeten. “Hij schiet ze er dit seizoen achter elkaar in. Hij is het seizoen begonnen als linksbuiten, speelt inmiddels in de spits maar kan ook vanaf de rechterkant komen en met links schieten. De focus zal komend seizoen liggen op minuten maken en de concurrentie aangaan met de andere aanvallers. Als hij een vaste waarde wordt, zullen we vanzelf zien op welke positie dat is.”

Duimpje met shirt aan

Laatste nieuws