string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Rode kaart verspert winstkansen in Kerkrade.

Zaterdag 08 augustus 2009 om 22:43

FC Groningen heeft zaterdagavond in Kerkrade met 1-1 gelijkgespeeld tegen Roda JC. Voor de pauze maakt Goran Lovre de gelijkmaker. Vlak na rust kreeg Danny Holla de rode kaart. Desondanks kwam het Groningse winstpunt amper nog in gevaar.

In Zuid-Limburg begon trainer Ron Jans met een basisopstelling die op twee plekken afweek van de opstelling in de thuiswedstrijd tegen Ajax. De geblesseerde doelman Luciano was vervangen door Brian van Loo en in de spits maakte Tim Matavz zijn opwachting in plaats van de Deen Nicklas Pedersen. Verder debuteerden Mike Zonneveld, Leon ter Wielen en Leandro Bacuna bij de selectie.

Bij FC Groningen was het zaak de nare smaak van de thuisnederlaag tegen Ajax weg te spoelen door in ieder geval voetballend meer te laten zien dan in de tweede helft tegen de Amsterdammer. Roda JC wilde voortborduren op het zwaar bevochten punt dat in Heerenveen werd behaald. De Limburgers kwamen het beste aan de start.

Willem Janssen loste in de beginfase het eerste schot, dat een handenwarmertje was voor Van Loo. Koç vertrok aan de overkant te vroeg op een dieptepass en zo werd een gevaarlijke tegenstoot teniet gedaan. Mads Junker schoot en kopte nog eens naast, Van de Laak over en Holla uit een vrije trap naast.

Het ging allemaal vooraf aan de openingstreffer voor de thuisploeg die redelijk uit de lucht kwam vallen. Na een voorzet van Janssen kreeg Anouar Hadouir wel heel veel ruimte en kon hij van buiten de zestien inschieten: 1-0. Koen van de Laak had op dat moment al een gele kaart op zak voor het neerhalen van Marcel de Jong.

Na de treffer besloot Roda JC niet door te drukken, maar juist een tempo lager te gaan spelen. FC Groningen rook zijn kans en begon iets meer vrijuit te spelen. Het resulteerde in een schotje van Koç, een kopbal van Matavz en – op het moment dat Mads Junker een schoenwissel toepaste – voor de gelijkmaker van Groningen. Een voorzet van Stenman werd door Koen van de Laak teruggelegd op Goran Lovre die binnenschoot: 1-1.

Tot de rust was Groningen nog driemaal kansrijk. Uit een vrije trap – voor een overtreding van De Jong op Matavz – schoot Stenman naast. Tim Matavz werd vervolgens afgestopt door jubilaris Davy De Fauw die zijn honderdste wedstrijd voor Roda speelde. En Koç schoot vlak voor de pauze nog eens naast. Het was ook de laatste kans in de wedstrijd, aangezien Koç in de rust werd verwisseld voor Nicklas Pedersen.

De tweede helft was nog zes minuten een gelijke strijd. Vervolgens werd Danny Holla na een overtreding op Mads Junker met rood bestraft. Een zware beslissing van scheidsrechter Vink die het perspectief van de FC op de zege in een ander daglicht stelde. De gelijke tussenstand gaf eerder aanleiding wat veiliger te gaan spelen en minder risico’s te nemen. En haalde Jans één van de twee spitsen naar de kant en maakte Zonneveld zijn officiële debuut voor de club.

Roda JC leek gek genoeg nog de meeste moeite met de situatie te hebben en van een veldoverwicht was ondanks het numerieke verschil in spelers maar weinig te zien. Wel kreeg Roda na het inbrengen van een tweetal verse spelers nog de betere kansen. Een voorzet van Mads Junker was net niet op maat voor de Van Tornhout. Daar kwam Groningen goed weg.

In een andere situatie hield Brian van Loo zijn ploeg op de been. Dat was toen Delorge een voorzet afleverde op Addo. Van Loo kon zijn kopbal met een uiterste krachtsinspanning onschadelijk maken. Ondanks een paar weggegeven hoekschoppen kwam Groningen het restant zonder kleerscheuren door. Dus heeft FC Groningen zijn eerste punt op zak. Volgende week komt NAC Breda op bezoek in Euroborg.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla (51’ rood), Van de Laak, Ajilore, Lovre; Koç (46’ Pedersen), Matavz (61’ Zonneveld).
Rest bank: Ter Wielen, Jansen, Svejdik, Bacuna, Rijsdijk.

Opstelling Roda JC
Castro; De Fauw, Addo, Kah (74’ Vormer), De Jong, Linssen, Janssen (66’ Van Tornhout), Djoum (66’ Delorge), Bodor, Hadouir, Junker.
Rest bank: Mardulier, Lachambre, Skoubo, Knops.

Toeschouwers: 12.030
Scores: 19’ Hadouir (Janssen) 1-0, 30’ Lovre (Van de Laak) 1-1.

Scheidsrechter: Vink
Rode kaart: 51’ Holla (overtreding op Junker)
Gele kaarten: 13’ Van de Laak (overtreding op De Jong), 32’ De Jong (overtreding op Matavz), 65’ Sankoh (overtreding op Hadouir)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard