Reis: ‘Een jongensdroom die uitkomt’

25 mei 2019

Vrijdagmiddag lichtte Ludovit Reis in het Hitachi Capital Mobility Stadion ten overstaan van de media en voetbalcollega’s zijn overgang naar FC Barcelona toe. De 18-jarige middenvelder tekent een meerjarig contract in de Catalaanse hoofdstad en verhuist deze zomer samen met zijn oudste broer naar Barcelona. “Een groot compliment aan iedereen,” aldus Reis na vier jaar bij FC Groningen.

Hans Nijland trapte af op de persconferentie. “Het is hoogst ongebruikelijk om een persconferentie te organiseren voor een vertrekkende speler,” aldus de scheidend algemeen directeur. “We zijn hartstikke trots dat Ludovit Reis de overstap van FC Groningen naar FC Barcelona gaat maken. Zo’n zes weken geleden was er een uitgebreide delegatie onder leiding van José Bakero op bezoek in Groningen en vervolgens is er een afvaardiging van ons afgereisd naar het trainingscomplex van Barcelona.”

“Naast de gegarandeerde transfersom zijn er bonussen overeenkomen, waarvan een deel ook nog is gegarandeerd. Bijvoorbeeld als Ludovit aansluit bij de eerste selectie en vervolgens een aantal wedstrijden speelt of als Barcelona prijzen pakt. Ook hebben we voor de toekomst nog een doorverkooppercentage bedongen. Vanaf zijn komst in de B-junioren heeft Ludovit een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Ludovit is een mooie voetballer en bovenal een mooi mens. Een nuchtere kerel. We hopen dat je een mooie carrière tegemoet gaat. Het ga je goed!”

Potentie
Vervolgens haalde hoofd opleiding Peter Jeltema nog wat herinneringen op aan Reis. “Als 15-jarige jongen kwam hij binnen als ‘onderdeurtje’. Waar te vaak jongens worden gescout op basis van kracht of resultaten en verrichtingen in bepaalde wedstrijden, werd het ‘examen’ van Ludovit afgenomen in één van zijn mindere wedstrijden (met Hoofddorp tegen Purmersteijn – red.). Een zware schoolweek bleek de oorzaak van het mindere presteren te zijn in die wedstrijd en het verdient een compliment dat de scouting destijds de potentie heeft gezien.”

“Binnen scouting, opleiding en eerste elftal heeft Ludovit een mooi proces doorlopen. En is er door iedereen ongelofelijk veel geïnvesteerd in zijn ontwikkeling. En niet in de laatste plaats door Ludovit zelf. En daarmee is hij ook nog niet klaar, want dit is pas het begin. Hij heeft moeilijke tijden meegemaakt waarin hij weinig kon spelen en doorgezet bij het terugkomen van een blessure. We zijn er trots op dat we hem hebben kunnen helpen deze carrière op te bouwen. Veel plezier en nog veel meer succes!”

Dankbaar
Reis kwam vervolgens zelf eerst lastig uit zijn woorden. “Ik ben enorm dankbaar voor alle mooie woorden en voor wat ik bij FC Groningen heb mogen meemaken en mogen leren. Ik heb ook dieptepunten gekend toen ik geblesseerd ben geweest, maar ik heb steeds de volgende stap kunnen zetten om te presteren. De jeugdtrainers, mijn familie en gastgezin hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. Ik ben van binnen wel eens boos geworden, maar bleef in mezelf geloven. En dit is een jongensdroom die uitkomt.”

Afgelopen woensdag reisde Reis af naar Barcelona. “Eerst werden we ontvangen in een hotel en vervolgens was de medische keuring. Daarna ben ik op de club geweest. Ik heb met spelers als Cillessen en Busquets gesproken en zag Messi nog het terrein op rijden. Dan knijp je jezelf wel even in de arm en denk je: ‘Wauw!’ Mijn doel is nu doorpakken en leren van de jongens die daar spelen en trainen. Ik sluit in de voorbereiding aan bij de eerste selectie en zal in eerste instantie waarschijnlijk minuten maken bij Barcelona B. Maar ik kan meetrainen bij het eerste, partijen spelen en eventueel invallen in wedstrijden. Daarna ligt het aan mezelf of de trainer van het eerste van FC Barcelona mij erbij haalt.”

Laatste nieuws