string(9) "claudebot"

Record omzet en forse winst FC Groningen.

Woensdag 16 november 2016 om 10:38

FC Groningen heeft de jaarcijfers over het seizoen 2015/2016 bekend gemaakt. Hoewel op sportief gebied niet alle doelstellingen werden behaald, was het seizoen 2015/2016 financieel uitermate succesvol. De Trots van het Noorden sloot het seizoen af met een winst na belastingen van € 3,5 miljoen. Als gevolg van dit positieve resultaat verbeterde het eigen vermogen van de club van € 2,9 miljoen per 30 juni 2015 naar ruim € 6,4 miljoen per 30 juni 2016.

De omzet van FC Groningen over het seizoen 2015/2016 steeg naar recordhoogte van € 22,1 miljoen en is ten opzichte van het seizoen 2014/2015 met een kleine 24% toegenomen. Hierbij dient de kanttekening te worden geplaatst dat de deelname aan de groepsfase van de UEFA Europa League voor circa € 5,0 miljoen aan deze recordomzet heeft bijgedragen.
 
In het seizoen 2015/2016 is een operationeel bedrijfsresultaat (dit is het bedrijfsresultaat na rentelasten, maar voor het resultaat uit vergoedingssommen en belastingen) gerealiseerd van € 2,5 miljoen positief. Dit ten opzichte van een begrote winst van € 1,5 miljoen positief. De hogere deelname- en marketingvergoedingen vanuit de UEFA dragen voor een belangrijk deel bij aan dit verbeterde bedrijfsresultaat.
 
De gemiddelde bezetting van het Noordlease Stadion nam in het seizoen 2015/2016 toe ten opzichte van het seizoen daarvoor. Met een bezettingsgraad van 94% (gemiddelde Eredivisie: 87%) en gemiddeld 20.874 toeschouwers – waarvan ruim 14.000 seizoenkaarthouders – was de thuishaven van FC Groningen gedurende het seizoen 2015/16 één van de stadions met de hoogste bezettingsgraad van de Eredivisie.
 
Op een aantal onderdelen heeft FC Groningen het afgelopen seizoen opnieuw belangrijke stappen weten te zetten in het leggen van een nog gezondere en bredere basis onder de sportieve en financiële positie van de club. Het bedrijfsresultaat van de club is voor het vierde achtereenvolgende seizoen verbeterd. Daarnaast zijn stappen gemaakt bij de implementatie van de sporttechnische beleidsvisie ‘2018: Talenten op één’, alsmede zijn er nieuwe financiële afspraken gemaakt over het gebruik van het Noordlease Stadion.
 
Algemeen directeur Hans Nijland is zeer te spreken over de gepresenteerde jaarcijfers over het seizoen 2015/2016, maar zet daarbij ook direct een kanttekening. “Het is goed te constateren dat we voor het vierde opeenvolgende jaar ons financiële resultaat hebben weten te verbeteren. We mogen daarbij echter niet uit het oog verliezen dat deze gezonde cijfers voor een belangrijk deel ook te danken zijn aan de gevolgen van onze bekerwinst in mei 2015. De spin-off daarvan, zoals rechtstreeks kwalificering voor de groepsfase van de Europa League, heeft mede geleid tot deze mooie omzetcijfers.”
 
“Het zijn echter incidentele extra inkomsten geweest, die voor het seizoen 2016/2017 weer wegvallen. Daarom zullen wij verder gaan met het doorvoeren van structurele maatregelen om tot een blijvende gezonde financiële situatie voor de club te komen. En hoewel het transferbeleid onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering van een betaald voetbal organisatie – en dus ook bij FC Groningen – willen wij hiervan in de toekomst steeds minder afhankelijk worden als het gaat om onze financiële huishouding.”
 
Door het versterken van het eigen vermogen en een goede liquiditeitspositie is de financiële basis onder FC Groningen goed te noemen.
 
FC Groningen is bij de laatste meetmomenten van het KNVB-licentiesysteem financieel steeds ingedeeld in (de hoogste) categorie III, de categorie waarin de clubs met de meest gezonde financiële positie in het Nederlandse betaalde voetbal zijn ingedeeld.
 

Gerelateerd nieuws.

16 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

19 uur geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus