string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Real Sociedad: Spaanse subtopper met rijke historie.

Woensdag 02 augustus 2017 om 13:16

FC Groningen speelt vanavond, woensdag 2 augustus, in Haren de laatste oefenwedstrijd van de voorbereidingscampagne. Tegenstander is vanaf 19.00 uur het Spaanse Real Sociedad. Toegangskaarten zijn vanaf 17.30 uur verkrijgbaar aan kassa’s van sportpark De Koepel.

Real Sociedad is een absolute toptegenstander voor FC Groningen tijdens de voorbereiding op het voetbaljaar 2017/2018. De Spaanse club eindigde het afgelopen seizoen op een zesde plaats in de Spaanse Primera División en plaatste zich daardoor voor Europees voetbal. Na Granada CF is de Baskische ploeg de tweede Spaanse tegenstander in deze voorbereiding.
 
Real Sociedad is een zeer gerenommeerde club in Spanje, afkomstig uit het in het noorden van het land gelegen San Sebastian. Het andere Real speelt haar thuiswedstrijden in het prachtige stadion genaamd Anoeta, dat plaats biedt aan 32.200 toeschouwers. Net als de Baskische rivaal Athletic Bilbao had de club een traditie om alleen Baskische spelers aan te trekken. Later werden dit enkel Baskische spelers en voetballers uit het buitenland. Vanaf het begin van deze eeuw heeft de club ook dat beleid laten varen en worden ook Spanjaarden zonder Baskische roots aangetrokken.
 
Rijke historie
Real Sociedad kent een rijke historie en werd begin jaren tachtig van de vorige eeuw tweemaal landskampioen (1981 en 1982). Daarnaast won het ook tweemaal de Copa del Rey (in 1909 en 1987) en kroonde het zichzelf in 1982 tevens tot winnaar van de Supercopa. Real Sociedad was in 2003 – met de Nederlander Sander Westerveld in het doel – wederom dichtbij de landstitel, maar eindigde uiteindelijk als tweede op slechts 2 punten achterstand op kampioen Real Madrid.
 
Direct na het successeizoen ging het mis met de club. Na drie seizoenen onderin te hebben gebungeld, was er in 2007 geen houden meer aan en degradeerde de club naar de Segunda División. Real Sociedad keerde in 2011 weer terug op het hoogste niveau, waarna het zich al vrij snel weer mengde in de top van de competitie. De club behaalde afgelopen seizoen 64 punten uit 38 wedstrijden en eindigde daarmee op een zesde plaats in de sterke Spaanse La Liga.
 
Spelers
Eén van de bekendste namen in de selectie van de ploeg uit San Sebastian is Asier Illarramendi. De middenvelder, afkomstig uit de eigen opleiding, werd in 2013 voor het ongelofelijke bedrag van meer dan 30 miljoen euro verkocht aan Real Madrid, wat hem toentertijd direct de duurste Spanjaard uit de clubgeschiedenis van de Koninklijke maakte. Na twee seizoenen in de hoofdstad keerde Illarramendi voor ongeveer de helft van het geld weer terug bij zijn oude liefde. 
 
Voorin lopen de Zuid-Amerikaanse spitsen Carlos Vela uit Mexico en de Braziliaan Willian José. Real Sociedad trok de Belg Adnan Januzaj aan van Manchester United.
 
De trainer
Real Sociedad wordt getraind door Eusebio Sacristán Mena. De coach nam aan het eind van 2015 de taken over van de Engelsman David Moyes en was in het verleden onder andere assistent-trainer van FC Barcelona onder het bewind van Frank Rijkaard. Later trainde hij het B-team van de Catalaanse topclub.
 
Als speler kwam Eusebio, zoals hij in Spanje bekend staat, 15 maal uit voor de Spaanse nationale ploeg en was hij één van de belangrijke krachten in het succesvolle FC Barcelona van trainer Johan Cruijff. De 53-jarige coach werd tevens genoemd als één van de kanshebbers als opvolger van de bij Barcelona vertrokken Luis Enrique, maar zit gelukkig voor de fans in San Sebastian nog altijd in de trainersstoel bij Real Sociedad.

Gerelateerd nieuws.

21 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard