string(9) "claudebot"

Protest van supporters en personeel FC Groningen.

Woensdag 07 maart 2012 om 17:05

De supporters van FC Groningen protesteren tegen de opgelegde vervoersregeling voor de uitwedstrijd van hun club tegen Excelsior. Het personeel van FC Groningen sluit zich bij de protesten aan, maar zal daar op vrijdag 23 maart een andere invulling aan geven.

Fans van de Trots van het Noorden worden op vrijdag 23 maart verplicht met de bus te reizen als zij het Eredivisieduel met Excelsior op Woudestein willen bijwonen. FC Groningen vindt deze vervoersregeling een onnodig zwaar opgelegd dictaat van de gemeente Rotterdam richting haar supporters, zeker bezien in het licht van eerder geschepte verwachtingen door de Rotterdamse politie.
Gesprekken
In de aanloop naar de competitiewedstrijd Excelsior – FC Groningen zijn er gesprekken over en weer gevoerd. Goede onderlinge communicatie was noodzakelijk omdat zich voorafgaande aan de competitiewedstrijd van vorig seizoen, in december 2010, een incident heeft voorgedaan, waarbij een enkeling vuurwerk heeft afgestoken op station Rotterdam Alexander. Daarop besloot de politie de gehele groep van ongeveer zestig supporters aan te houden, een proces-verbaal te geven en vervolgens onder politiebegeleiding in bussen rechtstreeks naar Groningen terug te sturen.
Beklag
Daarover heeft FC Groningen na afloop haar beklag gedaan. De politie van Rotterdam is de club daarin tegemoet gekomen en heeft erkend dat er onvoldoende oog is geweest voor de goedwillende supporters en heeft in de gesprekken die hierover zijn gevoerd tevens toegezegd dat er meer geïnvesteerd diende te worden in de relatie tussen politie en supporters. Daarbij werd tevens meer dan de suggestie gewekt dat de fans van FC Groningen voor het seizoen 2011/2012 niet hoefden te vrezen voor een verplichte buscombiregeling.
Opheldering
Echter, nu is alsnog zonder enig onderling overleg éénzijdig de maatregel van een verplichte buscombiregeling opgelegd. FC Groningen heeft hierover op 23 februari 2012 per brief opheldering gevraagd bij burgemeester Aboutaleb. Hierop is tot nu toe geen enkele reactie gekomen. Pogingen tot telefonisch contact over deze materie zijn eenzijdig door FC Groningen ondernomen.
Opmerkelijk
FC Groningen vindt het – buiten de door de politie Rotterdam gewekte indruk – opmerkelijk dat voor de wedstrijd tegen Excelsior een andere regeling wordt opgelegd, dan voor de competitiewedstrijd tegen Feyenoord, van afgelopen zondag. De wedstrijd tegen Excelsior vindt immers in dezelfde stad onder de verantwoordelijkheid van dezelfde burgemeester plaats.
Teleurgesteld
De supportersvereniging FC Groningen en Groningen Fanatics zijn dusdanig teleurgesteld in de opgelegde vervoersregeling dat zij hun achterban oproepen de wedstrijd in Rotterdam te boycotten en dus niet af te reizen naar Woudestein. Tevens hebben zij de directie van de club gevraagd zich hierbij aan te sluiten.
Statement
FC Groningen staat achter haar supporters, keurt de aangekondigde boycot ook niet af, maar wenst op een andere manier een statement te maken. Directie, management, personeel en eventueel ook niet inzetbare spelers zullen conform de opgelegde vervoersregeling het duel met Excelsior bezoeken. Dit betekent dat zij allen de heen- en terugreis, van begin tot einde, met de bus zullen maken en de wedstrijd zullen volgen vanuit het gastenvak.
Duperen
Door weg te blijven bij het duel in Rotterdam krijgt de ploeg niet de gewenste supporterssteun en zou FC Groningen zichzelf mogelijk juist duperen, zo is de overtuiging van de clubleiding. Dit alles betekent dan ook dat FC Groningen de voorgenomen kaartverkoop voor de wedstrijd gewoon zal opstarten. De club is van mening dat supporters zelf moeten kunnen bepalen of zij naar Rotterdam wensen te reizen of niet. Dit doet helemaal niets af aan het gevoel dat de club deelt met de teleurgestelde supporters, die het duel wensen te boycotten.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus