Primeur met Wiedemeijer in Amsterdam.

Woensdag 14 januari 2015 om 14:30

Reinold Wiedemeijer fluit de eerste competitiewedstrijd van FC Groningen in 2015, vrijdagavond tegen Ajax. Het is voor het eerst dat de in het Limburgse Velden geboren arbiter een officiële wedstrijd tussen beide ploegen leidt in Amsterdam. Wiedemeijer was al wel drie keer eerder scheidsrechter bij thuiswedstrijden van FC Groningen tegen Ajax.

In die drie duels ging de winst steevast naar de huidig regerend landskampioen. Qua resultaat deed de FC het in die wedstrijden wel net steeds een beetje beter: 19 december 2004 werd het 0-4 in Groningen, op een dag na exact acht jaar later werd het 0-3 voor Ajax in een bekerduel in Euroborg en bij de laatste ontmoeting op 12 mei 2013 stokte de Amsterdamse teller bij 0-2. Vrijdagavond volgt voor Wiedemeijer dus de primeur van Ajax – FC Groningen in de Amsterdam ArenA.
Rood
Opvallend is dat in de laatste drie uitwedstrijden van FC Groningen, waarbij Wiedemeijer de fluit hanteerde, hij telkens één keer direct rood trok voor een FC-speler. Recent (30 november jl.) was dat in de Grolsch Veste, toen spits Danny Hoesen tien minuten voor tijd van het veld werd gestuurd. Met tien man wist de ploeg van trainer Erwin van de Looi de winst op FC Twente met 1-2 niettemin nog veilig te stellen.
Vorig seizoen, op 15 maart, toverde Wiedemeijer verdediger Eric Botteghin na een uur spelen de rode kaart voor in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. In dat duel kwam FC Groningen met tien man nog terug tot 1-1, maar verloor het in de slotfase alsnog ongelukkig met 2-1. Botteghin werd overigens later vrijgesproken van de rode kaart in Den Haag, maar de nederlaag bleef uiteraard wel gewoon in de boeken staan.
Op 29 september 2013 stuurde Wiedemeijer – opnieuw in Enschede – Johan Kappelhof vlak voor rust met rood naar de kleedkamer. De penalty, die het gevolg was van de overtreding van de FC-verdediger, werd door FC Twente benut en hierdoor ging de thuisploeg met een comfortabele 3-0 tussenstand de rust in. De score liep na rust voor FC Twente op tot 5-0.
Totaal
In totaal floot Wiedemeijer tot nu toe dertig officiële wedstrijden van FC Groningen. Exact de helft daarvan ging verloren voor de Trots van het Noorden. Slechts drie keer werd het onder leiding van Wiedemeijer een remise, waaronder zijn debuutwedstrijd op 21 november 2003 in Waalwijk. RKC – FC Groningen eindigde die dag in 1-1.