Primeur in Groningen: eerste OldStars Sportweek voor ouderen

14 september 2021

In de provincie Groningen wordt eind september de eerste OldStars Sportweek voor ouderen georganiseerd. De week staat geheel in het teken van het diverse aanbod aan aangepaste OldStars sportvormen in Nederland. Alle 55–plussers uit de provincie zijn welkom bij meer dan 13 initiatieven. De OldStars Sportweek is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, Menzis, FC Groningen en Huis voor de Sport Groningen. Het wordt ondersteund door de provincie Groningen. 

Van 25 september tot en met 1 oktober kunnen ouderen 7 dagen lang bij verschillende sportverenigingen in Groningen kennismaken met diverse aangepaste OldStars spelvormen. Daarnaast krijgen ook andere sportaanbieders de mogelijkheid om iets te organiseren. De beweegvormen zijn aangepast op de 55-plusser en naast bewegen staat het ontmoeten en sociaal contact centraal. Op Nationale Ouderendag op 1 oktober wordt de week officieel groots afgesloten op sportcomplex Corpus den Hoorn in Groningen. Geïnteresseerden kunnen zich direct aanmelden bij de contactpersoon van de vereniging. Deelname is gratis. Tijdens de OldStars Sportweek bezoeken diverse sporticonen, zoals Tom Okker, Bettine Vriesekoop en Floris Jan Bovelander, de provincie.
 
Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds: "Het is prachtig om te zien dat OldStars Sport in de provincie Groningen zo breed gedragen wordt. In de OldStars Sportweek hopen wij samen met al onze partners, verenigingen en andere initiatiefnemers, zo veel mogelijk Groningse ouderen te laten zien: samen bewegen is gezond én hartstikke gezellig."  
 
Gijs Rotteveel, directielid Menzis: ‘’We zijn trots op de uitbreiding van de OldStars-evenementen in de provincie Groningen. Dit draagt bij aan de ambitie van Menzis om zo veel mogelijk ouderen in beweging te brengen en te houden. Dit is een van de strategische doelen vanuit onze samenwerking met het Ouderenfonds en met FC Groningen in de maatschappij.’’
 
Hans van Tamelen, projectleider bij stichting FC Groningen in de Maatschappij:
“Bewegingsarmoede is een ernstig probleem in de regio, ook bij ouderen. Onze maatschappelijke ambitie is om bewegingsarmoede in de regio tegen te gaan, daarom is FC Groningen ook aanjager wat betreft OldStars Sport. We hebben gezien dat sport en bewegen een positief effect heeft op de fysieke gezondheid en sociale contacten van ouderen. Wij gaan daarom bijdragen aan een mooie week en hopen zo veel mogelijk ouderen te kunnen verwelkomen.”

ouderenfonds1

Programma OldStars Sportweek Groningen
Zaterdag 25 september: OldStars walking basketball
Maandag 27 september: OldStars volleyball
Dinsdag 28 september: OldStars walking handball 
Dinsdag 28 september: OldStars in de wijk (buitenfitness)
Woensdag 29 september: OldStars walking hockey met Floris Jan Bovelander
Woensdag 29 september: OldStars jeu de boules
Donderdag 30 september: OldStars tennis met Tom Okker op twee locaties
Donderdag 30 september: OldStars badminton
Vrijdag 1 oktober: OldStars walking football
Vrijdag 1 oktober: OldStars tafeltennis met Bettine Vriesekoop
Vrijdag 1 oktober: OldStars Beweegfestival
Zaterdag 9 oktober: OldStars walking rugby
 
Meer informatie over het programma, tijden en locaties, en de mogelijkheid om aan te melden bij Huis Voor De Sport Groningen.  
 
OldStars voor alle ouderen 
OldStars is er voor alle ouderen die zelf willen en kunnen bewegen in sport, bij de sportvereniging en in de maatschappij. Hierbij wordt sport ingezet als middel om ouderen op een laagdrempelige manier te laten bewegen, samen te laten komen, mee te laten doen en betekenisvol te laten zijn binnen de vereniging of de wijk. Bij OldStars kunnen alle ouderen laagdrempelig bewegen, meedoen, ontmoeten en eigen regie behouden door actief te zijn als begeleider, trainer, spelbegeleider en/of vrijwilliger. Het Nationaal Ouderenfonds neemt hiermee, samen met onder anderen partners Menzis, VWS, RCOAK, Zabawas en Stichting Sluyterman van Loo, de volgende stap in de ontwikkeling van de ouderenvriendelijke sportomgeving. 
 
Na OldStars walking football lanceerde het Ouderenfonds al succesvol 14 nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers zoals onder andere OldStars walking hockey, OldStars tafeltennis, OldStars walking basketball, OldStars tennis, OldStars walking handball en OldStars walking rugby.

Laatste nieuws