string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Première documentaire ‘Opschudding in het Oosterpark’.

Woensdag 17 februari 2016 om 09:46

Vanavond, woensdag 17 februari, is om 19.30 uur op FOX Sports de première te zien van de documentaire ‘Opschudding in het Oosterpark’. Deze FOX Sports Doc gaat over de gestaakte nacompetitiewedstrijd FC Groningen – Telstar op 10 juni 1979 in het Oosterparkstadion.

Tijdens dat duel – waarbij FC Groningen voor promotie naar de Eredivisie speelde – gooide een toeschouwer een mes op het veld, waarna Telstar niet meer verder wilde spelen en de wedstrijd uiteindelijk werd gestaakt. In de documentaire – waarbij die uitzonderlijke dag wordt gereconstrueerd aan de hand van vertellingen door ooggetuigen en historisch beeldmateriaal – komen diverse betrokkenen aan het woord.
Hoofdrolspelers
De producenten Emiel Venema en Jos Schoenmaker van FC Groningen TV bezochten de hoofdrolspelers van die bewuste 10 juni 1979. Zij spraken onder anderen met oud-speler Fred Bischot van Telstar – in wiens richting het mes werd gegooid en die het voorwerp ook als eerste opmerkte op het veld – scheidsrechter Bep Thomas, de voormalige trainers Theo Verlangen (FC Groningen) en Martin van Vianen (Telstar), de voormalige FC-spelers Anne Mulder, Walter Waalderbos, Henk Veldmate en keeper Johan Tukker, radioverslaggever Eddy Poelmann, tv-commentator Kees Jansma, en de Groningse journalisten Wim Masker en Ger van Gelder.
Ontmoeting
Van Gelder was de eerste die Jacob R. – de persoon die het mes bij de bewuste wedstrijd op het veld gooide – sprak, nadat R. zich had gemeld bij het politiebureau op 12 juni 1979. In de documentaire vertelt Van Gelder over de ontmoeting, die plaatsvond in de toenmalige De Radehoek, schuin tegenover het politiebureau aan de Rademarkt in Groningen.
Ook spraken de tv-makers met FC Groningen-supporter Jan Vlieg, die tijdens het incident op 10 juni 1979 direct naast Jacob R. op de tribune stond. Beide mannen maakten toen al lange tijd deel uit van een vaste groep supporters, die altijd onder het scorebord aan de Langezijde van het Oosterparkstadion stond.
Uitzendingen
De première van de documentaire ‘Opschudding in het Oosterpark’ is vanavond te zien om 19.30 uur op FOX Sports kanaal 1. De FOX Sports Doc wordt daarna herhaald om 22.00 uur op kanaal 1 en om 23.00 uur op kanaal 5.
Morgen, donderdag 18 februari, is de Doc om 18.00 uur te zien op FOX Sports kanaal 5 en om 23.00 uur op kanaal 3. Maandag 22 februari wordt de documentaire ‘Opschudding in het Oosterpark’ om 23.00 uur uitgezonden op FOX Sports kanaal 5.
Promo
Bekijk de promo van de documentaire via onderstaande link.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’