string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Prachtige ervaring onder-12 in Zwitserse Luzern.

Donderdag 08 juni 2017 om 22:25

FC Groningen onder-12 heeft in het afgelopen Pinksterweekeinde een onvergetelijke trip naar Zwitserland gemaakt. De ploeg van trainer/coach/manager Byron Bakker speelde acht wedstrijden 9-tegen-9 op het toernooi van FC Luzern en presenteerde zich prima in een sterk bezet deelnemersveld.

De ploeg zat vrijdagochtend 2 juni al om half vier op Corpus den Hoorn in de busjes van de opleiding onderweg naar Schiphol nadat het team pas enkele weken geleden als vervanger van Hertha BSC was opgeroepen. Achttien spelers en zes man begeleiding reisden af naar Zwitserland voor een onvergetelijke ervaring in het Alpenland. Onvergetelijk omdat een aantal jongens nog niet eerder had gevlogen of een enkele zelfs nog niet buiten Nederland was geweest. Trainer Byron Bakker vertelt: “Het was best spannend voor de meeste jongens, waarvan sommigen dus voor het eerst op Schiphol waren.”

KLIK HIER VOOR FOTOVERSLAG OP FACEBOOK
KLIK HIER VOOR EEN EXTERN FOTOBOEK VAN (c) ZUZANA SABONOVA

Wandeling
Halverwege de dag kwam de ploeg aan op de plek van bestemming, een voormalige legerbasis. “Het was een grote accommodatie” vertelt Bakker. “Zes verdiepingen en met heel veel kamers, en lange gangen en veel beton. Met alleen een bed, een kast, een toilet en een douche. In onze ogen is dit voor deze leeftijdscategorie meer dan voldoende, zodat we ons volledig kunnen richten op hetgeen waarvoor we kwamen: voetballen.”
’s Middags werd een wandeling gemaakt door Luzern. “We hebben de stad doorgewandeld en zagen bergen met bovenop sneeuw. En dat terwijl we in de korte broek rondliepen. Weer een mooie belevenis. ’s Avonds aten we in een restaurant vlakbij onze accommodatie en om acht uur ging iedereen op bed na een lange dag van reizen en wandelen.”

Wedstrijddag 1
Zaterdag was de eerste toernooidag en bleef de Groningse onder-12 ongeslagen tegen twee Zwitserse ploegen, Zürich (3-3) en Thün (5-1) en het Franse Lyon (0-0). “In de eerste wedstrijd moesten we nog even wennen, vooral aan de negen tegen negen spelvorm en andere veldafmeting. In de tweede wedstrijd lieten we goed voetbal zien en scoorden mooie doelpunten en de derde wedstrijd tegen Olympique Lyon hadden we echt een sterke tegenstander. Met veel strijdlust pakten we een punt. In de middag hebben we gezwommen in een meer en ’s avonds na het eten was er tijd voor een workshop in twee delen: de ene helft in een teamsessie over de eerste indrukken van het land, het voetbal en het omgaan met elkaar en de andere helft met Gerard Kemkers. We hadden besloten geen Champions League-finale te gaan kijken.”

Mentorrol
Manager Topsport en Talentontwikkeling Gerard Kemkers werd door Bakker gevraagd tijdens het Pinksterweekeinde in Zwitserland een mentorrol te vervullen. “Byron vroeg me specifiek om mee te gaan om hem te observeren en van feedback te voorzien over zijn aanpak. Daarin is me duidelijk geworden dat de jonge voetballers centraal staan bij hem en zijn staf. In de FC Groningen-stijl werd veel gevraagd aan de groep en worden de spelers uitgedaagd veel zelf te ontdekken. Op zaterdagavond heb ik de spelers wat verteld over mijn rol binnen de club. En uiteindelijk na afloop van het toernooi een kwartier aan de meegereisde ouders toegelicht wat we het weekend allemaal gedaan hebben.”

Wedstrijddag 2
Op zondag werd gewonnen van gastheer Luzern (2-0) en Sion (1-0) en vervolgens in de kwartfinales, na strafschoppen, gewonnen van Freiburg. Ook Eintracht Frankfurt werd verslagen na penalty’s en in de finale bleek Red Bull Salzburg net te sterk (0-1). Trainer Byron Bakker: “Door de winst in de laatste groepswedstrijd, werden we tweede in de poule, waardoor we langer de tijd hadden om ons voor te bereiden op de kwartfinale. Die rust konden we gebruiken om goed te eten en uit te rusten. In die kwartfinales troffen we een fysiek sterke ploeg en wonnen we na strafschoppen. In de halve finale tegen Frankfurt begon de vermoeidheid toe te slaan, maar pakten we opnieuw winst na strafschoppen. In de finale hadden wij twee enorme kansen, maar wist Salzburg uit de omschakeling toe te slaan.”

Emoties
“Na afloop van de finale waren er flink wat emoties. De spelers waren erg teleurgesteld, maar al snel overheerste een gevoel van trots. Vanuit opleidingsoogpunt is het bijvoorbeeld fantastisch dat we dit (9v9) toernooi met een ploeg van achttien spelers hebben gespeeld, die allemaal een volwaardige rol hebben kunnen spelen. 18 jongens dus, die we deze ervaring hebben kunnen meegeven”.
 
Er waren diverse meegereisde ouders in Luzern. “De supporters van de jongens groeiden in het weekend ook verder naar elkaar toe. Het was leuk te zien dat iedereen elkaar opzocht en ook intens meeleefde met de wedstrijden. Na elke wedstrijd werden de supporters door de spelers bedankt voor hun support. Erg leuk om te zien.”

Challenges
Het weekend stond naast het voetballen van acht wedstrijden van 28 minuten ook in het teken van challenges voor de spelers. “Voor ons is zo’n weekend veel meer dan alleen voetballen. We proberen de jongens ook andere lessen mee te geven. Dit deden we o.a. door de teamsessies, maar ook door zogenaamde ‘challenges’. Op de heenreis kreeg elke speler een kaartje met twee voetbaluitdagingen en één challenge buiten het voetbal. Zo moesten de jongens bijvoorbeeld aan tegenstanders vragen hoe vaak ze per week trainden of aan een stewardes hoe lang de reis nog zou duren, om op die manier in een andere taal in contact te komen met anderen. Ook was er voortdurend aandacht voor zaken als rust en voeding, omdat we er waarde aan hechten dat de spelers daarin leren om bewuste, maar vooral eigen keuzes te maken.”

Prachtige ervaring
Pinkstermaandag was opnieuw een reisdag voor de hele ploeg, die halverwege de dag terugkeerde op Corpus den Hoorn. “Als trainer heb ik het weekend erg intens beleefd en ik kijk met veel trots en een voldaan gevoel terug op het hele weekend. Het mooie aan zo’n reis is dat je de groep 24 uur per dag bij elkaar hebt en we dus veel hebben kunnen doen aan beïnvloeding van individuen en samenwerking als team. Voor zowel spelers, staf als ouders, was het een heel waardevol weekend en iedereen heeft daarin zijn bijdrage gehad. We zijn allemaal een prachtige ervaring rijker,” besluit Bakker zijn betoog.

Complimenten
Gerard Kemkers merkte tijdens het hele weekend dat FC Groningen onder-12 complimenten kreeg voor het eigen gedrag, de energie en collectiviteit. “Van de organisatie tot scheidsrechters en de coaches van tegenstanders. Wij straalden uit wie we willen zijn en vielen in die zin positief op in het hele deelnemersveld. Dat had in mijn ogen te maken met de intentie waarmee we speelden en hoe de jongens zich presenteerden. Maar ook door onze manier van teamoverleg, afwijkende vormen van warming-up. Dat wekte bij diverse andere clubs belangstelling op. We hebben ons FC Groningen-stempel op dit toernooi kunnen drukken.”

2017.06.04 _ FCG o12 _ 31. laatste bespreking halve finale

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’