Podcast Word Groter: Hoe Effektief theater Carré veroverde

15 april 2021

FC Groningen is een podcast gestart onder de naam Word Groter. Dit is een verwijzing naar de belofte in het beleidsplan 2020-2025 ‘Samen naar de Grote Markt’. De podcast wordt geproduceerd door KVM Media, in opdracht van FC Groningen. In de eerste aflevering is Patrick Reinders te gast, grootaandeelhouder en mede-eigenaar van de Effektief Groep. De Groningse ondernemer vertelt hoe zijn bedrijf met de nuchtere Noordelijke mentaliteit het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam aan zich wist te binden.

wordgroter-podcast-logo

Jarenlang was het Koninklijk Theater Carré in de vertrouwde schoonmaak-handen van een Amsterdams bedrijf. Patrick Reinders had echter zijn zinnen gezet op ‘het mooiste theater van Nederland’. Dat lukte hem in 2010. Reinders vertelt waarom hij Carré in zijn portefeuille wilde en hoe hij aan tafel kwam. “Een bezoek aan Carré is zo’n avond van: wow. Je denkt dan automatisch dat alles wel heel schoon zal zijn. Dat is beleving. Carré had al zo lang als het gebouw bestond hetzelfde schoonmaakbedrijf. Daar wilden ze maar moeilijk vanaf. Wij hebben toen gevraagd een offerte te mogen maken.”
 
Op een avond belde de directeur van Carré naar Reinders: of hij naar Amsterdam kon komen. “Ik was net terug in Groningen, maar de jongens daar hadden hem gezegd: ‘Effektief, dat lijkt ons wel een goede club. Dat moeten we maar eens proberen’. Om 21.30 uur was ik weer in Amsterdam. De directeur vroeg: ‘Effektief. Wat is dat?’ Ik zei dat ik het verhaal niet nog een keer ging doen. ‘Dat ben ik hier al drie jaar aan het vertellen.’ Ze waren heel erg angstig. Voor een theater is een overgang naar een ander bedrijf heel spannend. In Carré is iedere avond een première en als het dan niet goed gaat… Ik moest de angst weghalen. Toen zei ik op z’n Gronings: ‘Het is gewoon een gebouw met een paar stoelen die schoon moeten. Meer is het niet’. Dat vond-ie mooi. Hij vroeg hoeveel stoelen ik zou gaan doen in sponsoring: ’24?’ Ik zei: ‘Laten we beginnen met twee’. Toen was het rond.”
 
De overeenkomst met Carré loopt nu al meer dan tien jaar. En het is een uniek contract, onthult Reinders. “De opzegtermijn is één dag. Normaal is dat maanden of zelfs jaren. Ik heb vanaf dag één gezegd: het moet hier elke dag schoon zijn. Wij moeten zorgen dat ze tevreden zijn en blijven. Carré is één van de beste referenties op schoonmaakgebied.”

Word Groter is een podcast over groei. Over het leven. Over mensen. Hosts Maarten Siepel en Wouter Holsappel spreken iedere aflevering een inspirerende gast. Een gast met een verhaal. Met iedere keer één gemene deler: de persoon die zij spreken heeft een connectie met FC Groningen.
 
De podcast is te beluisteren via Apple Podcast en/of Spotify.

Nr.1 Totaal studio

Laatste nieuws