Podcast Word Groter: ‘Hard werken loont’

19 september 2021

FC Groningen is een podcast gestart onder de naam Word Groter. Dit is een verwijzing naar de belofte in het beleidsplan 2020-2025 ‘Samen naar de Grote Markt’. De podcast wordt geproduceerd door KVM Media, in opdracht van FC Groningen. In aflevering 5 is Peter Jeltema te gast, voormalig Hoofd Opleiding van de Trots van het Noorden, met meer dan twintig dienstjaren bij de club.

Peter Jeltema begon zijn FC Groningen-tijdperk op parttime basis als jeugdtrainer van de toenmalige D1. In deze beginperiode moest de Groninger zijn aandacht en verantwoordelijkheden verdelen onder de club, het thuisfront en zijn andere baan én daarnaast een gezonde balans zien te vinden. Deze combinatie was voor hem een forse investering. Elke stap hoger in de voetballerij betekende meer beslag op zijn agenda en minder tijd voor zijn gezin en minder inkomsten via zijn andere werk. Toch vond het huidig Hoofd Talentontwikkeling van de KNVB het allemaal waard; werken in de voetballerij was voor hem een droom die uitkwam.
 
Opstap
Via zijn vader is Peter Jeltema jeugdtrainer geworden bij VV Zuidhoorn, zonder diploma’s of enige ervaring. Hij vertelt dat zijn tijd hier een opstap voor hem is geweest in de voetballerij. “Tot mijn grote verrassing gingen die jongens doen wat ik bedacht had. Ja, toen kwam het gevoel en de uitdaging en begon het te kriebelen. Dat ik dacht: ‘Oké, waarschijnlijk kan ik hier wel iets in betekenen’. Alles wat ik op school niét had gedaan, ging ik in één keer in relatie tot het voetbal wél doen.”

“Ik werkte destijds, want ik had school verprutst. Examen na examen weggegooid. Maar ik moest wel een kant op. Uiteindelijk bleek ook wel waar ik geschikt voor was; werken.” Dit harde werken in combinatie met het trainerschap was een uitdaging die Jeltema graag aanging. “Elke stap die ik maakte in de voetballerij, betekende voor ons gezin een financiële stap terug. Dat was een forse investering, maar het was het alleszins waard. Ik had wel door dat dat uiteindelijk mijn beste route was. Ik heb er offers voor moeten brengen, maar heb het nooit op die manier ervaren.”
 
Podcast over groei en het leven
Word Groter is een podcast over groei. Over het leven. Over mensen. Hosts Maarten Siepel en Wouter Holsappel spreken iedere aflevering een inspirerende gast. Een gast met een verhaal. Met iedere keer één gemene deler: de persoon die zij spreken heeft een connectie met FC Groningen.
 
De podcast is te beluisteren via Apple Podcast en/of Spotify.

Jeltema_0000_Quote5

Laatste nieuws