Petje van Oost schittert in het noorden

29 december 2020

Via het oosten, midden, zuiden en westen van Nederland maakt Patrick Joosten in de zomer van 2020 de overstap naar de Trots van het Noorden. De vleugelaanvaller is onder de indruk van FC Groningen, de stad en de mensen. Met een hoop ervaring op zak, is de weerbare linksbuiten erop gebrand het beste uit zichzelf te halen in het Hitachi Capital Mobility Stadion.

20201129GRONINGENWILLEMII019

Patrick Joosten begint zijn carrière bij amateurclub SV Orion in Gelderland. Het talent van de geboren Nijmegenaar blijft niet onopgemerkt bij profclubs. Op zijn elfde maakt hij de stap naar de jeugdopleiding van N.E.C. Daar krijgt hij de bijnaam ‘Petje van Oost’, een naam die Joosten vanaf dat moment koestert. “Ik kom uit Nijmegen-Oost en had vroeger bij de club veel teamgenoten die uit Zuid of West kwamen,” vertelt Joosten.
 
Enige uit Oost
“Die jongens werden mijn vrienden en we voetbalden ook veel op straat. Ik ging vaak naar de pleintjes in de wijken waar mijn vrienden vandaan kwamen. Daar was ik dan de enige van de groep die uit Oost kwam en dus noemden ze me ‘Petje van Oost.’ Die bijnaam heb ik altijd gehouden bij iedere club.”
 
Petje van Oost ontwikkelt zich goed bij de club uit zijn jeugd. In januari 2015 maakt Joosten als tweedejaars A-junior zijn debuut in de Jupiler League. Dat seizoen wordt hij zelfs kampioen met N.E.C. De volgende stap is FC Utrecht, waarmee hij zich laat zien in de Eredivisie. Zijn tijd in de Domstad kent echter ook minder mooie momenten.
 
Een zware knieblessure houdt hem lang aan de kant en na een pittige revalidatie zijn de speelminuten in Utrecht schaars. Via verhuurperiodes bij VVV-Venlo en Sparta Rotterdam knokt hij zich terug en laat Joosten zien uit het juiste hout te zijn gesneden. “Het was goed voor mijn zelfvertrouwen om weer wekelijks te spelen.”

20201212GRONINGEN004

Beste stap 
Na clubs in het oosten, midden, zuiden en westen van het land, schittert Petje van Oost nu bij de Trots van het Noorden. “Dat FC Groningen zich meldde in de zomerstop, was boven mijn verwachting. Ik heb er goed over nagedacht en ben ervan overtuigd dat ik de beste stap voor mijn carrière heb gezet met deze transfer.”
 
De strijdwijze die FC Groningen voor ogen heeft met een gevarieerde en intensieve manier van vooruit spelen, spreekt Joosten aan. “Hoe vaker wij de bal hebben, hoe beter ik tot mijn recht kom met mijn individuele actie en aanvallende kwaliteiten.”
 
Handelsmerk
Daarnaast hebben verschillende aspecten ervoor gezorgd dat de vleugelaanvaller denkt bij de Trots van het Noorden te kunnen groeien. “Het is een grote, mooie club. Spelers die vanuit hier mooie vervolgstappen konden maken, inspireren mij ook. Het laat zien dat je je bij FC Groningen ontzettend goed kunt ontwikkelen. Ook het stadion heeft iets speciaals, als tegenstander kwam je niet graag naar Groningen.”
 
Patrick Joosten brengt de nodige ervaring met zich mee en is met zijn 24 jaar zeker niet de jongste van de selectie. Het houdt hem niet tegen in de drang zich te blijven ontwikkelen. “Ik weet in ieder geval door mijn periode als spits bij Sparta Rotterdam dat ik beter wil worden in koppen. Je krijgt veel voorzetten en er wordt van je verwacht dat je die ballen strak richting de goal weet af te werken. Ik heb best veel goals gemaakt vanaf randje strafschopgebied. Schieten van rond de zestienmeter moet een handelsmerk gaan worden.”

20200806PatrickJoosten017

Laatste nieuws