‘Performance is onderdeel van de FC Groningen-cultuur’

26 maart 2020 / vandaag

De tijd dat voetballers hun training afwerkten en nog voor de lunch thuis konden zijn, ligt al een langere periode achter ons. Voetbal is een vak en profvoetballer zijn een meer dan fulltime baan. Naast de trainingen op het veld en in de gym zet FC Groningen fors in op innovatie. Maxim Wouters (26) is sinds dit seizoen als performance-analist toegevoegd aan de technische staf. De uit België afkomstige Wouters is onder meer verantwoordelijk voor de video- en data-analyse en vertolkt een belangrijke rol binnen de staf. De performance-analist gaf onlangs een interessant interview aan het FC Groningen Journaal. 

Performance-analist Maxim Wouters raakt niet uitgekeken op voetbal

Tijdens een normale trainingsweek staan er vrijwel dagelijks videopresentaties voor het team, per linie of individueel op het programma in het TopsportZorgCentrum. Daarnaast wordt alle data die uit de wedstrijden beschikbaar komen grondig geanalyseerd. “Hoofdtrainer Danny Buijs gebruikt graag beelden en data om zaken aan te tonen,” vertelt Wouters.
 
Live coderen
“Er zijn maar weinig dagen dat we geen presentatie of animatie laten zien. Veel werk voor mij, maar dus ook veel leermomenten en dat is fijn. Mijn kerntaak kun je omschrijven als: het ondersteunen van staf en spelersgroep op gebied van video en data. Op wedstrijddagen is mijn voornaamste taak het live coderen van de wedstrijdbeelden, zodat de trainers daar snel mee aan de slag kunnen. Soms is het zo dat er in de rust al beelden kunnen worden getoond.”
 
De overstap van de Belg naar Groningen was bijzonder te noemen. Wouters, parttime video-analist bij het Belgische Beerschot, zag de vacature voor performance-analist bij de Trots van het Noorden voorbij komen via social media en besloot zonder enige twijfel te solliciteren. “Ik werkte in Beerschot samen met Werner Martens en Stijn Vreven. Zij hebben gewerkt in de Eredivisie en waren super positief over FC Groningen. Werner kende Wouter Frencken en zei: ‘Als je met hem kunt samenwerken, ga je grote stappen zetten’.” 

Maxim Wouter (2)

Prachtige kans
Wouters werd tot zijn eigen verrassing uitgenodigd voor een eerste gesprek. De twintiger had immers slechts een jaar ervaring bij een ploeg uit de Belgische Tweede Klasse. Na dat gesprek gaf hij zichzelf wederom weinig kans. “Misschien Belgische bescheidenheid, maar ik had niet het gevoel dat ik mijn tafelgenoten Mark-Jan Fledderus, Adrie Poldervaart en Wouter Frencken kon pakken met m’n verhaal. Toch mocht ik terugkomen. Ik kreeg een analyse-opdracht, die ik 30 uur later moest inleveren. Dag en nacht heb ik eraan gewerkt, deze keer moest ik ze van hun sokken blazen.”
 
De energie, ambitie, kennis en kunde spatte van de analyse-opdracht en het latere vervolggesprek af. Wouters werd aangenomen. “Een prachtige kans om fulltime in het voetbal te werken. Voetbal is mijn passie, ik heb pure liefde voor deze sport. Pep Guardiola schrijft in zijn boek over de 32-minuten regel. Hij kan niet langer dan 32 minuten met iemand praten zonder het over voetbal te hebben. Mijn ouders en vrienden vinden dat die periode bij mij veel korter duurt.”
 
Indrukwekkend
Zijn eerste dag op de club zal de Belg niet snel vergeten. Al ging hij met hoofdpijn naar huis, nadat hij een hele dag met Danny Buijs over voetbal had gesproken. “Ik dacht dat ik tactisch vrij ver was, maar Danny is inhoudelijk zo sterk, dat was echt indrukwekkend. Ik moest hem echt zien bij te benen, belde na die dag naar huis en zei: ‘Dit is de reden waarom ik deze stap wilde maken.’ Ik ben nog niet zover als Danny, maar weet hem nu goed te volgen en weet welke beelden hij belangrijk vindt.”
 
Tevens heeft Wouters een gewichtige rol als het gaat om de analyse van de tegenstander. Samen met hoofdtrainer Buijs en videoscout Wes Beuvink wordt een tactisch plan gesmeed, hoe de tegenstander aan te pakken. “Iedereen kijkt een aantal wedstrijden van de tegenstander en daarna gaan we samen zitten om de kwaliteiten en pijnpunten bloot te leggen. Daar worden beelden bij geselecteerd en op die manier proberen we de selectie een zo duidelijk mogelijke video te laten zien. Danny kiest welke beelden hij wil gebruiken en waarbij hij zijn verhaal zo goed mogelijk kan vertellen.”

Maxim Wouters (3)

Cultuur
Als Wouters de faciliteiten en mogelijkheden op het performance en innovatieve vlak bij FC Groningen vergelijkt met dat in België, loopt de Trots van het Noorden mijlenver voor op vele Belgische clubs. “Ik was direct onder de indruk en had de vele mogelijkheden hier niet verwacht. Belgische clubs met een gelijk budget als Groningen kunnen er niet aan tippen. Nieuwe ontwikkelingen stuiten in de voetballerij nog wel eens op weerstand, maar dat voel ik hier totaal niet. In dat opzicht heeft Wouter Frencken al een pad gelegd en ervoor gezorgd dat het performancegedeelte onderdeel is van de cultuur van FC Groningen.”
 
Video, animatie, data, niemand kijkt er binnen FC Groningen vreemd van op en het wordt gezien als een uitstekend hulpmiddel om beter te worden. “Onze spelers staan er ook zeker open voor. Op het moment dat de beelden online staan, gaan ze ermee aan de slag en wordt dat later in de week besproken met de trainers. De spelers beseffen dat ze hard moeten werken om het maximale uit hun carrière te halen en video/data kan je hierin verder helpen.”
 
Feedbacktool
Wouters is ervan overtuigd dat de aanpak van het performancegedeelte een degelijk verschil kan maken. “Video- en data-analyse is een feedbacktool en hoe meer feedback je krijgt, hoe slimmer je uiteindelijk wordt. Spelers merken dat we hier op en naast het veld serieus met ze aan de slag gaan, daarom komen ze ook graag naar FC Groningen. Het feit dat meerdere jonge spelers via de FC de stap hebben kunnen maken naar grote clubs of grotere competities is geen toeval meer. Dit is de plek om je als jonge speler te ontwikkelen; voetballend, fysiek, maar ook op het gebied van performance.”

Het interview met Maxim Wouters stond in het eerder deze maand verschenen FC Groningen Journaal. De volledige krant van de Trots van het Noorden is te lezen via de volgende link: https://view.publitas.com/db/fc-groningen-journaal-maart-2020/  

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws