string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Pedersen kopt Groningen naar punt.

Zondag 08 augustus 2010 om 16:36

FC Groningen heeft zondagmiddag in de eerste speelronde van het seizoen 2010/2011 met 2-2 gelijkgespeeld tegen Ajax. In Euroborg kwam de thuisploeg door treffers van Tim Matavz en Nicklas Pedersen terug van een 0-2 achterstand. Alle treffers vielen na de pauze.

Bij de FC startten Leandro Bacuna en Nicklas Pedersen in de basis. Onder anderen WK-gangers Thomas Enevoldsen en Tim Matavz begonnen op de bank omdat zijn nog niet in de optimale conditie zijn om een hele wedstrijd te kunnen spelen. Bij Ajax ontbraken in de competitie-opener naast Jan Vertonghen en Eyong Enoh ontbraken ook de geschorste Luis Suárez en de geblesseerde Rasmus Lindgren. De andere oud-FC’er, Daley Blind, begon op de bank bij het team van trainer Martin Jol. Blind zou tijdens de warming-up in de pauze nog een beleefd applaus krijgen van de FC-fans.
Strijd
FC Groningen begon met Eredivisie-debutanten Maikel Kieftenbeld, Jonas Ivens en Dusan Tadic in de basis en coach Pieter Huistra op de bank stormachtig aan het duel en kreeg meteen een aardige mogelijkheid in de persoon van Leandro Bacuna. Aan de overzijde zorgde Siem de Jong voor gevaar en leverde Demy de Zeeuw de eerste van een handvol venijnige vrije trappen af.
Dat de strijdlust aan de zijde van de thuisclub een van de kernwaarden is, werd duidelijk toen nota bene aanvaller Dusan Tadic de eerste FC’er werd die de twijfelachtige eer had om een gele prent achter zijn naam te krijgen. Dit na een overtreding op Ajax-captain De Zeeuw. Doelman Luciano ging vervolgens ook nog op de bon toen hij in de buurt van de cornervlag Urby Emanuelson ten val bracht.
Centrum
Na de onderbreking kwam Groningen brutaal voor de dag. Na een aanval over de linkerkant met Dusan Tadic kregen achtereenvolgens Koen van de Laak en Fredrik Stenman mogelijkheden. Even later kreeg Ajax een kans toen Christian Eriksen een steekballetje gaf aan nieuwkomer Mounir El Hamdaoui en de spits met buitenkans rechts zijn eerste Eredivisie-goal aantekende.
Even later kreeg Ajax zijn eerste gele kaart in de persoon van Demy de Zeeuw. Ook paste Huistra zijn eerste wissel toe. Leandro Bacuna werd naar de kant gehaald en Tim Matavz werd als tweede spits bij Nicklas Pedersen gebracht. Toch was het Ajax dat opnieuw tot scoren kwam. Opnieuw werd El Hamdaoui aangespeeld door het midden. Deze keer kwam de pass van De Zeeuw. De 0-2 werd gescoord in overtal omdat Oluwafemi Ajilore op dat moment een blessurebehandeling onderging.
Beleving
Het scenario van 2009 voltrok zich echter niet opnieuw. De aanvallende impuls van Tim Matavz betaalde zich uit in een eerste vlammend schot van de Sloveen die Stekelenburg tot een corner dwong. En juist met die standaardsituaties had Ajax zeer veel moeite. Nieuw gevaar van Tadic werd door Gregory van der Wiel onschadelijk gemaakt ten korte van een gele kaart. Even later was de wissel Thomas Enevoldsen voor Koen van de Laak de tweede wissel.
Wat daarna gebeurde in de uitverkochte Euroborg was een opeenstapeling van tumultueuze gebeurtenissen. Allereerst betrad een onverlaat het veld terwijl FC Groningen op dat moment volop in de aanval was. Arbiter Bas Nijhuis had vanuit Zeist instructies gekregen het spel zoveel mogelijk doorgang te laten vinden en de thuisclub had in deze situatie geluk dat hij ook in dit geval gewoon verder liet spelen. De aanval leverde namelijk een hoekschop op.

Aansluiting
Dusan Tadic legde de bal uiteindelijk breed op Tim Matavz die de aansluitingstreffer binnen schoot: 1-2. Vanaf dat moment was de uitploeg de grip volledig kwijt. Drie minuten na de treffer liet Thomas Enevoldsen zich wel van een hele sportieve kant zien toen hij een bal over de zijlijn schoot, terwijl hij het spel ook had kunnen stilleggen met een schot op een leeg doel met een geblesseerde Maarten Stekelenburg liggend in de zestien meter.
De Amsterdammers waren vervolgens wel zo schappelijk dat niet het einde van het furieuze slotoffensief in Euroborg te laten zijn en leden ook nog diverse keren onvrijwillig balverlies. Na een invalbeurt van Zeegelaar bij de Amsterdammers kwam vier minuten voor tijd Euroborg nogmaals op z’n kop te staan. Opnieuw bij een hoekschopsituatie was het uiteindelijk Nicklas Pedersen die met het hoofd het laatste zetje over de doellijn gaf: 2-2.
Hoewel beide ploegen nog op zoek gingen naar de volle winst, kon Groningen door zich terug te knokken na een achterstand van twee treffers verschil toch als morele winnaar van het veld stappen. Het zal dan ook niet heel vaak gaan voorkomen dat een gelijkspel als een overwinning wordt gevierd. Deze keer was het zeker terecht. De amusementswaarde van het duel was bovendien door het scoreverloop zeer hoog.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Ajilore, Bacuna (59’ Matavz), Sparv; Van de Laak (71’ Enevoldsen), Pedersen (88’ Hiariej), Tadic.
Rest bank: Nienhuis, Garcia, Metaj, Veldmate.
Opstelling Ajax
Stekelenburg, Van der Wiel, Oleguer, Alderweireld, Anita, Aissati (80’ Zeegelaar) , De Zeeuw, De Jong, Eriksen, El Hamdaoui, Emanuelson.
Rest bank: Vermeer, Blind, Zeegelaar, Bonevacia, Bodul, Kappelhof, Jozefzoon.
Toeschouwers: 22.050 (uitverkocht)
Scores: 50’ El Hamdaoui (Eriksen) 0-1, 61’ El Hamdaoui (De Zeeuw) 0-2, 73’ Matavz (Tadic) 1-2, 86’ Pedersen (-) 2-2
Scheidsrechter: Nijhuis
Grensrechter: Van Dongen en Zeinstra
Vierde official: Gözübüyük
Gele kaarten: 25’ Tadic (overtreding op De Zeeuw), 31’ Luciano (overtreding op Emanuelson), 53’ De Zeeuw (overtreding op Ajilore), 68’ Van der Wiel (overtreding op Tadic)

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’