string(9) "claudebot"

Pedersen en Matavz schieten Groningen naar laatste-32.

Woensdag 23 september 2009 om 22:03

FC Groningen heeft woensdagavond in Utrecht met een 4-2 zege de derde ronde van het bekertoernooi bereikt. Nicklas Pedersen en Tim Matavz maakten beide twee goals. Donderdagavond is de loting voor de volgende ronde.

Bij FC Groningen waren er twee wijzigingen in de basiself. Morten Nordstrand moest noodgedwongen rust nemen omdat zijn lichaam wat weerstand gaf tegen twee bijna volledige wedstrijden in één week na een seizoensstart in Denemarken met voornamelijk enkele invalbeurten. Mike Zonneveld moest ook zijn basisplaats afstaan, terwijl Gonzalo Garcia terugkeerde bij de selectie. Trainer Ron Jans verkoos Goran Lovre en Oluwafemi Ajilore in de basiself.

FC Utrecht, dat in defensief opzicht personele problemen kende, kwam zeer voortvarend uit de startblokken. In de vierde minuut dacht Ricky van Wolfswinkel zijn ploeg al op een vroege voorsprong te brengen. Bij het binnenschieten stond hij vlak voor de doellijn echter in buitenspelpositie omdat Brian van Loo uit zijn goal was gekomen. Een minuut later werd Van Wolfswinkel opnieuw afgevlagd. Na een kopkans van Ismo Vorstermans claimde Van Wolfswinkel in de twaalfde minuut nog een strafschop en ging vervolgens de Utrechtse storm liggen.

Vanaf dat moment kreeg Groningen steeds meer vertrouwen en nam het duidelijk het heft in handen. Een kopbal van Nicklas Pedersen werd door Michael Vorm verwerkt tot hoekschop. Uit die corner kopte Andreas Granqvist in de handen van de Utrecht-goalie. Danny Holla probeerde het weer veen later eerst van afstand (naast) en dwong Vorm vervolgens na een solo tot redding. Met een schot uit de draai in de veertigste minuut gaf Pedersen nog een nadrukkelijke waarschuwing af.

Door het ontbreken van een vierde official in deze fase van het bekertoernooi was het niet duidelijk hoeveel tijd exact bijgetrokken zou worden. Dus maakte Groningen haast om in de blessuretijd snel toe te slaan. Opnieuw stoomde Danny Holla op en nu verkoos hij een balletje breed te geven op Pedersen, die deze kans niet aan zich voorbij liet gaan: 0-1. Zo stand op de borden die in 1977 bij een eerdere ontmoeting in het bekertoernooi de eindstand was.

Na de pauze begon FC Groningen zeer brutaal. Na zeven minuten gaf Fredrik Stenman een voorzet vanaf de rechterkant die door Nicklas Pedersen bij de tweede paal diagonaal werd binnengekopt: 0-2. De 13.500 lieten dat niet over hun kant gaan en riepen ‘Wij willen Utreg zien’. Een vroege wissel werd dan weer niet gewaardeerd omdat Dries Mertens het veld moest ruimen en werd afgelost door Erixon Danso. Nog geen vijf minuten later was Danso echter de gevierde man toen hij na een slalom uiteindelijk Brian van Loo uitkapte en de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam: 1-2.

FC Groningen was op dat moment al in het bezit van twee gele kaarten. Na Oluwafemi Ajilore werd ook Koen van de Laak door scheidsrechter Tom van Sichem op de bon geslingerd. Met ruim een kwartier op de klok paste trainer Ron Jans zijn eerste wissel toe. Potentiële matchwinner Pedersen werd afgelost door collega-spits Tim Matavz. Die was na één minuut al eens gevaarlijk, maar werd gestuit door Vorm. Een minuut later was het op aangeven van nota bene Vorm de invaller Matavz die van 25 meter de bal in het lege doel liftte.

Twaalf minuten voor tijd pasten beide ploegen nog een wissel toe. Mike Zonneveld verving Danny Holla aan de kant van FC Groningen. Bij FC Utrecht kwam Loïc Loval in de ploeg voor Gianluca Nijholt. Twee minuten later kwam er opnieuw een aansluitingstreffer. Nu van de voet van Ricky van Wolfswinkel. Ron Jans liet Gibril Sankoh vervolgens invallen voor Sepp De Roover. Even tevoren was Loval bestraft met een gele kaart. De eerste voor Utrecht.

Het slotoffensief bij FC Utrecht werd in de eerste minuut van de extra tijd nog kracht bijgezet door een invalbeurt van Nana Asare. Na een corner bij Utrecht – die kort genomen werd – kwam Michel Vorm mee naar voren. De bal werd afgeslagen en perfect afgecounterd door de gasten. Thomas Enevoldsen gaf de bal in de diepte op Tim Matavz, die geen moeite had Gregoor van Dijk eruit te lopen en 2-4 binnen te schuiven. Zo zit Groningen donderdag in de koker voor de laatste-32 van het bekertoernooi. Zondag komt Vitesse op bezoek in Euroborg.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; De Roover (84’ Sankoh), Svejdik, Granqvist, Stenman; Ajilore, Holla (79’ Zonneveld), Lovre; Van de Laak, Pedersen (74’ Matavz), Enevoldsen.
Rest bank: Ter Wielen, Jansen, Garcia, Koç.

Opstelling FC Utrecht
Vorm; Wuytens, Vorstermans (91’ Asare), Van der Maarel, Lensky; Van Dijk, Silberbauer, Nijholt (79’ Loval), Mertens (58’ Danso); Van Wolfswinkel, Mulenga.
Rest bank: Sinouh, George, Van Mierlo, Snoenarto.

Toeschouwers: 13.500
Scores: 45’+1’ Pedersen (Holla) 0-1, 52’ Pedersen (Stenman) 0-2, 63’ Danso 1-2, 75’ Matavz (-), 81’ Van Wolfswinkel (-) 2-3, 92’ Matavz (Enevoldsen) 2-4.

Scheidsrechter: Van Sichem
Gele kaarten: 60’ Ajilore, 62’ Van de Laak, 82’ Loval

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus