Late tegentreffer zorgt voor slechts een punt in Zwolle

20 februari 2022

 FC Groningen heeft zondagmiddag gelijkgespeeld in Zwolle tegen PEC Zwolle, 1-1. De Trots van het Noorden leek lang op weg naar drie punten doordat Laros Duarte zijn ploeg in de eerste helft op voorsprong had gezet. In blessuretijd van de tweede helft kwamen de Zwollenaren langszij via een kopbal van Yuta Nakayama. Emmanuel Matuta debuteerde voor FC Groningen, als invaller in de tweede helft.

supporters1

De bijna 500 meegereisde FC-supporters waren duidelijk hoorbaar in Zwolle en gaven het team energie om te knokken voor de ploeg. Mede door de barre weersomstandigheden werd het een echte vechtwedstrijd waarin beide ploegen de duels niet schuwden.
 
Hoewel de thuisploeg in de eerste fase van de wedstrijd meer balbezit had, waren de grootste kansen voor FC Groningen. Neraysho Kasanwirjo veroverde halverwege de eerste helft diep op de helft van PEC Zwolle de bal na goed drukzetten en vond met een strakke steekbal Paulos Abraham. De Zweedse aanvaller haalde vol uit, maar zag keeper Kostas Lamprou in de weg liggen.
 
Abraham kreeg na ruim een half uur spelen de tweede grote mogelijkheid. Tomas Suslov gaf de lange bal van het middenveld achter de verdediging. De snelle Abraham was eerder bij de bal dan keeper Lamprou, maar wist de goalie niet te passeren. In de daaropvolgende aanval stak Laros Duarte het middenveld over en werd onreglementair afgestopt net buiten het strafschopgebied. Duarte raakte eerder dit seizoen de lat en de paal, maar deze keer was de vrije trap van de middenvelder perfect. Duarte krulde de bal prachtig in de linker bovenhoek, 0-1. Zijn eerste voor de club.
 
Bjorn Meijer kreeg op slag van rust nog een grote kans om ook zijn eerste in de Eredivisie te maken. Een indraaiende vrije trap van Duarte werd teruggekopt door Jørgen Strand Larsen en de jonge linksback haalde vol uit. Het schot spatte uiteen op de paal. In een gelijk opgaande eerste helft waren de beste kansen voor de FC dat daardoor verdiend ging rusten met een voorsprong, 0-1. 

Duarte goal

Het eerste gevaar van de tweede helft was van de thuisploeg. Voormalig FC’er Daishawn Redan kon in het centrum richting het doel, maar zijn harde schot werd uitstekend door keeper Peter Leeuwenburgh over het doel getikt. FC Groningen leek na 50 minuten spelen de voorsprong te verdubbelen. Meijer met een uitstekende steekbal op Strand Larsen. De spits schoot op de keeper, maar Michael de Leeuw schoot de rebound binnen. Het doelpunt werd afgekeurd nadat in de aanloop na de treffer een overtreding was geconstateerd.
 
Gedurende de tweede helft kreeg de regen vat op het veld en werden de omstandigheden nog zwaarder. Zwolle ging op zoek naar de gelijkmaker, maar Groningen knokte als team voor iedere grasspriet. Een kwartier voor tijd werd een schot van grote afstand van Mees de Wit gekraakt. De bal kwam voor de voeten van Redan, maar door snel uitkomen van Leeuwenburgh, redde de doelman knap.
 
Emmanuel Matuta maakte vijf minuten voor tijd zijn debuut voor FC Groningen en in de Eredivisie. De middenvelder kwam deze winter over van PSV en verving doelpuntenmaker Duarte. Direct na de wissel leek Strand Larsen de wedstrijd in het slot te gooien. De spits reageerde alert op een doorgeschoten voorzet en via een omhaal raakte de Noor de paal.
 
De Trots van het Noorden leek op weg naar drie punten, maar in een laatste poging van de thuisploeg gedurende de zes minuten blessuretijd was het Yuta Nakayama die vlak voor tijd de gelijkmaker binnenkopte en ervoor zorgde dat de FC slechts een punt overhield aan het treffen in Zwolle, 1-1. FC Groningen speelt komende zaterdag thuis tegen Willem II, aftrap 18.45 uur. Voor het eerst in lange tijd mag Euroborg weer volledig worden gevuld. Kaarten zijn eenvoudig te koop in de online ticketshop.

STEM HIER OP DE MAN OF THE MATCH 

De Leeuw
Meijer

Laatste nieuws