string(9) "claudebot"

Overzicht van 10 jaar Euroborg in vogelvlucht.

Woensdag 13 januari 2016 om 15:15

Euroborg bestaat tien jaar. In al die jaren passeerden meer dan vier miljoen toeschouwers de poorten van het stadion van FC Groningen en werden ruim tweehonderd wedstrijden gespeeld. Meer dan honderd keer won de thuisploeg en er werden meer dan 550 doelpunten gescoord. Een overzicht in vogelvlucht door de geschiedenis van de Groene Kathedraal of Groene Hel, waar de supporters van de club tweewekelijks lief en leed delen.

2006
Euroborg werd op 13 januari 2006 officieel geopend door Arjen Robben. FC Groningen won met 2-0 de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe stadion van sc Heerenveen door doelpunten van Erik Nevland en Danny Buijs. Een passend begin voor de Groene Hel, waarin de thuisclub bij fases onverslaanbaar was. Na een ongeslagen reeks van 22 competitiewedstrijden op rij in het Stadion Oosterpark en daarna Euroborg, volgde de eerste competitienederlaag in de Groene Kathedraal pas op 26 november van dat jaar, thuis tegen ADO Den Haag (2-5).
2007
Op 20 september 2007 speelde FC Groningen de tweede van in totaal zes Europese wedstrijden in Europees verband in Euroborg. De Italiaanse grootmacht Fiorentina werd op een 1-1 gehouden, door een treffer van Goran Lovre. Partizan Belgrado (2006), Aberdeen (2014), Olympique Marseille, Slovan Bratislava en SC Braga (2015) waren de andere Europese tegenstanders, die de Groene Hel bezochten.
2008
Op zondag 13 april 2008 beleefde Euroborg angstige momenten. Een stadionbrand voor aanvang van het competitieduel met Ajax, door in brand gevlogen toiletrollen, was letterlijk en figuurlijk een zwarte bladzijde in de historie van de Groene Kathedraal. Drie dagen later werd de thuiswedstrijd tegen rivaal Ajax alsnog gespeeld: 1-2.
2009
Na vele succesvolle pogingen in de play-offs ging het in 2009 voor het eerst mis in de finale van dit toetje van het voetbalseizoen. Nadat FC Utrecht overtuigend aan de kant was gezet en in Breda een gunstige 1-1 was neergezet, bleken de Brabanders van trainer Robert Maaskant in Euroborg met 2-0 te sterk en mistte FC Groningen dus nieuwe Europese deelname.
2010
In 2010 kwam er een einde aan het tijdperk-Jans in Euroborg. Na een 3-1 nederlaag in Utrecht eindigde het seizoen 2009/2010 in mineur. FC Utrecht won in Groningen ook de tweede finalewedstrijd (met 2-0) en na afloop namen de 12.000 fans in Euroborg afscheid van Ron Jans, de langstzittende trainer met de meeste officiële wedstrijden achter zijn naam in de geschiedenis van de club.
2011
In het najaar van 2011 werden de tribunes in Euroborg voorzien van de namen van clubiconen. Nadat Piet Fransen als eerbetoon voor zijn verdiensten bij de club de lange zijde van het stadion toebedeeld had gekregen, mochten de supporters de twee korte zijdes van Euroborg via een stemprocedure van een naam voorzien. Die eer viel te beurt aan de familie Koeman op de zuidtribune. De in 1971 overleden doelman Tonny van Leeuwen werd vernoemd ‘op noord’, ook wel bekend als de Z-Side.
2012
Euroborg kende vele hoogtepunten, maar er waren ook enkele uitzonderingen. Van die dagen dat het stadion voor de groen-witte ploeg zélf een hel was. Bijvoorbeeld in de snijdende kou op 5 februari 2012 toen Petter Andersson RKC al na vijf minuten op 0-1 hielp en de FC een zeldzame 3-0 thuisnederlaag leed! Met een gevoelstemperatuur van ver beneden nul op de ongekend akelig lege tribunes, was het dikke verlies dat jaar een ijskoude douche voor FC Groningen.
2013
In december 2013 overleed clubicoon Martin Koeman op 75-jarige leeftijd. De beroemde Groningse voetbalvader was grondlegger van de jeugdopleiding van FC Groningen, bovendien oud-speler, oud-trainer, oud-manager en scout. Koeman werd in het bijzijn van de voltallige familie in Euroborg vlak voor de kerstdagen respectvol herdacht met een minuut stilte én een minuut applaus, in de thuisduels met NEC voor de beker en de competitie.
2014
Na zeven jaar afwezigheid zette FC Groningen weer voet op Europese bodem door winst in de play-offs van 2014. In Alkmaar was en bleef het 0-0 tegen AZ. Onder leiding van Erwin van de Looi scoorden Tjaronn Chery (2x) en Hans Hateboer in een kolkende Euroborg: 3-0. Het debuutjaar van de FC-trainer als zelfstandig hoofdcoach in het betaalde voetbal eindigde hierdoor op het bordes van het stadhuis op de Grote Markt van Groningen.
2015
Het afgelopen jaar won FC Groningen voor het eerst in de clubhistorie de KNVB-beker. Dat gebeurde in de Rotterdamse Kuip. De basis hiervoor werd echter gelegd in Euroborg, waar na FC Volendam (3-0) ook Vitesse (4-0) en Excelsior (3-0) werden verslagen. Met name de halve finale tegen de Rotterdammers was een ongekend en ‘ouderwets’ voetbalfeest in de Groene Hel.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’