Overwerk voor FC in Rijswijk.

Woensdag 22 september 2010 om 22:57

FC Groningen heeft woensdagavond in Rijswijk de laatste-32 van de KNVB-beker bereikt. Tegen Topklasser Haaglandia had de FC wel een verlenging nodig. In de reguliere tijd had Jonas Ivens de gelijkmakende 1-1 gescoord. Gonzalo Garcia maakte in de 105de minuut de 1-2. Koen van de Laak en Tim Matavz maakten 1-3 en 1-4.

In Rijswijk had trainer Pieter Huistra niet de beschikking over de zieke Fredrik Stenman en de geblesseerde Nicklas Pedersen. Ook Petter Andersson, Danny Holla, Jeroen Veldmate en Jeffrey Rijsdijk ontbraken bij de selectie. In de basis was er plaats voor Leandro Bacuna en Shkodran Metaj.

Na een kopbal van Andreas Granqvist in de beginfase ontspon zich nu net het scenario waarop Groningen niet zat te wachten. Een vrije trap werd door aanvoerder Otterloo van Haaglandia in de linkerkruising geplaatst en zo kwam de thuisploeg op voorsprong. In de eerste helft bleef de Topklasser op de been en moest het alleen een kopbal van Tim Sparv en schoten van Tim Matavz (over), Tom Hiariej (naast), Matavz (over) toestaan.

Na de pauze kwam Gonzalo Garcia in de ploeg voor Leandro Bacuna. In het derde kwart van de wedstrijd was er een spaarzaam schot van Dusan Tadic. In de zeventigste minuut kwam dan de bevrijdende gelijkmaker. Een vrije bal Thomas Enevoldsen werd door Granqvist parallel aan de achterlijn teruggekopt op Jonas Ivens die doelman De Groot in de korte hoek klopte: 1-1.

In de laatste tien minuten wisten invallers Gonzalo Garcia (naast), Koen van de Laak (naast) en Tim Matavz (over) niet binnen de reguliere tijd voor de winnende treffer te zorgen. Arbiter Ed Janssen beperkte de extra tijd vreemd genoeg tot een minuut waarna tweemaal vijftien minuten extra tijd noodzakelijk waren.

In de verlenging was FC Groningen wel heer en meester en werd het overwicht ook omgezet in de nodige doelpunten. Uit een dieptepass van Tim Sparv maakte Gonzalo Garcia de 1-2. Dat was in de laatste minuut van de eerste verlenging. In de tweede helft van de extra tijd kopte Koen van de Laak op aangeven van Shkodran Metaj 1-3 binnen en bepaalde Tim Matavz op aangeven van Van de Laak de eindstand op 1-4.

Trainer Pieter Huistra zei na afloop van de wedstrijd nooit in ‘de rats’ te hebben gezeten over de afloop. “We zijn niet scherp genoeg aan de wedstrijd begonnen en kregen direct een goal tegen. Daarna is de ploeg rustig gebleven, maar zijn we te weinig over de zijkanten doorgekomen. Zo hebben we een hele tijd tegen een achterstand aan gevoetbald. Deze wedstrijd was niet ideaal in de voorbereiding op het duel van aanstaande zaterdag tegen PSV. Maar gelukkig beschikken we over een fitte groep. En ook na de wedstrijd oogt de selectie nog fit genoeg.”

Donderdagavond laat hoort FC Groningen welke tegenstander het treft in de vierde ronde, die in november wordt afgewerkt. Zaterdagavond staat voor de FC in Eindhoven de volgende competitiewedstrijd op de rol. PSV is dan de tegenstander in het Philips Stadion. Het duel begint om 19.45 uur.

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Metaj; Hiariej (114’ Ajilore), Sparv; Enevoldsen (75’  Van de Laak), Bacuna (46’ Garcia), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Kunst, Lachman.

Opstelling Haaglandia/Sir Winston
De Groot, Valentijn, Otterloo, Stoffels, Brocker, Schotman, Kalkhuis, Keijzer (96’  Van Bochoven), Gilkes (78’ Cameron), Bektas, Sensoy.
Bank: Kaffa, Lopes de Brito, Versteeg, De Jong.

Toeschouwers: 1.750
Scores: 4’ Otterloo (vrije trap) 1-0, 70’  Ivens (Granqvist) 1-1; 95’ Garcia (Sparv) 1-2, 110’  Van de Laak (Metaj) 1-3, 113’ Matavz (Van de Laak) 1-4,

Scheidsrechter: Janssen
Grensrechters: Schuitemaker en Van Zuilen
Gele kaart: 80’ Cameron