FC Groningen B2 behaalde de tweede zege van het seizoen. De A-junioren wonnen bij Sparta terwijl de B-junioren uitgeschakeld werden in de halvefinales van de Jeugdcup.

Teams Locatie Groningen
SPARTA R’DAM A1 0-1 FC GRONINGEN A1
0-1 Roland Baas (59.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Jorran van Santen, Roland Baas, Glenn Bijl, Niels Stenekes, Gijs Jasper, Thijs Gerlofs, Jafar Arias, Liban Abdulahi, Kasper Oldenburger (74.Pier Veldman).
Het vlaggenschip behaalde in Rotterdam een minimale zege op Sparta A1. Voor rust waren de gasten de betere ploeg maar kon het voorin nauwelijks gevaarlijk worden. Schoten van Niels Stenekes, Jafar Arias en Glenn Bijl leverden niet het gewenste resultaat op. In de 23ste minuut zag de arbiter handspel over het hoofd waardoor de FC geen penalty kreeg toegekend. Doelman Wieger Sietsma maakte twee minuten later het enige gevaar van de thuisploeg onschadelijk.
Zes minuten na rust voorkwam Sietsma een tegentreffer. Nadat Jafar Arias twee pogingen niet het doel in zag gaan was het in de 59ste minuut wel raak. Uit een hoekschop was het Roland Baas die raak knalde. Jorran van Santen kopte nog naast terwijl een doelpunt van Jafar Arias werd afgekeurd vanwege buitenspel. Ook Gijs Jasper was nog enkele malen gevaarlijk voor het doel. De A-junioren behaalden hiermee hun tweede zege op rij in de Nike Eredivisie.
VITESSE B1 4-0 FC GRONINGEN B1
1-0 (3.), 2-0 (7.), 3-0 (63.), 4-0 (80.)

opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Ozan Kokcu (40.Yannick Kuijpers, 57.Dave Bosgraaf)), Tyson dos Santos (62.Robin Hoekstra), Stan Haanstra (40.Peter van Son), Rutger Etten, Juhnino Bacuna (75.Shivaro Hok-Ahin).
De B-junioren verloren de halvefinale van de Jeugdcup op Papendal van Vitesse B1. De Groningers begonnen niet goed aan de wedstrijd en stonden binnen tien minuten al op een 2-0 achterstand. “De finale hebben we in het eerste gedeelte van de wedstrijd weggegeven. Vitesse begon agressiever en zette veel druk op ons. Pas rond de 20ste minuut konden we met hun meegaan,” vertelde trainer Peter Moltmaker.
Echt grote kansen kon groenwit niet creeeren. In de slotfase scoorden de Arnhemmers nogmaals tweemaal waardoor het uiteindelijk 4-0 werd. Moltmaker: “We werden gelijkwaardiger en in de tweede helft hadden we optisch een overwicht. Maar Vitesse heeft een prima ploeg en bleef ook goed spelen.” Door het verlies zijn alle jeugdteams van RVO FC Groningen/Cambuur nu uitgebekerd.
FC GRONINGEN B2 2-1 FC TWENTE B2
1-0 Noel Wever (3.), 1-1 (11.), 2-1 Luuk Kuipers (20.)

opstelling FCG B2 Jan Wolters, Nagesh Amatsaleh, Luuk Kuipers, Mathijs Elderman, Niels Hylkema, Jesse Borst, Tim Riksman, Daan Wijma, Noel Wever (60.Dylan Leurink), Thomas Reinders, Ebrar Yildirim (72.Sander de Grote).
De onder-16 ploeg boekte haar tweede competitiezege van het seizoen. De thuisploeg startte sterk en zag binnen dertig seconden een schot van Noel Wever op de lat uiteen spatten. In de derde minuut was het diezelfde Wever die van dichtbij hard en laag uithaalde voor het openingsdoelpunt. De Tukkers kwamen snel langszij waarna Ebrar Yildirim zijn poging gered zag door de doelman. Halverwege de eerste helft kopte Luuk Kuipers een hoekschop van Jesse Borst hard binnen.
Tim Riksman was daarna tot tweemaal toe dichtbij een doelpunt maar het bleef bij rust 2-1. De ploeg van trainer Marcel van Buuren was de betere ploeg en creeerde ook na rust de beste kansen. Noel Wever mocht alleen op de doelman aflopen maar scoorde niet. Dylan Leurink zag acties ook niet tot goals bekroond terwijl een schot van Sander de Grote gered werd door de doelman van FC Twente.
ALMERE CITY FC C1 1-1 FC GRONINGEN C1
0-1 Martijn van Maastrigt (6.), 1-1 (39.)

opstelling FCG C1 Joep van de Haar, Armani Mardjoeki (Marnix Koopmans), Tom van de Looi, Daniel Camara Bos, Luka Prljic (36.Oege Sietse van Lingen), Mark Westra, Jairzinho Leirissa (Shabani Nduwumuremyi), Daniel Teune, Daniel van Kaam (10.Marc Vegter), Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
In de belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie moest FC Groningen C1 genoegen nemen met een punt. In de eerste helft kwamen de gasten op voorsprong dankzij een goede goal van Martijn van Maastrigt. Trainer Hugo Alves Velame vond dat zijn ploeg goed speelde: “We zochten de juiste voetballende oplossingen en beweegden veel. We hadden het duel volledig onder controle.”

Na rust ging het minder. Uit een vrije trap kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. “Ze zetten ons goed vast en we konden moeilijk ons spel maken. Ook hanteerden we te vaak de lange bal. Zij speelden iets meer op onze helft maar via Jairzinho kregen we nog wel een goede kans om te scoren. Van beide kanten was het na rust met name knokvoetbal,” zei Hugo Alves Velame.
AZ C2 0-0 FC GRONINGEN C2

opstelling FCG C2 Olav Faber, Steyn Strijker, Tapmahoe Sopacua, Ken Raghoebar, Rick Boyer (36.Mark Versteegen), Mees Gootjes, Mark Jagt, Mark te Velde, Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Boy Spijkerman (36.Jearl Margaritha).
In Alkmaar kwamen de onder-14 teams van AZ en FC Groningen niet tot scoren. Volgens trainer Gerard Wiekens was dit een terechte uitslag. “Onder moeilijke omstandigheden waren beide teams gewaagd aan elkaar. Er werden ook weinig uitgespeelde kansen gecreeerd. Voor ons kreeg Jearl Margaritha de beste kans maar hij miste vrij voor de doelman. Het was een rommelige wedstrijd met veel foutieve passes.”
FC GRONINGEN D1 3-0 FC EMMEN D1
1-0 Remco Balk (7.), 2-0 Jarno Deuring (12.), 3-0 Remco Balk (60.)

opstelling FCG D1 Daan Reiziger, Tariq Lancelot, Pim Betzema, Leonel Miguel, Harold Kwant, Giovanni Zwikstra, Gerwin Heidema, Joris Reiziger, Remco Balk, Jarno Deuring, Mark Ploeger. Wissels: Jonathan Edens, Joshua Sion, Leon Santema, Nick van Leeuwen, Quinten Anakotta.
In de beginfase waren de beste kansen voor tegenstander FC Emmen D1. Doelman Daan Reiziger moest redding brengen en voorkwam zo een achterstand. Schotjes van Remco Balk en Jarno Deuring leverden aan Groningse zijde niets op. Na een uitstekende voorzet van Mark Ploeger kopte Remco Balk raak. In de twaalfde minuut werd de voorsprong verdubbeld. Tariq Lancelot trof de lat waarna Jarno Deuring simpel de 2-0 kon aantekenen. Emmen schoot nog naast terwijl Gerwin Heidema een inzet gekeerd zag.
De hoogtepunten waren na rust schaars. Uit een hoekschop kopte Giovanni Zwikstra over. De roodwitten uit Drenthe kregen ook in de tweede helft hun kansen. Daan Reiziger redde fraai op een vrije trap terwijl ook de lat een Drentse treffer in de weg stond. De doelman van de gasten keerde een schot van Remco Balk maar diezelfde Balk scoorde in de slotminuut de 3-0 na een aanval over Zwikstra en Joshua Sion
FC GRONINGEN D2 7-2 FC EMMEN D2
1-0 Kian Slor (3.), 2-0 Romano Postema (9.), 3-0 Romano Postema (19.), 4-0 Romano Postema (26.), 4-1 (30.pen.), 5-1 Romano Postema (35.), 5-2 (37.), 6-2 Jesper de Backer (51.), 7-2 Joel van Kaam (58.)

opstelling FCG D2 Stein Barkhuis, Tijs Mulder, Daan Scholtens, Marco Hut, Nout de Groot, Job van Dijk, Joel van Kaam, Jesper de Backer, Romano Postema, Tom van der Werff, Kian Slor. Wissels: Marshelon Pourier, Jimi van Halen, Corvin Braun, Jort Stuiver, Max Wolfs.
De eerstejaars D-pupillen blijven op kampioenskoers na wederom een zege. Toch waren het de gasten uit Drenthe die aanvankelijk de betere mogelijkheden creeerden. Doelman Stein Barkhuis redde eenmaal fraai. In de derde minuut was de eerste de beste aanval via Kian Slor raak. De thuisploeg domineerde daarna het spelbeeld. Romano Postema scoorde een glaszuivere hattrick en bracht de stand op 4-0. Via een strafschop deden de gasten vlak voor rust iets terug.
In het tweede half uur kreeg het aanwezige publiek nog meer treffers te zien. Maar goed was het spel allerminst. Romano Postema maakte zijn vierde treffer van de dag. Emmen D2 scoorde uit de rebound hun tweede doelpunt. Jesper de Backer maakte op aangeven van Postema de 6-2 waarna Joel van Kaam, op een uitstekende steekbal van Jesper de Backer, de eindstand op 7-2 bepaalde. Volgende week speelt D2 opnieuw thuis. Dan is Velocitas D1 de opponent.
Teams Locatie Leeuwarden
FC TWENTE/H C2 2-3 SC CAMBUUR C2
1-0 (2.), 2-0 (6.), 2-1 Wilko van der Kooi (41.), 2-2 Luc Tjalma (43.), 2-3 Gabriel Fernando (44.)

opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Koen Blom (35.Max Huiskamp), Matthijs Verheul, Gabriel Fernando, Sidney de Jong, Nick Kleen (60.Jens de Jager), Werner Bouma, Hidde Dros (35.Wilko van der Kooi)t, Max de Jong, Ate Ruisch (60.Tom Doldersum), Luc Tjalma.
De onder-14 ploeg van SC Cambuur nam op bijzonder fraaie wijze de punten mee uit Hengelo, Daar zag het er aanvankelijk niet naar uit. Na zes minuten stond de thuisploeg al op een 2-0 voorsprong. Toch kregen de gasten uit Leeuwarden voor rust zeker mogelijkheden op doelpunten. Nick Kleen kon alleen op de doelman aflopen maar scoorde niet. Ook een vrije trap leverde nog gevaar voor het doel van de Tukkers op.
Trainer Rodney van der Hoek over de eerste 35 minuten: “Vooraf was dit al een bijzondere wedstrijd want voor de jongens was dit de laatste uitwedstrijd in competitieverband in het Cambuur-tenue. We kwamen niet goed uit de startblokken en kwamen snel op achterstand. FC Twente voetbalde iets gemakkelijker maar ondanks de 2-0 was ik niet ontevreden over onze spelintenties. De laatste keuze was echter niet goed. Maar beide teams kregen kansen. Zij om de voorsprong te vergroten en wij op de aansluiting.”
In de rust hield Van der Hoek het geloof dat er nog iets mogelijk was. Twee wissels zorgden voor nieuwe impulsen in het team. Vervolgens braken knotsgekke minuten aan. Op een steekbal van Max de Jong zorgde Wilko van der Kooi voor de aansluitingstreffer. Een vrije trap van Matthijs Verheul raakte de lat waarna Luc Tjalma attent reageerde. Even later liet de doelman een vrije trap van wederom Verheul los waaruit Gabriel Fernando scoorde.
In drie knotsgekke minuten was het duel gekanteld. En die voorsprong hielden de mannen van geelblauw vast. “We zagen dat er achter hun verdediging zeker mogelijkheden lagen. Na de 2-1 konden we de druk opvoeren en kwam Twente er ook niet meer uit. Onze keeper heeft nog maar een bal gehad. We vergaten wel de wedstrijd eerder te beslissen,” aldus trainer Van der Hoek. Nick Kleen kreeg nog een kans terwijl Max de Jong een doelpunt zag afgekeurd.
SC CAMBUUR D1 2-3 VITESSE D1
1-0 Pieter Abe de Jong (15.), 1-1 (20.), 1-2 (30.), 2-2 Bart Kooistra (44.), 2-3 (60.)

opstelling SCC D1 Levi de Ron, Chiel Kuiper, Martijn Ferwerda, Sil Bos, Milan de Koe, Kevin de Vries, Quinten Lamsma, Pieter Abe de Jong, Kian Visser, Job Zwager, Youri Sletering. Wissels: Marco Kreeft, Robert Polee, Rik de Boer, Bart Kooistra.
Diep in blessuretijd heeft SC Cambuur D1 de thuiswedstrijd tegen Vitesse D1 verloren. “Bij de spelers heerste een gevoel van teleurstelling dat we geen gelijkspel over de streep konden trekken,” sprak trainer Elwin van Keulen na afloop. Halverwege de eerste helft nam de thuisploeg nog wel de leiding. Pieter Abe de Jong nam een steekbal van Kevin de Vries op de slof en tekende voor de 1-0. De ploegen oogden voor rust gelijkwaardig aan elkaar.
De gasten waren met name dreigend via aanvallen over de rechtervleugel. Echt grote kansen werden niet gecreeerd. De Arnhemse ploeg kwam desondanks nog voor rust op voorsprong. “Die goals vielen uit knullige situaties. Tot tweemaal toe wilde Chiel Kuiper een scherpe voorzet wegwerken maar hij schampte de bal in eigen doel. In de tweede helft speelde Chiel foutloos en scoorde hij een negen. Dat is wel typerend over hoe we aan de slag zijn,” aldus Van Keulen.
In de tweede helft voerde Cambuur de druk op de tegenstander op. In de 44ste minuut werd dit beloond met de gelijkmaker. Rik de Boer gaf een steekbal op Youri Sletering waarna Bart Kooistra diens voorzet binnen schoot. De wedstrijd kon alle kanten op maar in de slotfase waren het de Gelderlanders die uit een klutssituatie de winnende treffer maakten. Van Keulen: “We hebben al knappe stappen gezet maar als je dit soort wedstrijden wilt winnen moet het beter. Het perspectief op de langere termijn is in elk geval goed.”