Oud FC Groningen boekt klinkende zege in Stedum.

Maandag 22 juni 2009 om 11:13

In een zonovergoten sportpark aan de Bedumerweg in Stedum heeft Oud FC Groningen zaterdagavond zijn zegecampagne door Stad en Ommeland een passend vervolg gegeven. Tegen zaterdag 5e klasser VV Stedum werd een fraaie 4-1 zege geboekt. Man van de avond was Jan Jaap Kooistra die de eerste drie treffers van de FC voor zijn rekening nam. Anne Mulder zorgde voor het vierde doelpunt van FC Groningen. Hendrik Niewold scoorde namens de thuisploeg.

De VV Stedum bestaat dit jaar op 18 oktober a.s. precies 75 jaar. De maand oktober zal vanzelfsprekend in het teken staan van dit prachtige jubileum met optredens van o.a. Papa di Grazzi, Vlieg & de Meppers en dj Jannes, maar wie dit allemaal te lang duurt wordt dit jaar al ruim vóór de feestmaand oktober in de gelegenheid gesteld zich van de ene in de andere festiviteit te storten. Zo heeft FC Groningen eerder dit jaar al een volgens de VV Stedum goed verzorgde voetbalclinic gegeven aan de jeugd van Steem. Ook heeft er eerder deze maand een sponsorloop plaatsgevonden en is Dikke Bertha onderhanden genomen bij de wedstrijd om het hardste schot. Zij zal nu nog de schroeiende naweeën ondervinden van het winnende en ziedende schot van 116 km/u dat B-junior Yannick van den Berg op haar afvuurde.
Vanavond maakte Oud FC Groningen zijn opwachting in het mooie en knusse sportpark. Alleen de fraaie zittribune was een gang naar het stadion al waard zaterdagavond, en de wedstrijd die het helaas niet al te talrijk opgekomen publiek werd voorgeschoteld was – zoals te doen gebruikelijk bij eerder gespeelde optredens van Oud FC Groningen – meer dan de moeite waard.
Het team van elftalleider Piet Fransen had voor de wedstrijd van vanavond niemand minder dan Martin Drent weten te strikken. De alleskunner van FC Groningen, Forward en Veendam was wel aanwezig vanavond, maar had eerder vandaag een spierscheuring opgelopen in de warming-up van een wedstrijd die hij vóór de wedstrijd van Oud FC Groningen voor Oud Veendam had willen spelen (al dan niet met toestemming van Piet Fransen). Harry Zwiers was vanavond zijn vervanger en speelde uitstekend, maar Martin Drent baalde enorm dat hij noodgedwongen moest toekijken, dit gaf hij aan in bewoordingen die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten.
Henk de Haan, die het publiek ietwat jaloers toekeek en hen meedeelde dat ze zeker “lekker ien zun zaat’n”, moest aan het begin van de wedstrijd alle zeilen bijzetten om de linksbuiten van Stedum de baas te zijn. De geel-zwarte thuisploeg had aan het begin een licht overwicht, maar daarna was het Oud FC dat steeds meer kwam opzetten. De in Stedum en wijde omstreken immens populaire keeper Boelie de Sturler kon een vlammend schot van Harry Zwiers pareren, en kort daarna joeg Jorrit Kunst, wederom voor Oud FC Groningen spelend maar nog altijd uitkomend voor Jong FC Groningen, de bal vanuit een moeilijke hoek over en naast het doel na een mooie interceptie van de weer magistraal spelende Walter Waalderbos.
Barend Beltman, weer terug na een vervelende voetblessure, speelde zijn tegenstanders herhaaldelijk horendol en gaf nog altijd blijk van een fluwelen techniek. Een verwoestend schot van hem zoefde voorlangs Boelies doel, kort daarna trof Harry Zwiers de paal maar aan de andere kant moest Johan Tukker aan de bak om een prachtig ingekopte bal te pareren. Daarna had Oud FC geluk dat een schot van VV Stedum slechts de lat trof.
Ook Jorrit Kunst had na een minuut of 20 spelen de score zomaar kunnen openen, maar na een fraaie solo schoot hij net naast. In de volgende aanval bereikte Ronald Steenge flitsend de achterlijn en gaf keurig voor, maar weer voorkwam Boelie de Sturler de voorsprong van FC Groningen door het schot van Marco Koorman te stoppen.
Ronald Werkman namens Stedum flitste nog langs Henderikus Huisman van de FC maar hij kon er niet meer dan een corner uitslepen. Toen Ronald Steenge daarna in de 28e minuut twee maal vrij voor de keeper van Stedum opdook maar evenzovele malen niet scoorde stormde Piet Fransen uit zijn dug-out en maakte met zijn handen wisselgebaren, maar captain Steenge zou de wedstrijd normaal uitspelen.
Toen iedereen dacht dat de VV Stedum hun tegenstander bij de rust op 0-0 kon houden sloeg Jan Jaap Kooistra toe. Hij kon simpel intikken nadat De Sturler een schot van Koorman niet voldoende onschadelijk had weten te maken. De keeper van de thuisploeg raakte hierbij licht geblesseerd maar onder luide toejuichingen vanuit het publiek ging hij door.
In de rust werd Johan Tukker in het doel van Oud FC vervangen door Richard Vennema. Spijtig voor Vennema en voor zijn ploeg was het dat één van Richards eerste wapenfeiten het uit het doel vissen van de bal was, want nadat Jelle Wagenaar – de tweede vertegenwoordiger van Jong FC bij de zgn. oudjes – de bal had verspeeld kon Hendrik Niewold van Stedum scoren: 1-1.
Oud FC Groningen liet de moed echter niet zakken en ging monter door. Het kreeg een reeks corners die bijna allemaal door Ronald Steenge werden genomen. De FC kreeg diverse kansen in de personen van Kooistra en Zwiers en de hernieuwde voorsprong voor FC Groningen viel dan ook snel. Uit een mooie voorzet van Steenge kon weer Jan Jaap Kooistra prachtig in de linker bovenhoek schieten: 1-2.
Vier minuten later werd Jorrit Kunst woest neergehaald. De door scheidsrechter Kiel uit Garmerwolde terecht gegeven vrije schop kwam bij Kooistra terecht aan wie dit soort buitenkansjes wel besteed zijn: hij scoorde zijn derde goal, een prestatie die hem in het eerste van FC Groningen nimmer is gelukt waar hij medio jaren 80 slechts drie maal in de hoofdmacht van de groen-witten uitkwam maar nooit scoorde. Een 1-3 voorsprong voor de gasten moest in de 19e minuut na rust derhalve op de handmatig bediende scoreborden worden gezet.
Het verzet van Stedum was gebroken. Zelfs Anne Mulder, verdediger pur sang, kon in het strafschopgebied van de tegenstander opduiken, toen nog zonder succes.
Stedum leefde nog even op, en steeds stond Siebrand Dijkema aan de basis van een aantal prima mogelijkheden voor zijn ploeg. O.a. Huisman moest op de doellijn redden nadat Vennema al omspeeld was.
FC Groningen ging daarna door met zijn geliefde spelletje van het de bal het werk laten doen, ondersteund door een zeer goede techniek. Nadat Vennema nog stijlvol langs een vrije schop van Marcel Mulder van Stedum vloog – de bal troef echter geen doel – was het uiteindelijk FC Groningen dat de laatste goal liet aantekenen. Na een prachtige interceptie van Jelle Wagenaar speelde deze diep op Kooistra waarna Zwiers een handvol verdedigers van Stedum het bos instuurde en prachtig kon afspelen op Anne Mulder. Mulder kende geen pardon: 1-4.
Richard Vennema redde in de slotminuut nog op een schot van Ronald Werkman en diep in blessuretijd zorgde Erik Muntendam voor de laatste actie van de wedstrijd. Zijn schot miste echter kracht. Om 20:32 uur zat de wedstrijd erop en liet de speaker weten: “Jammer jongens, zat er niet in vandaag”. Maar aan zowel Stemer als Groninger kant waren alle gezichten vrolijk, een prachtige wedstrijd zat erop!
De spelers hebben gisteravond genoten van de wedstrijd en van de derde helft, het bleef tot het einde toe gezellig. In totaal waren er meer dan 250 betalende toeschouwers, dat aantal viel de organisatie niet tegen.