Opleving onvoldoende om Bony af te stoppen.

Zaterdag 10 maart 2012 om 20:52

FC Groningen heeft zaterdagavond in Euroborg met 3-1 verloren van Vitesse. Dusan Tadic bracht halverwege de tweede helft de spanning terug door een strafschop te benutten (1-2), maar het slotoffensief leverde niet het gewenste resultaat. Het was de derde thuisnederlaag van het seizoen.

In de basiself moest trainer Pieter Huistra noodgedwongen twee personele wijzigingen aanbrengen door de schorsingen van Johan Kappelhof en Leandro Bacuna. De Groningen-trainer koos ervoor Maikel Kieftenbeld weer eens als rechtsback te laten spelen en liet Tom Hiariej in de eerste helft spelen als aanvallende middenvelder. Suk Hyun-Jun speelde op de plek van Leandro Bacuna aan de rechterkant. Verder keerde Nicklas Pedersen terug uit de ziekenboeg, waarin nog wel een plek was ingeruimd voor Lorenzo Burnet, Kees Kwakman, Koen van de Laak en Thomas Enevoldsen.
In de eerste helft gebeurde er bar weinig voor de beide doelen. Beide ploegen wonnen slechts twee van de zeven duels na de winterstop en waren vooral afwachtend. Trainer John van den Brom had zelfs aangekondigd in uitduels meer verdedigend te gaan spelen en het doelpunt dat Vitesse drie minuten voor de pauze scoorde, kwam dan ook uit een snelle tegenaanval. Topscorer Wilfried Bony fungeerde in dit geval als aangever en legde de bal voor Marco van Ginkel op een presenteerblaadje: 0-1.
Net als in Rotterdam keek de FC dus tegen een achterstand aan, die vlak voor de pauze werd opgelopen. Na de onderbreking kwam de FC meteen al gevaarlijker ‘uit de hoek’. Een schot van Petter Andersson en een kopbal van Suk waren de eerste wapenfeiten, voordat Matias Jones na vier minuten Tom Hiariej kwam aflossen. Tim Sparv en Virgil van Dijk gingen in de minuten daarna kort achter elkaar op de bon. De laatste van die twee prenten leidde ook de tweede tegentreffer in. Wilfried Bony was het slachtoffer van de overtreding van Van Dijk. De rebound van de vrije trap van Büttner belandde vervolgens voor de voeten van Jan-Arie van der Heijden: 0-2.
Halverwege de tweede helft kwam er opnieuw een opleving van FC Groningen. Na een overtreding van aanvoerder Guram Kashia op Suk legde arbiter Gözübüyuk de bal op de strafschopstip. Dusan Tadic benutte het buitenkansje en bracht de spanning terug in de wedstrijd: 1-2. Twee minuten later was een kopbal van Jones tegen de Arnhemse deklat het dichtste bij dat Groningen zou komen.
In de laatste acht minuten ging Groningen nog meer risico nemen en werden Jonas Ivens en captain Andersson afgelost door debutant Luis Pedro da Silva Ferreira en Nicklas Pedersen. Nadat Vitesse zeven minuten had overleefd werd de moegestreden Bony nog afgelost door Mike Havenaar die in de tweede minuut van de extra tijd nog de 1-3 aantekende op aangeven van Alexander Büttner.
Na de zesde nederlaag in acht duels sinds de winterstop heeft FC Groningen het bereiken van de play-offs nog altijd in eigen hand. Om ook daadwerkelijk wat te kunnen uitrichten in dat toetje van de Eredivisie, zal de ploeg van Huistra in de resterende negen duels toch nog wat wedstrijden moeten gaan winnen. De eerste afspraak is zondagmiddag 18 maart om 14.30 uur in Utrecht, opnieuw een cruciaal duel met een directe concurrent.

Luciano; Kieftenbeld, Ivens (83’ Luis Pedro), Van Dijk, Johansson; Andersson (83’ Pedersen), Sparv; Suk, Hiariej (49’ Jones), Tadic; Texeria.
Rest bank: Van Loo, Keurntjes, Bakker, Bos.
Opstelling Vitesse
Velthuizen, Yasuda, Kalas, Kashia, Van Aanholt, Van Ginkel, Annan, Van der Heijden, Ibarra (90’ Pröpper), Bony (90’ Havenaar), Büttner.
Rest bank: Room, Piiroja, Van der Struijk, Hofs, Reis.
Toeschouwer: 22.102 (uitverkocht)
Scores: 42’ Van Ginkel (Bony) 0-1; 56’ Van der Heijden (-) 0-2, 68’ Tadic (strafschop) 1-2, 92’ Havenaar (Büttner) 1-3.
Scheidsrechter: Gözübüyük
Officials: Simons, Van Zuilen en Heida
Gele kaarten: 16’ Yasuda (overtreding op Tadic), 51’ Sparv (overtreding op Ibarra), 55’ Van Dijk (overtreding op Bony), 81’ Van Ginkel (overtreding op Andersson)