string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Openingsceremonie Peace Cup waar spektakelstuk.

Woensdag 18 juli 2012 om 14:46

Woensdag aan het einde van de middag werd in de Grand Ballroom op de derde etage van het Ramada Plaza hotel de officiële ontvangst en openingsceremonie van de Peace Cup gehouden. Mocht de grootheid van het toernooi nog niet zijn doorgedrongen bij de aanwezige mensen in Suwon, dan werden zij in één klap overdonderd. Een show, die de vergelijking met een Champions League gala met gemak kon doorstaan, maakte grote indruk. Ook op het Groningse gezelschap.

Voor de officiële plechtigheid waren naast de directie van FC Groningen, afgevaardigden van de Raad van Commissarissen, de delegatie van hoofdsponsor Essent en manager technische zaken Henk Veldmate, ook hoofdtrainer Robert Maaskant en de speciaal voor dit toernooi benoemde aanvoerder Suk Hyun-Jun uitgenodigd. De Groningers werden verrast door een gelikte show en getrakteerd op een grote presentatie en massale persconferentie, geregistreerd door het grote landelijke televisiestation KBS.
Hoofdrolspelers
Algemeen directeur Hans Nijland was één van de hoofdrolspelers tijdens het openingsgala. Hij werd met de bestuurders van de drie overige deelnemende clubs – Hamburger SV, vrijdag de eerste tegenstander van FC Groningen, Sunderland AFC en Seongnam Ilhwa Chunma FC, een club van naam en faam in Azië – op het podium verwacht en onderworpen aan een kort vraaggesprekje.
Omdat ‘innovatief’ één van de kernwaarden van FC Groningen is, had Nijland zich ’s middags het zweet op het voorhoofd gewerkt om een zin in het Koreaans te leren. Als u weet dat aan deze taal voor Europese westerlingen werkelijk geen touw is vast te knopen – en dan hebben we het nog niet eens over de Koreaanse schrijfwijze – dan valt het al niet mee om een zin fonetisch op te stellen en uit te spreken. Suk hielp de algemeen directeur hierbij als een ware aanvoerder en in de uitvoering tijdens het repeteren werd Nijland bijgestaan door welwillend en enthousiast hotelpersoneel.
Spontaan applaus
Ten overstaand van een volle zaal en tal van camera’s durfde Nijland het aan in het Koreaans te melden dat “wij blij en trots zijn om hier in Korea te mogen zijn.” Na zijn laatste woorden volgde een spontaan applaus vanuit de zaal, die toch vooral met Koreanen was gevuld. Net als de overige clubvertegenwoordigers ontving Nijland uit de handen van president Park van het organisatiecomité van de Peace Cup een gouden schip in een glazen stolsel ter grootte van ongeveer twee schoenendozen.
Daarna werd het podium omgebouwd en verschenen er tafels met microfoons erop voor een grote persconferentie met de vier deelnemende trainers aan de Peace Cup en hun aanvoerder. De persconferentie dreigde even een ‘stil gebeuren’ te worden, want de aanwezige media werd direct gevraagd om vragen te stellen. Na meermalen aandringen van de Koreaanse presentator, ging na een halve minuut aarzelend de eerste hand in de zaal omhoog. De Koreaanse uitvoering van Jack van Gelder benutte dat moment meteen om – bang dat er geen andere vragen meer zouden volgen – de gestelde vraag maar direct voor te leggen aan alle vier de clubs.
Los
Daarna kwamen de Koreanen los en volgden nog voldoende vragen. Helaas met weinig inhoud. Hét sein en moment voor de FC-volgers Jan Mennega van het Dagblad van het Noorden en David de Vries namens Voetbal International om Robert Maaskant meer ‘air time’ te geven. De trainer meldde vervolgens in keurig Engels dat de presentatie van het toernooi en de professionaliteit en uitstraling van de Peace Cup enorm is. “Hetgeen hier nogmaals wordt bevestigd. Het is een zeer groot toernooi met aanzien, wat je pas echt voelt en beleeft als je hier daadwerkelijk bent. Niet eerder heb ik in de voorbereiding op de competitie aan een dergelijk groot evenement met deze status deelgenomen.”
Waarna de acht clubvertegenwoordigers shirts gingen signeren en bij de te winnen beker poseerden voor tal van fotografen. Want vragen stellen mag dan wel niet hun ding zijn, foto’s maken kunnen Aziaten als de besten…

Gerelateerd nieuws.

17 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard