Op zoek naar het meest memorabele moment tegen AZ

21 oktober 2021

FC Groningen gaat in het seizoen waarin de club een heel jaar haar 50-jarig jubileum viert, iedere thuiswedstrijd op zoek naar het meest memorabele moment tegen de aankomende tegenstander in Euroborg. Een groep supporters heeft per tegenstander een shortlist gemaakt van drie momenten. FC-supporters kunnen de komende dagen stemmen op het meest memorabele moment uit de het aankomende duel met AZ.

De verkiezing voor het meest memorabele moment per tegenstander is een initiatief van FC-supporter Albert Boer. Boer is samen met Paul Zweverink, Nico Swart en Damian Vos – supporters uit verschillende leeftijdscategorieën – de historie van de club ingedoken en heeft een shortlist gemaakt met drie meest memorabele momenten per tegenstander. FC Groningen omarmt het mooie idee van de betrokken supporters en zet een verkiezing per tegenstander uit. Voor iedere thuiswedstrijd in Euroborg organiseert de FC een stemronde waar supporters kunnen bepalen wat het meest memorabele moment is van de aankomende tegenstander.
 
Het panel heeft voor de wedstrijd tegen AZ gekozen voor de onderstaande drie momenten.
 
1 Eerste stap richting Champions League
FC Groningen speelde in het seizoen 2005/2006 een prachtig tweeluik met AZ in de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Deze halve finale, bestaande uit twee wedstrijden, begon sterk voor de FC. Op 20 april 2006 werd er in het nieuwe stadion Euroborg met 3-1 gewonnen van de Alkmaarders. Enkele dagen later werd de returnwedstrijd gespeeld in voormalig AZ-stadion de Alkmaarder Hout, deze dag voor het laatst in gebruik. Huidig hoofdtrainer Danny Buijs maakte in deze wedstrijd de aansluitingstreffer (2-1) wat recht gaf op een plaats in de play-offs finale.  
 
2 Europa in
De Trots van het Noorden speelde op 18 mei 2014 de finale van de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Europa League. Tegenstander AZ was het laatste obstakel op de weg naar Europees voetbal. De wedstrijd werd overtuigend met 3-0 gewonnen. Het duel in Groningen werd ondersteund door een kolkende Euroborg. De winst zorgde ervoor dat de FC voor het eerst in zeven jaar weer Europees voetbal behaalde.
 
3 Hectische tweede helft
In een seizoen met geldende coronamaatregelen ging de FC op 6 december 2020 op bezoek bij AZ. Zonder supporters op de tribunes keek de ploeg van hoofdtrainer Buijs een tijd aan tegen een 1-0 achterstand. De tweede helft van het duel in Alkmaar bevatte echter meer spektakel. Met twee rode kaarten voor AZ-spelers wist de Trots van het Noorden de wedstrijd om te buigen naar een 2-1 overwinning. Ahmed El Messaoudi maakte destijds beide doelpunten.
 
Breng je stem uit!
Wat is jouw meest memorabele moment tegen AZ? Breng je stem uit via de volgende link en kijk komende zondag of het door jou gekozen moment heeft gewonnen. Onder de stemmers wordt een 50-jaar FC Groningen pakket verloot.


Stem hier

Laatste nieuws