string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Onrecht ontketent Groningen.

Zondag 29 november 2009 om 18:13

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-2 gelijkgespeeld tegen NEC. De laatste vijf minuten leverden een ongekend spektakelstuk op met een late gelijkmaker door Nicklas Pedersen. De FC stijgt twee plekken op de ranglijst, naar plaats twaalf.

Een integraal verslag van de laatste vijf minuten van het duel in de vijftiende speelronde van de Eredivisie zou een samenvatting opleveren vol spektakel, spanning, emotie, ontrecht, geluk, pech en sfeer. Het zou echter geen recht doen aan een wedstrijd die tot dat moment beslist niet echt model stond voor een spektakelstuk. Toch zal het verloop van de laatste minuten de meeste bezoekers nog wel een tijdje bij blijven.

Bij een 1-2 stand had FC Groningen-trainer Ron Jans twintig minuten voor tijd zijn laatste troef uitgespeeld door Gonzalo Garcia in te brengen voor de toch al gekwetste Michael Jansen en zette daarmee een ‘alles of niets’-poging in. De uitkomst had alles kunnen zijn en ook niets, maar met de gelijkspelvariant hadden beide ploegen na afloop vermoedelijk wel vrede.

De slotfase ontvlamde toen scheidsrechter Pol van Boekel weigerde een strafschop te geven aan Goran Lovre, die overduidelijk in scoringspositie werd gevloerd. Een overtreding van spits Vleminckx die overal elders op het veld moeiteloos zou worden afgefloten, werd door Van Boekel blijkbaar niet als ernstig genoeg beoordeeld maar zorgde wel voor het laatste zetje dat de thuisploeg nodig had.

Na een schijnbaar afgeslagen actie van Gonzalo Garcia pikte Nicklas Pedersen de bal op en roste die in de 88ste minuut keihard achter Babos: 2-2. De ontlading was enorm en zorgde bij beide ploegen tot het besef dat het nu ‘money time’ was geworden. Nu lag de zege voor het oprapen. Lorenzo Davids (voorlangs) en Björn Vleminckx (redding Van Loo) waren er namens NEC heel erg dicht bij, maar niet zo dicht als FC Groningen dat was.

Zo leek Danny Holla de bal voor het inschieten te hebben, maar kwam Babos nog net tussenbeide. En ook Pedersen was dichtbij de matchwinner, maar zag zijn inzet heel nipt over de lat getild worden door Babos. Handenvol hoekschoppen van de voet van Thomas Enevoldsen zorgden ook nog voor veel onrust in de zestien van Nijmegen, maar niet meer tot de winnende treffer. In het zespuntenduel ging dus slechts één punt naar de beide ploegen.

Hoe was het allemaal zo gekomen? De uitgangspositie was voor FC Groningen niet eenvodig geweest. Trainer Ron Jans had nooit eerder te maken met zoveel blessures (vijf) en geschorsten (vier) tegelijk en had zelfs geen veldspelers om de zes bankposities te vullen. Vanwege een lichte blessure bij doelman Brian van Loo werd daarom gekozen twee doelmannen op de bank te zetten: Leon ter Wielen en Leonard Nienhuis.

Alsof het leed nog niet groot genoeg was, raakte Sepp De Roover al in de vierde minuut geblesseerd in een duel met Saidi Ntibazonkiza. Daardoor verhuisde Tom Hiariej al gauw van het centrum naar de rechterkant achterin, schoof Michael Jansen door naar het centrum en kwam Mike Zonneveld linksback te spelen. Desondanks was het de FC dat op een 1-0 voorsprong kwam. Uit een steekpassje van Goran Lovre maakte Tim Matavz zijn vierde seizoenstreffer.

Afstandsschoten van Tom Hiariej en Michael Jansen waren volgende wapenfeiten van Groningen, voordat NEC eigenlijk uit het niets aan de gelijkmaker kwam. Uit een hoekschop van Youssef El-Akchaoui kopte Björn Vleminckx de bal in de rechterkruising: 1-1. Vlak voor de pauze was er nog een gevaarlijke scrimmage in de zestien van NEC en kreeg Tom Hiariej nog een gele kaart.

Tijdens de rust was er nog meer onheil. Tim Matavz bleek geblesseerd aan de knie en moest worden vervangen door Nicklas Pedersen. En ook Michael Jansen bleek te kampen met knieklachten. De verdediger kon na het ijzen van zijn knie nog wel verder spelen. Goran Lovre was in het tweede bedrijf de gevaarlijkste man aan FC-zijde.

In de 65ste minuut zat het nog een keer tegen voor FC Groningen. Brian van Loo raakte bij het uitverdedigen van de bal de voeten van aanvaller John Goossens. Geluk bij een ongeluk was dat hij dat aan de zijkant van de zestien meter deed en er dus geen sprake was van een directe scoringskans. Dus bleef de schade beperkt tot een gele kaart en een strafschop tegen. Doelman Van Loo mocht blijven staan en zat nog heel dichtbij de inzet van El-Akchaoui die de bal in de linkerbenedenhoek richtte: 1-2.

Het betekende voor FC Groningen de inleiding naar een doldwaze fase waarin Gonzalo Garcia alsnog Michael Jansen kwam aflossen. Behalve de fysieke reden gaf nu de stand in de wedstrijd daartoe ook duidelijk aanleiding. Na de vooral mentaal slopende vijf kwartier bleek Groningen nog in staat zich een keer op te richten. Goran Lovre kopte in die fase op de buitenkant van de paal en Fejzullahu schoot namens NEC nog eens voorlangs.

In de slotminuten van de reguliere speeltijd ruim drie minuten extra tijd deden zich vervolgens nog vele situaties voor beide doelen voor. Met de eerste treffer van Pedersen in een thuiswedstrijd als het toppunt van ontlading. Het tot dan toe vooral gespannen toekijkende thuispubliek voelde dat er na dat moment wellicht nog meer in zat en bleef na driehonderd seconden zuivere spektakel achter met een gelijkspel en een zoete nasmaak.

Door de nederlagen van Vitesse en Willem II stijgt de FC naar plek twaalf en is het gat met de nummer 9 zelfs een punt geslonken naar drie. De komende zondagen gaat FC Groningen achtereenvolgens op bezoek bij Feyenoord en Sparta in Rotterdam. Voor de winterstop komt SC Heerenveen nog op bezoek en op 23 december volgt een nieuw treffer met NEC in Euroborg. Inzet is dan de kwartfinale in de KNVB-beker.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; De Roover (6’ Zonneveld), Hiariej, Sankoh, Jansen (70’ Garcia); Holla, Lovre, Bacuna; Van de Laak, Matavz (46’ Pedersen), Enevoldsen.
Rest bank: Ter Wielen, Nienhuis, Koç, Dijkstra.

Opstelling NEC
Babos; Wellenberg (64’ Burgzorg), Pothuizen, Zomer, El-Akchaoui, Radomski, Goossens, Davids, Fejzullahu (86’ Kivuvu), Vleminckx, Ntibazonkiza.
Rest bank: Baart, Worm, Ten Voorde, Nuytinck.

Toeschouwers: 21.721
Scores: 7’ Matavz (Lovre) 1-0, Vleminckx (El-Akchaoui) 1-1; 66’ El-Akchaoui (strafschop) 1-2, 88’ Pedersen (Garcia) 2-2.

Scheidsrechter: Van Boekel
Grensrechters: Siebert en Steegstra
Vierde official: Sanders
Gele kaarten: 45’ Hiariej, 65’ Van Loo, 67’ Fejzullahu, 74’ Zonneveld, 85’ Pothuizen

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’