Onderzoek VI naar talenten: FC Groningen op 1

5 april 2020 / vandaag

Voetbal International heeft onderzoek gedaan naar de opleidingen in Nederland. Het weekblad onderzocht daarbij onder meer welke club de daad bij het woord voegt als het gaat om het bieden van kansen aan jeugdige talenten in het betaalde voetbal. De uitkomst? FC Groningen staat op 1!

Voetbal International schrijft: “Nederland wordt al decennia internationaal geroemd als opleidingsland. Maar waar in de Eredivisie krijgen jongelingen nu de meeste kansen in de vorm van speeltijd? VI zocht het uit. Met de data van Opta Sports hebben we gekeken naar de speeltijd voor spelers van twintig jaar of jonger per Eredivisie-club vanaf het seizoen 2017/18.”
 
Koppositie
En na het onderzoek van de redacteuren blijkt FC Groningen bovenaan te staan. VI introduceert de koppositie van de Trots van het Noorden als volgt: “Voor talenten die het willen maken in de Eredivisie gaat er niets boven het noorden. Het FC Groningen van Danny Buijs wordt geroemd om de defensieve kracht. Alleen Ajax en AZ hebben dit seizoen minder tegengoals. Het leidt tot vergelijkingen met het Atlético Madrid van Diego Simeone, maar waar de Argentijn juist uiterst terughoudend is met het inpassen van talenten, staat in Groningen de deur voor de jeugd wagenwijd open. Groningen bouwde met de keuze voor de jeugd ook kapitaal op. Bovendien is het perspectief bij De Trots van het Noorden interessanter geworden voor talenten van buitenaf.”

Rendement
FC Groningen blijft op dit onderdeel van het onderzoek dus onder meer Ajax en AZ voor. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus vindt dat een mooi compliment. “FC Groningen heeft de laatste jaren geïnvesteerd in faciliteiten en op maat gemaakte programma’s om spelers individueel te helpen in hun ontwikkeling. Dit betekent dat we naast de ervaring die nodig is binnen een selectie, ook graag jonge talentvolle spelers de kans geven om te groeien in Groningen. Daarnaast creëren we ruimte in de selectie voor eigen opgeleide spelers. De club geeft veel speeltijd aan deze jonge spelers en dus ook perspectief. We creëren hierdoor een klimaat waarin spelers ieder dag beter kunnen worden omdat ze kansen zien bij ons.”

Verhaal VI

Goed plan en duidelijk doel
Dit seizoen debuteerde vanuit de eigen opleiding Romano Postema, Kian Slor, Tomas Suslov en Thomas Poll in het eerste elftal van FC Groningen. Hoofd Opleiding Peter Jeltema wil het succes dat nu wordt geboekt graag delen. “Allereerst is dit natuurlijk ook een groot compliment voor alle mensen werkzaam binnen de opleiding. Die werken keihard en vol overgave met een goed plan aan een duidelijk doel. Daarnaast zijn we er met elkaar in  geslaagd om samenhang te creëren binnen de gehele club, die er voor zorgt dat je resultaten boekt. Scouting speelt daarin ook een belangrijke rol. Talent opleiden is één. Talent de kans geven in het eerste elftal is een ander verhaal. Danny Buijs en voor hem ook Ernest Faber hebben het aangedurfd om jonge spelers op het podium te plaatsen. Dat komt weliswaar voort uit de clubfilosofie, maar ze hebben op een zeer positieve manier meegedacht en het ongeacht de stand op de ranglijst aangedurfd. Dat getuigt van moed en inzicht.”

Jeltema voor TsZC (2)
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws