Onderscheidingen voor Hans Nijland bij afscheid van FC Groningen

14 juni 2019 / vandaag

Na 23 jaar heeft Hans Nijland zijn laatste werkdag gehad bij FC Groningen. Voor 300 genodigden heeft de 59-jarige bestuurder vrijdagavond (14 juni 2019) in het Hitachi Capital Mobility Stadion officieel afscheid genomen als algemeen directeur van de Trots van het Noorden.

Tijdens de afscheidsreceptie vielen Hans Nijland twee onderscheidingen ten deel. Burgemeester Peter den Oudsten overhandigde de scheidend algemeen directeur de Erepenning van de Gemeente Groningen. Met het toekennen van de Erepenning drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor de sociaal bewogen en langstzittende directeur in het Nederlands betaald voetbal. 
 
KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag onderscheidde Nijland als Lid van Verdienste voor het meer dan twintig jaar uitoefenen van zijn functie.
 
Clubiconen
Op de officiële afscheidsreceptie van Hans Nijland waren de clubiconen Ronald Koeman en Arjen Robben aanwezig, (voormalige) spelers en trainers van de club, zakelijke relaties van de scheidend directeur en tal van prominenten uit de voetballerij.
 
Hans Nijland begon op 1 juni 1996 als commercieel manager bij de voetbalclub, maar een half jaar later al werd hij benoemd tot algemeen directeur. Hij is meer dan twintig jaar de beleidsbepaler van FC Groningen geweest en de langst zittende algemeen directeur in het betaalde voetbal. Onder zijn leiding krabbelde de noodlijdende en zieltogende Groningse club weer op tot het voetbalbolwerk van Noord-Nederland van heden ten dagen. Onder leiding van Nijland zijn directie en management van FC Groningen er al die jaren in geslaagd rust en stabiliteit uit te stralen door kennis en ervaring.
 
Gloednieuw stadion
Mede dankzij de inspanningen van Nijland verrees een prachtig en gloednieuw stadion, dat aanvankelijk Euroborg heette, waarin direct vanaf de ingebruikname in 2006 sportieve successen werden geboekt. De nieuwe thuishaven van FC Groningen kreeg al snel de indrukwekkende bijnaam De Groene Kathedraal. 
 
Na een afwezigheid van veertien jaar kwalificeerde FC Groningen zich in 2006 en 2007 twee jaar op rij voor Europees voetbal. Die prestatie herhaalde FC Groningen via winst in de play-offs in 2014. Sinds de invoering van dit toetje in de Eredivisie ontbrak FC Groningen slechts tweemaal in de play-offs en werden de vooraf bepaalde sportieve doelstellingen alleen in de seizoenen 2011/2012 en 2017/2018 niet gehaald.
 
Prijzen
In januari 2012 ontving Nijland in het provinciehuis in Assen uit handen van juryvoorzitter en toenmalig Commissaris der Koningin in Drenthe Jacques Tichelaar de Dagblad van het Noorden-prijs 2011, die elk jaar wordt uitgereikt aan personen of instellingen die zich onderscheiden in het Noorden.
 
In 2015 won FC Groningen onder het bewind van Nijland de KNVB-beker en plaatste de club zich voor de groepsfase van UEFA Europa League. Het was de eerste en tot nu toe enige tastbare hoofdprijs in de clubgeschiedenis. Voorafgaand aan de bekerhuldiging in het Stadspark kreeg FC Groningen de Erepenning van de Gemeente Groningen uitgereikt, die Nijland uit naam van de club in ontvangst nam uit handen van burgemeester Peter den Oudsten. Het bekersucces leverde Nijland eind 2015 de titel ‘Groninger van het Jaar’ op, een verkiezing georganiseerd door RTV Noord, en begin 2016 de Provinciale Groninger Sportprijs.
 
TopsportZorgCentrum
Nijland was ook één van de grote aanjagers van de realisatie van het TopsportZorgCentrum, het gloednieuwe iconische gebouw op Sportpark Corpus den Hoorn waarin alle teams - van eerste selectie tot en met onder-12 van FC Groningen - onder één dak zijn ondergebracht.

Erepenning Stad
Lid van Verdienste KNVB
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws