Onder-17 speelt voor de titel thuis tegen Ajax

24 april 2019

FC Groningen onder-17 speelt vanavond, woensdag 24 april om 18.30 uur, de thuiswedstrijd tegen Ajax. Het duel wordt gespeeld op Sportpark Corpus den Hoorn. De inzet van het duel is het kampioenschap in de Eredivisie. Bij winst pakt FC Groningen de landstitel. Ajax heeft aan een gelijkspel voldoende om zich kampioen te mogen noemen. De toegang bij deze kampioenswedstrijd is gratis.

Trainer Paul Matthijs van FC Groningen onder-17 speelde afgelopen zaterdag de uitwedstrijd tegen FC Utrecht en verschafte zich met een 4-1 zege een kansrijke uitgangspositie voor de titel. “We hebben zaterdag een mooi resultaat neergezet en zijn tevreden dat dit is gelukt,” aldus de FC-trainer. “We hebben wel drie kleine blessuregevallen overgehouden en deze jongens hebben zich zondagochtend gemeld bij de medische staf. We hebben dinsdagochtend weer met de volledige groep getraind en zoals het toen leek, is iedereen weer fit en beschikbaar voor de titelstrijd.”

Zwaar weekend
Tegenstander Ajax onder-17 speelde in het paasweekeinde de Future Cup, een sterk bezet internationaal toernooi. “Zelf heb ik de wedstrijd van Ajax tegen Japan gezien en ook de finale van het toernooi, waarin ze met 2-1 van Juventus verloren. Ze hebben een zwaar weekend achter de rug, maar zullen ongetwijfeld in de sterkst mogelijke bezetting naar Groningen afreizen. We hebben dit seizoen driemaal tegen elkaar gespeeld en wonnen in december al eens op Corpus den Hoorn (met 6-2 – red.).”

De beide uitwedstrijden voor competitie en beker in Amsterdam gingen met ruime cijfers verloren. “Het zegt wel iets dat Ajax alleen in de sterkste bezetting van ons heeft weten te winnen. Dus met spelers die al deels zijn doorgeschoven naar de onder-19. Dat we na dertien competitiewedstrijden nu evenveel punten hebben en alleen een iets slechter doelsaldo, is natuurlijk geen toeval. Het is mooi meegenomen dat we in de laatste speelronde nu een thuiswedstrijd spelen.”

Groot stadion
Matthijs stond 26 jaar terug zelf in de finale om het landskampioenschap met het toenmalige FC Groningen B1. Sander van Gessel, die tot de winterstop trainer/coach was van onder-17, was destijds één van zijn teamgenoten. “Het was de eerste lichting B1 en we werden kampioen van de noordelijke klasse, vervolgens wonnen we de halve-finalepoule. Tenslotte speelden we in het Philips Stadion om het kampioenschap. Ik denk er nog wel eens aan terug. We waren best onder de indruk van zo’n groot stadion. En uiteindelijk verloren we toen helaas van Ajax.”

Unieke kans
Als coach staat Paul Matthijs met zijn ploeg nu weer aan de vooravond van een stukje clubgeschiedenis. Het is na ruim een kwart eeuw pas de tweede keer dat een ploeg van FC Groningen zo dichtbij de landstitel is. “Voor de jongens is het vanavond (woensdag – red.) weer een unieke kans. Ze hebben wel eens eerder in de finale van een toernooi gestaan en gewonnen. Die ervaring kunnen ze meenemen, al is het spelen om de landstitel nog weer iets anders. We hebben ons voorbereid zoals op alle andere wedstrijden en we hebben er ongelooflijk veel zin in!”

Laatste nieuws