Onder-14 teams sterk van start.

Dinsdag 14 januari 2014 om 19:09

Zowel FC Groningen C2 als SC Cambuur C2 zijn de nieuwe voorjaarscompetities goed begonnen. Beide wonnen de verre uitwedstrijden in het zuiden van het land. In de Nike Eredivisie leden de A-junioren een nederlaag tegen Feyenoord. Ook de B-junioren moesten tegen de Rotterdammers hun meerdere erkennen.

Teams Locatie Groningen:
FC GRONINGEN A1 1-3 FEYENOORD A1
1-0 Jafar Arias (8.), 1-1 (15.), 1-2 (60.), 1-3 (63.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Keziah Veendorp. Thijs Gerlofs, Glenn Bijl (74.Youri Schuur), Niels Stenekes, Jim de Leeuw (60.Gijs Jasper), Liban Abdulahi, Jafar Arias, Willem Gootjes (74.Tolgahan Cicek), Kasper Oldenburger.
Het vlaggenschip van de Regionale Voetbalopleiding leed bij het altijd gastvrije vv Actief in Eelde een nederlaag tegen Feyenoord A1. Op een actie van Jim de Leeuw redde de doelman van de gasten in de korte hoek. Vervolgens moest goalie Wieger Sietsma tot tweemaal toe redding brengen waaronder in een een-tegen-een situatie. In de achtste minuut kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij een uithaal van Jafar Arias.
Lang konden de Groningers niet van de voorsprong genieten. Zeven minuten later stond het alweer gelijk na een doeltreffende kopbal vanuit een vrije trap. Sietsma voorkwam voor rust een achterstand door een inzet tot corner te verwerken. In de tweede helft werd een vrije bal van Kasper Oldenburger gered. De gasten, die gemakkelijker speelden, troffen daarna tweemaal snel achter elkaar doel waardoor het duel na een uur spelen beslist was.
De derde treffer van Feyenoord viel uit een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. In het vervolg leverden pogingen van Glenn Bijl en Liban Abdlahi ook niets op. Thijs Gerlofs bereikte op prachtige wijze nog wel Jafar Arias maar een tweede doelpunt zat er voor de Groningse aanvaller niet in. Voor FC Groningen A1 was het verlies de derde thuisnederlaag op rij. Daarbij dient wel aangemerkt te worden dat dit telkens een opponent uit de traditionele top-3 betrof (Ajax A1, PSV A1 en nu dus Feyenoord A1).
FEYENOORD B1 2-0 FC GRONINGEN B1
1-0 (35.), 2-0 (63.)

opstelling FCG B1 Kevin Wilpstra, Niels Ridderstap (33.Mathijs Elderman), Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Ozan Kokcu (57.Ebrar Yildirim), Tyson dos Santos, Stan Haanstra, Rutger Etten, Peter van Son (61.Juhnino Bacuna).
De B-junioren leden in Rotterdam zeker geen kansloze nederlaag tegen Feyenoord B1. De ploeg van trainer Peter Moltmaker begon goed aan de wedstrijd en kreeg wat kansjes op de openingstreffer. Zo werd een goede kopkans van Twan Nieboer gered door de goalie. De thuisploeg nam vervolgens het heft in handen. Uit een klutssituatie kwamen de Rotterdammers op een 1-0 voorsprong.
Toch herpakte de FC zich en op slag van rust kreeg het een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Peter van Son werd gevloerd in de zestien meter maar Rutger Etten miste de strafschop. “In de fase dat Feyenoord het van ons overnam werden we zeker niet weggespeeld. Maar voorin konden we de bal moeilijk vasthouden. Na rust kwamen we er even niet aan te pas en konden zij dan ook de 2-0 maken,” aldus trainer Moltmaker.
Toch kwamen de Groningers terug. Ebrar Yildirim kreeg uit een hoekschop een goede kans terwijl Twan Nieboer de lat raakte. Aan de andere kant viel de goal wel waardoor FC Groningen met lege handen bleef staan. Moltmaker: “We hebben vandaag meer dan volwaardig meegedaan maar vergaten onszelf te belonen. Onze eerste doelstelling, een goed resultaat halen, is niet gelukt maar toch hebben we in fases goed gespeeld. Dat geeft dan toch een goed gevoel.”
VVV/HELMOND SPORT C2 1-3 FC GRONINGEN C2
1-0 (15.), 1-1 Orkun Kokcu (28.), 1-2 Jearl Margaritha (46.), 1-3 Lion Kalentjev (70.)

opstelling FCG C2 Mats Roorda, Steyn Strijker (Pim Betzema), Ken Raghoebar, Mark Versteegen, Tapmahoe Sopacua, Mees Gootjes, Jearl Margaritha (Remco Balk), Ashraf Hezam, Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Boy Spijkerman (Mark Jagt).
De onder-14 ploeg van FC Groningen is de voorjaarscompetitie gestart met een overwinning. Op een zwaar bespeelbaar veld waren het de Groningers die het beste voetbal op de mat legden. Toch nam de thuisploeg na een kwartier spelen de leiding. Nog voor rust werd het gelijk. Uit een vrije trap schoot Orkun Kokcu raak. Het spelbeeld in de tweede helft was eigenlijk gelijk aan de eerste.
VVV/Helmond Sport C2 was fysiek de sterkere ploeg maar de gasten stonden prima en creeerden ook de nodige kansen. In de 46ste minuut kopte Jearl Margaritha uit een hoekschop raak. In de slotminuut werd de zege veilig gesteld. Tapmahoe Sopacua wist de bal te onderscheppen en gaf de pass op Lion Kalentjev die daarmee voor de beslissing zorgde.
Gerard Wiekens keerde met zijn team tevreden huiswaarts. “Ik vind het een terechte uitslag. Wij waren voetballend de betere ploeg terwijl zij eigenlijk niet echt gevaarlijk voor onze doel werden. Een goede start dus in deze nieuwe competitie.”
Oefenwedstrijden:
FC EMMEN B1 0-3 FC GRONINGEN B2
0-1 e.d. (20.), 0-2 Noel Wever (28.), 0-3 Sander de Grote (39.)

FC GRONINGEN C1 2-0 KFC C1
1-0 Tom van de Looi (66.), 2-0 Jairzinho Leirissa (67.)

GORECHT C1 1-1 FC GRONINGEN D1
0-1 Tariq Lacelot (7.), 1-1 (39.)

FC GRONINGEN D2 2-5 GVAV RAPIDITAS D1
0-1 (5.), 0-2 (9.), 0-3 (38.), 1-3 Romano Postema (44.), 1-4 (46.), 2-4 Jesper de Backer (54.), 2-5 (55.)

Teams Locatie Leeuwarden:
FORTUNA SITTARD C2 1-2 SC CAMBUUR C2
0-1 Gabriel Fernando (24.), 0-2 Werner Bouma (30.pen.), 1-2 (32.)

opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Koen Blom (55.Max Huiskamp), Luc Tjalma, Sidney de Jong, Matthijs Verheul, Max de Jong (50.Roy Storm), Werner Bouma, Gabriel Fernando, Nick Kleen, Ate Ruisch (45.Hidde Drost), Wilko van der Kooi (45.Tom Doldersum).
SC Cambuur C2 behaalde in het verre zuiden de eerste competitiezege van dit seizoen. De ploeg uit Leeuwarden begon aardig aan de wedstrijd en kreeg via Nick Kleen de eerste kansen. Tien minuten voor rust kon de eerste treffer worden genoteerd. Na een prima actie legde Max de Jong breed op Gabriel Fernando die snoeihard uithaalde voor de 0-1.
Vijf minuten later kon er wederom gejuicht worden. Na een corner beging de thuisploeg handspel in het eigen strafschopgebied. Werner Bouma verzilverde het buitenkansje. Toch werd nog voor rust de spanning teruggebracht. De thuisploeg profiteerde van balverlies aan de zijde van Cambuur. “We hadden de wedstrijd eerder moeten beslissen. De tegentreffer viel onnodig,” zei Van der Hoek op de terugreis naar Leeuwarden.
In de tweede helft oogde het spel aan beide kanten rommelig. In de 55ste minuut ontving Fortuna Sittard de rode kaart. Van der Hoek: “Toen was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Via Hidde Drost kregen we nog twee goede mogelijkheden maar we vergaten de wedstrijd vroegtijdig op slot te gooien.” Cambuur trok de drie punten over de streep en dat was volgens de trainer dikverdiend. “Het hele duel hebben we ook niets weggegeven. Dit is gewoon mooi voor de groep en loon naar werken. Een heerlijk begin van de tweede seizoenshelft.”