string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Nu eens het zoet in extra tijd.

Zaterdag 04 april 2009 om 20:46

FC Groningen heeft zaterdagavond in De Galgenwaard drie hele dure punten behaald. Tegen de verhouding in werd in de 94ste minuut gescoord door Evgeniy Levchenko. Daarmee is het gat met Utrecht gegroeid naar zeven punten. Groningen blijft zesde met nog vijf competitieduels te gaan.

In de 29ste speelronde moest Ron Jans zijn elftal op twee plaatsen wijzigen in vergelijking met de verloren uitwedstrijd tegen FC Twente. Danny Holla was geschorst en werd als controlerende middenvelder vervangen door Paul Matthijs. Andreas Granqvist was geschorst en voor hem keerde Gibril Sankoh terug in de basisopstelling. Voor aanvang van de wedstrijd viel Brian van Loo nog uit met rugklachten. Daarom nam Gijs Koopmans de warming-up voor zijn rekening en nam hij ook plaats op de reservebank.

De eerste helft was van beide kanten niet een om over naar huis te schrijven. De thuisclub kreeg verreweg de meeste kansen. FC Groningen stelde er een paar mogelijkheden tegenover. In het eerste kwartier was er een gevaarlijke voorzet van Silberbauer. Ook Loval probeerde het tweemaal van afstand. Sepp De Roover stelde daar een afstandsschot tegenover, dat links naast het doel van de Utrechters was gemikt. Cziommer schoot vervolgens over het doel van Groningen. Marcus Berg kreeg halverwege de tweede helft de grootste mogelijkheid en raakte bij zijn inzet geblesseerd door de ingreep van Dickoh. De topscorer van Groningen kon na tussenkomst van verzorger Hagenauw wel weer verder spelen.

Daarna brak een vrij tumultueuze fase aan in de wedstrijd. Twee Utrecht-spelers gingen op de bon. Keller na het vasthouden van Lovre en Loval voor een gemene tackle op Koen van de Laak. Marcus Berg kreeg een gele kaart voor spelbederf toen hij te weinig afstand nam bij een vrije trap van doelman De Ruiter. Zijn collega Luciano moest zich in het derde kwartier nog tweemaal onderscheiden toen eerst oud-Groninger Gregoor van Dijk schoot van afstand en vervolgens Cziommer uit een halve omhaal. Vervolgens gingen de ploegen zonder toegevoegde tijd en zonder doelpunten op het scorebord rusten.

Na de pauze keerden twee ongewijzigde elftallen terug in De Galgenwaard. In de zevende minuut van de tweede helft was de thuisploeg dichtbij de eerste treffer. Een afstandsschot ditmaal buiten het bereik van Luciano afkomstig van de voet van Loval ketste via de buitenkant van de rechterpaal naast. Ondrej Svejdik bracht de stand in gele kaarten weer in evenwicht toen hij Loval lanceerde. Na ruim tien minuten probeerde Cziommer het nog eens van verre afstand en was Luciano weer alert.

Na een kwartier spelen werd Gonzalo Garcia afgelost door de frisse Martijn Meerdink. Voor het zover was kreeg Garcia nog een tweetal hoekschoppen te nemen, die redelijk wat dreiging opleverden. Rond de zeventigste minuut raakte Svejdik geblesseerd aan de lip en ontstond daarna een opstootje tussen Levchenko en Cziommer. Daarna riep de scheidsrechter vreemd genoeg Cziommer en Sankoh tot de orde. Hij hield de kaarten daarbij op zak. Ali Boussaboun (oud-Groninger) kwam vervolgens binnen de lijnen voor Loval.

Gibril Sankoh moest even later een blessurebehandeling ondergaan. En ging na dat oponthoud tot woede van het thuispubliek enkele minuten later opnieuw tegen de vlakte. Dat was het moment voor Ron Jans om Sankoh te vervangen door Jeroen Veldmate. Somers kreeg acht minuten voor tijd uit een hoekschop een kopkans, maar mikte recht in de handen van Luciano. Een volgend opstootje zorgde voor gele kaarten voor Levchenko van Groningen en Van Dijk van Utrecht.

Door het oponthoud met Gibril Sankoh werd er nog vier minuten extra tijd toegevoegd aan de wedstrijd. FC Groningen begon even daarvoor met een zeer brutaal slotoffensiefje. In de vierde minuut van de extra tijd was het Evgeniy Levchenko die uit een afgeslagen vrije trap-situatie op de rand van de zestien mocht aanleggen. Hij mikte in de rechterkruising en liet heel FC Utrecht kansloos met nog enkele seconden op de klok.

Zo was er voor de thuisclub geen enkele tijd meer om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. FC Groningen schrijft drie dure punten bij en verstevigt de zesde positie op de ranglijst. De zekerheid van bereiken van de play-offs is een stuk dichterbij omdat het gat met FC Utrecht nu is vergroot naar zeven punten. Op zondag 12 april speelt Groningen de volgende wedstrijd, thuis in Euroborg tegen Vitesse.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh (78’ Veldmate), Svejdik, Stenman; Matthijs, Van de Laak, Levchenko, Lovre; Berg, Garcia (61’ Meerdink).
Rest bank: Koopmans, Hiariej, Veldmate, Ajilore, Metaj, Kluin.

Opstelling FC Utrecht
De Ruiter, Cornelisse, Keller, Dickoh, Nesu, Silberbauer, Van Dijk, Somers Cziommer, Loval (71’ Boussaboun), Caluwé.
Rest bank: Krul, Skoubo, Maguire, Schaken, George, Shew-Atjon.

Toeschouwers: 22.500
Score: 94’ Levchenko 0-1

Scheidrechter: Janssen
Gele kaarten: 26’ Keller (overtreding op Lovre), 28’ Loval (overtreding op Van de Laak), 36’ Berg (spelbederf), 54’ Svejdik (overtreding op Loval), 86’ Levchenko en Van Dijk (opstootje)

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’