string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Nordstrand bevestigt naam als sluipschutter.

Zaterdag 12 september 2009 om 22:22

FC Groningen heeft zaterdagavond in een uitverkocht Abe Lenstra Stadion met 1-0 gewonnen van sc Heerenveen. Morten Nordstrand maakte na ruim een uur spelen de enige goal van de wedstrijd. Groningen passeert Heerenveen op de ranglijst van de Eredivisie.

FC Groningen begon in Heerenveen aan de jacht op de eerste uitzege in de 21ste eeuw met de twee Deense debutanten in de basis. Thomas Enevoldsen begon op de plek aan de rechterkant van het middenveld en Morten Nordstrand naast Nicklas Pedersen in de aanval. Ten opzichte van de vorig competitiewedstrijd, Groningen-PSV, moesten Goran Lovre en Oluwafemi Ajilore hun basisplaatsen afstaan.

Brian van Loo, Petter Andersson, Jeffrey Rijsdijk en Gonzalo Garcia waren door blessures nog niet inzetbaar en Tom Hiariej moest fit op de tribune plaatsnemen omdat de eerste selectie inclusief de twee nieuwelingen zeventien inzetbare veldspelers had. Trainer Ron Jans koos ervoor uit elke linie twee wisselspelers op de bank tot zijn beschikking te hebben.

De hoofdtrainer begon aan het duel in de wetenschap dat hij als coach nog nooit een punt pakte in Heerenveen. De eerste tien minuten van het duel tussen de nummers vijftien en zeventien van de ranglijst waren duidelijk voor de gasten. Daarna namen de Friezen het heft meer en meer in handen. In de openingsfase waren er ongevaarlijke afstandsschoten van Sepp De Roover en Gerald Sibon.

De eerste grote kans was voor de blauw-witten. De kans van Hernan Losada verdween links naast het doel van Luciano da Silva. Vijf minuten later kon de Braziliaanse doelman met zijn voet redding brengen op een inzet van Roy Beerens. Tot aan de pauze kwam in de stand in gele kaarten op 1-1. Eerst ging Bak Nielsen op de bon voor een overtreding op Mike Zonneveld. De PSV-huurling ontving zelf een kaart na een charge op Harnan Losada.

Na een schot van Paolo Henrique kwam er een einde aan een vrij tamme eerste helft. Na de onderbreking kreeg de thuisclub de eerste mogelijkheid. Gerry Koning mikte echter over. Hernan Losada schoot vervolgens naast en zag daarmee een kans verloren gaan. Ron Jans bracht Goran Lovre na een klein uur voor Mike Zonneveld. Koen van de Laak verhuisde naar rechts en Thomas Enevoldsen naar links op het middenveld.

De 59ste minuut was duidelijk het kantelpunt in de wedstrijd. Eerst was er een gevaarlijk schot van Svec dat tot hoekschop werd verwerkt. Uit de corner kopte Gerald Sibon prima naar de grond bij de rechterpaal. Het stadion stond al op de banken maar zag ook hoe de bal niet omhoog in het doelnet tot stilstand kwam, maar met een grote boog net naast de voor Heerenveen verkeerde kant van de paal in de gracht verdween.

Twee minuten later was het aan de overkant wel raak. Een diepe bal van Fredrik Stenman werd door Goran Lovre bij de achterlijn opgepikt en voorgegeven. Wie anders dan Morten Nordstrand stond vervolgens bij de eerste paal om de bal keurig langs doelman Leisal te tikken: 0-1. Daarmee scoorde de Deen voor de derde keer in zijn debuutwedstrijd voor een nieuwe club.

Bij Heerenveen stond Victor Elm al klaar om in te vallen voor Svec. In de 66ste minuut had Sibon DE kans op de gelijkmaker. Met de ver uit zijn doel gekomen Luciano verkoos hij echter een te artistieke lob, die nog ruim voor de doellijn door Andreas Granqvist kon worden geruimd. Ook in de herkansing werd duidelijk dat de poeier naar voren de te volgen tactiek zou zijn voor het restant van de wedstrijd.

Daarin kwam de zege voor Groningen gek genoeg niet meer echt in gevaar. De vrije trappen vanaf de zijkant hoog in de Groninger zestien gepompt, waren nog hachelijke momenten, maar echte kansen deden zich niet meer voor. Een dubbele wissel aan Heerenveen-zijde en de vervanging van Nicklas Pedersen door Oluwafemi Ajilore leidden de laatste twintig minuten in.

Daarin sloeg de frustratie toe bij Michael Dingsdag, die deze zaterdag zijn dag duidelijk niet had. Eerst moest hij aan de zijlijn de noodrem trekken bij Enevoldsen. En in de slotminuut probeerde hij het hoofd van Goran Lovre van de romp te scheiden. Dat kwam hem op een tweede prent te staan. En dus eindigden de Friezen tot overmaat van ramp ook nog in ondertal.

Goran Lovre eiste ook nog een hoofdrol voor zich op. De Serviër, die voor het eerst sinds 18 maart 2007 als invaller binnen het veld kwam in een competitiewedstrijd, leverde bij één van zijn eerste acties de beslissende voorzet. In de 85ste minuut stond hij aan de basis van een drie tegen drie aanval. Nu verkoos hij echter zelf te schieten, waardoor de laatste vijf minuten reguliere en vier minuten extra tijd nog spannend bleven. Tenslotte ontving Lovre nog een gele kaart wegens het wegtrappen van de bal.

Zo heeft de FC de eerste uitzege in Heerenveen te pakken sinds 1997. Groningen passeert de Friezen op de ranglijst en speelt komende vrijdag opnieuw op vreemde bodem, tegen Willem II. In uitwedstrijden is FC Groningen inmiddels al acht officiële wedstrijden ongeslagen. Alleen in 2007 (11 duels) en 1990/1991 (9 duels) zette de FC een langere reeks neer.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Granqvist, Svejdik, Stenman; Holla, Enevoldsen, Zonneveld (58’ Lovre), Van de Laak; Nordstrand (87’ Matavz), Pedersen (72’ Ajilore).
Rest bank: Ter Wielen, Sankoh, Jansen, Koç.

Opstelling Heerenveen
Lejsal, Bak Nielsen, Breuer, Dingsdag (90’ rood), Koning (72’ Papadopulos), Grindheim, Losada, Svec (62’ Elm), Beerens, Sibon, Henrique (72’ Assaidi).
Rest bank: Vandenbussche, Kopic, Ingelsten, Janmaat.

Toeschouwers: 26.000
Scores: 61’ Nordstrand (Lovre) 0-1

Scheidsrechter: Kuipers
Rode kaart (2x geel): 73’ & 90’ Dingsdag (overtredingen op Enevoldsen en Lovre)
Gele kaarten: 30’ Bak Nielsen (overtreding op Zonneveld), 43’ Zonneveld (overtreding op Losada), 91’ Lovre (spelbederf)

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’