string(9) "claudebot"

Noordelijke derby beleeft 26ste Friese editie.

Donderdag 12 september 2013 om 14:16

FC Groningen en sc Heerenveen staan zondagmiddag voor de 26ste keer tegenover elkaar in een officiële wedstrijd in Friesland. Van de voorgaande 25 wedstrijden won Groningen er vijf. Heerenveen trok zestien keer aan het langste eind.

In de jaren zeventig troffen beide clubs elkaar in de Eerste Divisie. In die tijd waren de beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. Zes keer werd het duel gespeeld. Beide ploegen wonnen twee ontmoetingen en twee keer eindigde het treffen in een gelijkspel.
De Friezen promoveerden in 1990 voor de eerste keer naar het hoogste niveau en herhaalden dat in 1993 nog eens. De eerste vier ontmoetingen op Eredivisieniveau eindigden in een zege voor Heerenveen. In 1997 won Groningen met 3-1 en een jaar later werden de punten gedeeld (1-1).
Lading
Sinds de eeuwwisseling werd met name vanuit Groningen het predicaat ‘noordelijke derby’ gehanteerd voor de onderlinge ontmoeting. Ludieke acties over en weer kenmerkten de weken voorafgaand aan het duel. In 2001 eindigde de confrontatie in het Abe Lenstra Stadion in 0-0. Vanuit Heerenveen werd lange tijd het duel met provinciegenoot Cambuur als ‘enige’ derby  gezien. Toch groeide de lading van de wedstrijden. Mede door acht thuiszeges op rij was Groningen een graag geziene gast in Friesland.
Op 12 september 2009 maakte Groningen een einde aan deze lange reeks zonder punten op Friese bodem. Morten Nordstrand was met zijn goal in de 61ste minuut matchwinner en de gevierde man.
Bekijks
Onder aanvoering van uitblinker Dusan Tadic (twee treffers in de tweede helft) deed de FC het een seizoen later nog eens dunnetjes over. FC Groningen won op 30 januari 2011 met liefst 4-1. Jonas Ivens en Tim Matavz scoorden al voor de pauze. Voor de wedstrijd had een massale uittocht van bussen al flink wat bekijks getrokken langs de A7.
In de afgelopen twee edities trok sc Heerenveen weer aan het langste eind. Op 11 september 2011 en 21 oktober 2012 werd het beide keren 3-0 voor de Friezen. De vraag is dus wie na Dusan Tadic de volgende FC’er zal worden die een doelpunt scoort in het Abe Lenstra Stadion.
Scheidsrechter
Arbiter is zondagmiddag Danny Makkelie. Hij floot FC Groningen tot dusver vier keer in een officiële wedstrijd. De wedstrijd Groningen-RKC eindigde onder zijn leiding in een 2-1 zege voor de FC. Uitwedstrijden tegen PSV, NEC en nogmaals PSV werden allemaal verloren met respectievelijk 3-1, 3-2 en 6-1. Makkelie wordt in de ‘noordelijke derby’ geassisteerd door de officials Bas van Dongen, Roger Geutjes en Martin van den Kerkhof. De aftrap is om 14.30 uur.

Gerelateerd nieuws.

17 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

20 uur geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus