string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Nipte zege op Harkemase Boys.

Woensdag 13 augustus 2008 om 00:24

FC Groningen heeft dinsdagavond in Harkema met 2-1 gewonnen van de kersverse hoofdklasser. Bij rust was de stand nog 1-1. Martijn Meerdink en Ondrej Svejdik brachten de FC tweemaal op voorsprong.

In Friesland had trainer Ron Jans gekozen voor een vrij jonge variant bij de basisopstelling. Jans kon alleen niet beschikken over Jeroen Velmate, die kampt met een hamstringblessure. Verder zouden de koppelen Stenman/Lovre, Matthijs/Sankoh en Berg/Powel in de loop van het tweede bedrijf invallen.
Aan de kant van de Friezen, waar trainer Henk de Jong een oude bekende van FC Groningen is, speelden vrijwel uitsluitend spelers die ooit deel uitmaakten van de jeugdopleidingen van één van de Groningse of Friese betaaldvoetbal-clubs. Zo was bijvoorbeeld Roel van der Meulen enkele seizoenen actief in Jong FC Groningen, net als doelman Sven Veldhuizen die na de pauze het doel van Harkemase Boys verdedigde.
Voor zo’n anderhalf duizend aanwezigen was de opdracht voor de thuisclub duidelijk. Eén keer scoren tegen de profs uit Groningen zou een mooie prestatie zijn en daarnaast moest de score natuurlijk niet al te hoog oplopen. Dat ene doelpunt kwam er uiteindelijk vier minuten voor de pauze toen topscorer Barto 1-1 aantekende. In de achttiende minuut had Martijn Meerdink zijn ploeg op aangeven van Ondrej Svejdik op 0-1 gebracht.
Ook was er nog een grote kans voor Koen van de Laak, die doelman De Vries op zijn weg vond en een lobje van Gonzalo Garcia. Met de 1-1 ruststand was de thuisclub blij verrast. In de negende minuut van de tweede helft was de verrassing bijna compleet geweest, toen opnieuw Barto, in kansrijke positie de paal trof. Meer doelgevaar kwam er uiteindelijk niet hoewel razendsnelle uitbraken van de thuisclub vaak dreigend oogden door de grote ruimte die Groningen liet.
FC Groningen kwam op zijn beurt meer en meer in balbezit en scoorde in de 68ste minuut uit een afgeslagen dodespel-situatie. Het was Garcia die een vrije bal tegen de lat schoot waaruit Ondrej Svejdik in de herkansing 1-2 kon binnenschuiven. In de laatste tien minuten werd de FC steeds dreigender en in de slotminuut kreeg Groningen nog drie kansen op rij. Berry Powel en Marcus Berg vonden kort na elkaar Veldhuizen op hun weg en Powel kopte tenslotte nog eens voorlangs.
Komende vrijdag speelt de FC in Harderwijk tegen VVOG dat afgelopen seizoen uit de hoofdklasse degradeerde. Het duel begint om 19.30 uur. Op donderdag 21 augustus wordt de voorbereiding afgesloten in Athene, waar UEFA Cup-deelnemers AEK de tiende tegenstander is in de oefenperiode.
Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej (61’ Sankoh), Svejdik, Cahais, Metaj; Holla (61’ Matthijs), Meerdink, Levchenko (46’ Stenman), Van de Laak (46’ Lovre); Nijland (71’ Berg), Garcia (71’ Powel).
Scheidsrechter: Van der Scheer
Toeschouwers: 1.500
Scoreverloop: 18’ Meerdink 0-1, 41’ Barto 1-1; 68’ Svejdik 1-2

Gerelateerd nieuws.

14 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard