string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Nijland: ‘We hebben met elkaar een uitdaging liggen’.

Dinsdag 08 augustus 2017 om 17:33

Hans Nijland sprak dinsdagmiddag aan aanwezige pers, sponsors en andere genodigden toe in de Skylounge Groningen Airport Eelde tijdens de jaarlijkse persdag van de club. De algemeen directeur ging in op de nieuwe begroting van de Trots van het Noorden, een verandering in de technische structuur en de doelstelling om het Noordlease Stadion weer vol te spelen. 

Het belangrijkste nieuws op de jaarlijkse persdag was uiteraard van financiële aard. De begroting van FC Groningen gaat behoorlijk terug en bedraagt dit seizoen ruim 16 miljoen euro. “Daar zit een uitdaging in, zo realistisch moeten we zijn,” stelt Nijland. “We gaan namelijk van ruim 18 miljoen euro terug naar 16,5 miljoen en dat betekent een tekort van 2,2 miljoen euro.”
 
Verantwoording
Waar FC Groningen normaal gesproken een tekort van tussen de 500.000 en een miljoen euro accepteert omdat het dit doorgaans weet te dekken door middel van transferopbrengsten, is het tekort dit jaar hoger. “Dat komt onder meer door 1,5 miljoen minder inkomsten aan televisiegelden. We zijn in de tv-ranking van plaats 6 naar 8 gedaald en door FC Utrecht en Vitesse ingehaald. Daarnaast hebben we op dit moment zo’n 2.000 seizoenkaarten minder verkocht dan vorig jaar. Hoewel we nog even te gaan hebben, is dat een inkomstenderving van ongeveer 400.000 euro.”
 
Nijland kon namens directie en management het tekort verantwoorden. “Die 2.2 miljoen weten we te dekken vanuit ons weerstandsvermogen, want we hebben zowel financieel als sportief een aantal prima jaren gekend. Natuurlijk hebben we hier wel een uitdaging liggen, want we kunnen ons dit niet nog eens een jaar permitteren. Echter; we hebben ons spelersbudget intact gehouden en stevig geïnvesteerd in de spelersgroep. We investeren daarnaast ook in onze Opleiding en in faciliteiten, zoals het TopsportZorgCentrum. Kortom: we kiezen de aanval en gaan de strijd met onze concurrenten aan.”
 
Technische structuur
FC Groningen versterkte zich dit seizoen tot op heden met zes nieuwelingen in de personen van Mike te Wierik, Kevin Begois, Django Warmerdam, Ritsu Doan, Lars Veldwijk en Todd Kane en had daarmee de selectie in een vroeg stadium rond. Ten aanzien van de technische structuur is er iets veranderd bij de club. Technisch Manager Peter Jeltema gaat de club per 1 september verlaten en wordt opgevolgd door Ron Jans.
 
Nijland: “Ron Jans wordt verantwoordelijk voor het eerste elftal en de scouting. Manager Topsport en Talentontwikkeling Gerard Kemkers wordt in samenspraak met Hoofd Opleiding Caspar Dekker verantwoordelijk voor de Opleiding op Sportpark Corpus den Hoorn. We hebben het al jaren over het TopsportZorgCentrum en we zijn blij dat we eindelijk zijn begonnen met de bouw. We liggen op schema en in juli 2018 kunnen we er als het goed is in trekken. Als bescheiden Groningers kunnen we met recht trots zijn op de faciliteiten op Corpus den Hoorn alsook hier in het Noordlease Stadion.”
 
Commerciële partners
Trots is Nijland ook op de twee commerciële partners, die de club voor langere tijd aan zich heeft weten te binden. “Om te beginnen de lancering van onze nieuwe hoofdsponsor Payt. Een Gronings bedrijf dat pas vier jaar bestaat en nu al hoofdsponsor kan zijn van FC Groningen. In mijn ogen getuigt dat van absoluut ondernemerschap. Zeker de directie van Payt bestaat uit geweldige FC-liefhebbers en het is mooi dat met de uitingen in het stadion is geluisterd naar het geluid van onze supporters. Daarnaast genieten we van de overeenkomst met kledingsponsor PUMA. Een absoluut wereldmerk. Ook daar kunnen we trots op zijn met een schitterend nieuw thuis- en uitshirt en een prachtige gerestylede FanCorner.”
 
Schouder aan schouder
Strijdvaardig, onvoorwaardelijk, ambitieus, betrokken en toegankelijk zijn de kernwaarden in het nieuwe beleidsplan van FC Groningen. Eén van de speerpunten is om de verloren toeschouwers in het Noordlease Stadion weer terug te winnen.
 
“De hut moet weer vol,” toont Nijland zich energiek. “Voetbal staat op 1, maar ook sfeer en beleving is van onschatbare waarde. Daarom zijn we blij dat er een nieuwe supportersgroepering is opgestaan; Cruoninga Ultras, die weer gaan zorgen voor sfeeracties in het stadion. Tevens willen ze de saamhorigheid terugbrengen aan de noordzijde van het stadion, de Tonny van Leeuwen Tribune. Kortom; alle betrokkenen schouder aan schouder om er een geweldig voetbalseizoen 2017/2018 van te maken. We staan met elkaar voor een mooie uitdaging.”
 
Primeur
Tot slot had Nijland nog een primeur voor de aanwezigen tijdens de jaarlijkse persdag. FC Groningen versterkt zich binnenkort met een zevende nieuweling in de persoon van Uriel Antuna. De Mexicaanse vleugelaanvaller wordt – als alle formaliteiten zijn afgerond – voor de komende twee seizoenen gehuurd van het Engelse Manchester City. Het 19-jarige talent is nog in zijn vaderland in afwachting van de juiste papieren en hoopt volgende week naar Nederland te reizen voor de laatste persoonlijke details van zijn contract en de medische testen om vervolgens gepresenteerd te kunnen worden in het Noordlease Stadion.

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’