Nijland: ‘Verhuizing was het absolute hoogtepunt’

12 november 2018

Algemeen directeur Hans Nijland kondigde eerder vandaag zijn afscheid aan bij FC Groningen. Nijland vertrekt aan het einde van het lopende seizoen na 23 jaar bij de Trots van het Noorden en lichtte tijdens een speciaal ingelaste persconferentie zijn besluit toe. Een bijeenkomst vol emotie, humor en uiteraard – zoals iedereen Nijland kent – de nodige prachtige anekdotes.

Nijland begon bij FC Groningen in de tijd dat de club haar thuiswedstrijd afwerkte op het Stadion Oosterpark. “Een prachtige tijd,” aldus de scheidend algemeen directeur. “Een tijd waarin het tweede elftal onder leiding van Joop Gall op een parkeerplaats moest trainen. Dat kun je, je nu met ons prachtige TopsportZorgCentrum niets meer bij voorstellen.”
 
Op provisie
“Ik ben begonnen als commercieel manager. Dat betekende in die tijd, stoelen en reclameborden verkopen. Ik ging direct aan de slag totdat de directie bij me kwam en vroeg wat ik wilde verdienen. Dat wilden ze direct hebben afgetimmerd en ze wilden een vast salaris bieden. Het maakte me niet veel uit en ik stelde voor om op provisie te gaan werken. Als ik niks zou verkopen, kostte het de club geen geld. Over alles wat ik wel verkocht, kon ik een percentage ontvangen.”
 
“Ik ging als een razende aan de gang en belde alle relaties die ik bij mijn eigen bedrijf Adrem had opgebouwd. Niemand durfde nee te zeggen en binnen no-time had ik 650.000 gulden. Zoveel hadden ze nog nooit gehad. Bestuursleden Henk van der Wal en Wim Everards waren ongelooflijk enthousiast, maar had wel een mededeling voor me. Provisie was geen goed idee, het werd een vast salaris.”
 
Hoogtepunt
Nijland is één van de grondleggers voor het huidige Hitachi Capital Mobility Stadion. De langst zittende bestuurder in het vaderlandse betaalde voetbal noemde de verhuizing naar het toenmalige Euroborg het hoogtepunt uit 23 jaar FC Groningen. “Natuurlijk was het Oosterpark geweldig, maar het is ook niet zo dat we ik dat stadion vijf bekers en een landstitel hebben gewonnen. De overgang naar Euroborg heeft zo’n enorme boost gegeven aan deze club. Daar moet ik de gemeente ook een enorm compliment voor geven. Zij hebben zeer actief met ons meegedacht en ons enorm gesteund. De begroting is verdubbeld en we hebben hier prachtige wedstrijden beleefd.”
 
“Ik herinner me het Europese debuut van mijn zoon Stef heel goed, maar ook de 6-0 winst tegen Feyenoord. De ploeg werd getraind door Ronald Koeman en we openden die dag de Koeman-tribune. Voor hij goed en wel op zijn stoel zat, lagen er al drie in. Sneu voor hem, maar voor ons een geweldige wedstijd.”
 
Champions League
Nijland plaatste zich met FC Groningen bijna voor de Champions League. Tijdens de play-offs voor voorronde Champions League versloeg de FC in 2006 eerst AZ en speelde in de finaleronde tegen Ajax. “Na een 2-0 uitnederlaag kwam ik de vader van Wesley Sneijder tegen op het parkeerdek van de ArenA. ‘Kansloze missie Nijland’ zei hij. Dat moesten we nog maar eens zien heb ik geantwoord.”
 
“Thuis stonden we lang met 2-0 voor, totdat Sneijder junior in de slotfase de 2-1 binnenschoot en Ajax zich plaatste. Iets wat ik mijn goede vriend Ben Haverkort nog altijd kwalijk neem,” aldus Nijland met een knipoog. “Want er ging duidelijk buitenspel vooraf aan die goal.”
 
Transfers
Nijland wordt door de jaren heen geprezen voor zijn koopmanschap. Onder zijn leiding haalde FC Groningen pareltjes als Luis Suárez, Filip Kostic, Dusan Tadic en recentelijk ook Ritsu Doan. “Dat is voornamelijk teamwork en we hebben het altijd als team gedaan. In het geval van Suárez was het vakman Henk Veldmate die het talent had gespot. We zijn naar Uruguay gevlogen en waren overtuigd dat we hem moesten halen.”
 
“Ik dacht dat Luis ongeveer twee à drie miljoen euro zou moeten kosten en heb midden in de nacht financieel directeur Erik Mulder gebeld. Hij heeft voorzitter Ed Zijp van de Raad van Commissarissen overtuigd waardoor we ons gesteund voelden om de onderhandelingen in te gaan. Uiteindelijk hebben we Suárez voor 1.585.000 euro kunnen kopen. Een teamprestatie. De deal rondom Ritsu Doan was voor een groot deel toe te schrijven aan Peter Jeltema. De manier van onderhandelen is daar anders dan wij gewend zijn en Peter pakte dat tactisch goed aan. Ik heb koopmanschap, maar het gaat om het gehele team. Je hebt goede mensen om je heen nodig en ik heb altijd het geluk gehad met kwalitatief heel goede mensen te mogen samenwerken.” 

181112EOB5647

Laatste nieuws