string(9) "claudebot"

Nijland op nieuwjaarsreceptie: ‘Intentie is met de staf door te gaan’.

Maandag 19 januari 2015 om 16:07

FC Groningen heeft de eerste gesprekken met hoofdtrainer Erwin van de Looi achter de rug. Daarin hebben beide partijen de intentie uitgesproken ook na dit seizoen met elkaar door te gaan. Dat zei algemeen directeur Hans Nijland maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Hattrick’s Club, het zakelijke netwerkplatform van FC Groningen.

Van de Looi is in Euroborg bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer van de Trots van het Noorden. In zijn eerste jaar boekte de opvolger van Robert Maaskant direct succes door de play-offs om Europees voetbal te winnen. Dit seizoen staat FC Groningen keurig in het linkerrijtje, heeft het wederom zicht op deelname aan de play-offs om een Europees ticket en speelt de club volgende week in Euroborg de kwartfinale in het KNVB-bekertoernooi tegen Vitesse.
Compliment
“De technische staf verdient een compliment”, zo liet Nijland weten aan de volle zaal in Euroborg. “Wij zijn dan ook zeer tevreden met de prestaties van onze trainers en hebben met Erwin van de Looi de eerste gesprekken over verlenging van het aflopende contract gevoerd. De intentie is om ook na dit seizoen met de huidige staf door te gaan.” Dit betreft derhalve dus ook de overeenkomsten met de assistent-trainers Dick Lukkien en Marcel Groninger en keeperstrainer Sierd van der Berg.
Winst
Nijland liet tijdens de nieuwjaarsreceptie in Euroborg ook weten dat FC Groningen financieel ‘enorme stappen maakt’ en dat de club dit jaar weer zwarte cijfers kan presenteren. “Moesten we vorig seizoen onder aan de streep nog een verlies accepteren van iets meer dan een half miljoen euro, over het seizoen 2014/2015 zullen wij zwarte cijfers schrijven, oftewel winst boeken. Mede door transferresultaten als die van Filip Kostic naar VfB Stuttgart.”
Huisvestingslasten
Nijland haalde op de nieuwjaarsbijeenkomst opnieuw het vraagstuk van de huisvestingslasten aan. “Die zullen naar beneden moeten. Op dit moment bedragen de huisvestingslasten ruim drie miljoen euro. Dat is circa 19% van onze begroting. In onze branche is 12% normaal. Wij zijn hierover al een tijdje in gesprek met eigenaar Euroborg NV. Die gesprekken verlopen constructief en wij hopen de komende periode ook op dat gebied resultaat te boeken.”
Balans herstructureren
Om de club financieel nog gezonder te maken, wil FC Groningen de balans herstructureren. Onderdeel hiervan is dat het huidige Spelersobligatiefonds van de club volledig en in één keer wordt afgelost. Nijland benadrukte daarbij veel te danken te hebben aan de huidige investeerders. “Zonder hen had FC Groningen nooit spelers als Luis Suarez, Tim Matavz en Dusan Tadic kunnen halen en had de club niet gestaan waar we nu staan. Dat mogen we nooit vergeten en wij zijn onze investeerders hiervoor dan ook veel dank verschuldigd.”
Nieuw fonds
Nijland vertelde vervolgens dat FC Groningen aan een nieuw investeringsfonds werkt, uiteraard onder andere condities. “Dit fonds telt een bedrag van vier miljoen euro en de inschrijving hiervoor is al met zes ton overschreden. In het nieuwe fonds zijn onze financiële lasten substantieel lager en ligt de focus vanuit het fonds op het nog meer en professioneler opleiden van eigen jeugd. Dit dient uiteindelijk te leiden tot een eerste selectie, die vanaf 2018 voor minimaal de helft moet bestaan uit zelf opgeleide spelers.”
Gerard Kemkers
De nieuwe performancemanager Gerard Kemkers maakt onderdeel uit van dit plan onder de titel ‘2018: talenten op één’ en Nijland zegt er hoge verwachtingen van te hebben. “Dit jaar moet er gestart worden met de bouw van ons Topsportzorgcentrum op Sportpark Corpus den Hoorn. Een complex van 4.100 m2, vier etages tellend, waar topsport, topzorg en top-ondernemen samen komen. Het Topsportzorgcentrum in Groningen moet echt onderscheidend en uniek worden in Nederland.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus