string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Nieuwjaarstoespraak Hans Nijland.

Woensdag 06 januari 2010 om 22:36

Woensdagavond hield directeur Hans Nijland in Euroborg zijn nieuwjaarstoespraak voor de businessclub van FC Groningen. Hieronder is zijn speech te lezen.

Op een nieuwjaarsbijeenkomst als deze is het ook vrij logisch om kort even terug te blikken naar het afgelopen kalenderjaar 2009. Een jaar waarin weer bijzonder veel gebeurd is. Ons eerste elftal eindigde in het seizoen 2008/2009 op een zesde plaats. Helaas net niet het bereiken van Europees voetbal maar toch deze zesde plaats was een geweldige prestatie.
Op dit moment zijn we duidelijk bezig met een moeizaam seizoen. Een twaalfde plaats op de ranglijst. Dat zijn we met elkaar eventjes niet meer gewend, want een plaats in het linkerrijtje en meedoen om Europees voetbal lijkt bijna al vanzelfsprekend. En toch is dit niet vanzelfsprekend. Immers in de sport is het een normaal verschijnsel dat succesvolle tijden en minder succesvolle tijden elkaar afwisselen.
Terugblik
Dat onze omgeving kritisch op de club is, begrijpen we volkomen, want hoe je het ook wendt of keert, wij zijn tot nu toe nog niet in staat gebleken om het vertrek en de blessures van een aantal spelers voldoende op te vangen.  Heel veel goede voetballers hebben de laatste jaren hun opwachting gemaakt in het eerste elftal van FC Groningen. Spelers die door grotere clubs, in zowel binnen als buitenland, werden overgenomen. Het is niet eenvoudig om zomaar eventjes spelers met dezelfde potentie en kwaliteit terug te halen naar FC Groningen. Natuurlijk zijn we daar doorlopend mee bezig en zullen we er ook echt alles aan doen om zo snel mogelijk een aantal plaatsen te stijgen op de ranglijst om vervolgens weer een goede selectie te presenteren voor het nieuwe seizoen aan onze achterban.
Natuurlijk, en dat mag duidelijk zijn, doet het ook ons pijn dat het sportief eventjes wat minder is. Aan de andere kant is het ook weer een uitdaging. Het is niet zo moeilijk om in de goede tijden leiding te mogen geven aan een betaald voetbal organisatie, het gaat er juist om dat je in een wat lastiger periode met elkaar de rug recht en keihard werkt om weer het goede spoor te vinden. Het is logisch dat wij met elkaar fouten maken bij FC Groningen maar een ding is zeker ons enthousiasme en onze ambities zijn groot.
In het jaar 2009 werd ook bekend werd dat onze trainers Ron Jans en Raymond Libregts de club aan het einde van dit seizoen gaan verlaten. Ron Jans is in 2002 begonnen bij FC Groningen en Raymond Libregts in 2005. Beide mannen hebben het geweldig gedaan. Inmiddels is bekend dat er een nieuw technisch duo is aangesteld in de personen van Pieter Huistra en Erwin van de Looi. Beide zijn oud-spelers van de club en zijn hun trainerscarrière ook ooit gestart bij FC Groningen.
Recessie
Het afgelopen jaar was ook het jaar dat de economische recessie in volle hevigheid haar sporen naliet. We hebben het al zo vaak gezegd, ook het betaald voetbal is hierdoor getroffen. Met het vroeg erkennen van dit probleem en door ermee aan de slag te gaan kun je als club, ten opzichte van de concurrentie, hier sterker uitkomen. Net als bij alle andere betaald voetbal organisaties hebben wij ook te maken gekregen met faillissementen van sponsors alsook opzeggingen van Businessclub-lidmaatschappen. Daar waar vele clubs enorme financiële problemen hebben, hebben wij door een sterk financieel eigen vermogen geen enkel liquiditeitsprobleem, oftewel we hebben voldoende geld in kas. Maar waakzaamheid blijft geboden. Kritisch, zoals we dat altijd al zijn, zullen we kijken naar investeringen en het uitgeven van geld. Immers dit seizoen, maar ook het seizoen 2008/2009, zijn wij gestart met een tekort in onze begroting. Het is van groot belang om zo snel mogelijk weer te werken met een sluitende begroting zodat niet verder ingeteerd wordt op ons eigen vermogen.
Overigens is onze stellige overtuiging dat wij als betaald voetbal organisaties in gezamenlijkheid moeten optrekken om de branche betaald voetbal financieel weer gezond te maken. Dagelijks lezen we in de media dat collega clubs financieel kopje onder dreigen te gaan. Begin december hebben wij door middel van een uitvoerige brief hierover gecommuniceerd met zowel de KNVB alsook de ECV en met klem verzocht om zo snel mogelijk alle clubs bijeen te roepen om vervolgens met elkaar te komen tot een stappenplan wat uiteindelijk moet leiden tot een financieel gezonde Ere- maar ook Eerste divisie.
Gelukkig heeft Henk Kesler, Algemeen Directeur van de KNVB, hier adequaat op gereageerd en is ons initiatief opgepakt. Nog deze maand zullen clubs -eerst in een wat kleinere samenstelling- met elkaar aan tafel schuiven.
Noordelijke markt
Om als club weer de volgende stap te kunnen maken hebben wij achter de schermen hard gewerkt en weer een aantal vernieuwende initiatieven ontwikkeld. Deze initiatieven moeten zorgen voor een extra financieel fundament onder onze club en spelen in op de ontwikkelingen van de Noordelijke markt. Middels deze initiatieven willen wij een kapstok zijn om Noord-Nederland nog beter en nog meer op de kaart te zetten en zijn met name gericht op gebied van gas, energie en duurzaamheid.
FC Groningen zal ingaande het seizoen 2010/2011 een samenwerking aangaan met Energy Valley en de daaraan gelieerde bedrijven. De samenwerking houdt in dat wij als club een voorloper willen worden op het gebied van duurzame bedrijfsvoering en de eerste betaald voetbal organisatie in Europa willen zijn met een volledig vergroend stadion. Dit houdt in dat wij in samenwerking met Energy Valley en de partners van Energy Valley onze energiehuishouding gaan vergroenen en een beleidsplan gaan opstellen ter verduurzaming van de club. Met andere woorden FC Groningen neemt ook hierin haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Energie Sociëteit
Als onderdeel van de samenwerking zal ingaande het nieuwe seizoen in Euroborg een Energie Sociëteit worden opgericht. Bedrijven werkzaam in de energiesector en gelieerd aan de energiesector zullen deelnemers zijn van deze sociëteit. Tevens zal een expositieruimte worden ingericht in Euroborg. Dit om de ontwikkelingen in Noord-Nederland ten aanzien van duurzame energie te tonen aan de jeugd, MKB en voor een ieder die daarin geïnteresseerd is.
Naast de maatschappelijke verantwoordelijkheid die FC Groningen hierin neemt mag het helder zijn dat deze ontwikkelingen ons als club een geweldige financiële impuls zal geven. Overigens merk ik nog op dat tijdens de nieuwjaarsreceptie van Energy Valley, welke aanstaande vrijdag aan het eind van de middag hier in Euroborg wordt georganiseerd, meer details van dit plan middels een persconferentie wereldkundig zullen worden gemaakt.
Vastgoed Sociëteit
Binnen FC Groningen hebben we geconstateerd dat er een trend gaande is dat ondernemers uit een bepaalde branche nadrukkelijker met elkaar willen netwerken. Dit heeft er toe geleid dat wij naast de Energie Sociëteit ook zullen starten met een Vastgoed Sociëteit, bestaande uit een exclusieve lounge met 60 tot 75 seats, specifiek bedoeld voor toonaangevende bedrijven uit de vastgoedsector in de breedste zin van het woord. Wij zijn hartstikke blij dat een aantal ondernemers uit de vastgoedsector tezamen met de commerciële afdeling van FC Groningen een werkgroep hebben geformeerd om een en ander gestalte te geven. Deze werkgroep bestaat uit een ontwikkelaar, belegger, aannemer, architect en een advocaat of notaris. Aanjager en inspirator van deze werkgroep is Henk Wiering, die zich bij FC Groningen bezig houdt met de verdere uitbreiding van het Euroborg alsook de ontwikkeling van een nieuw trainingscomplex.
Wij bij FC Groningen zijn zeer verheugd vanavond te kunnen melden dat wij een overeenkomst met deze Vastgoed Sociëteit zullen aangaan voor een periode van maar liefst vijf jaar. Dit zorgt niet alleen voor rust en continuïteit maar levert FC Groningen ook een financiële bijdrage op van tenminste 350.000 euro. De nieuwe vastgoedlounge, die trouwens niet alleen op wedstrijddagen geopend is, alsook de Energie Sociëteit zullen gesitueerd worden op een van beide skyboxlagen. Uiteraard zullen hiervoor nog de nodige bouwkundige werkzaamheden voor worden verricht. Het spreekt voor zich dat wij u als sponsor de komende periode zullen informeren over de voortgang van een en ander en hoe u eventueel aan de vastgoedlounge en/of de Energie Sociëteit kunt deelnemen. Kortom, met beide initiatieven geven wij aan dat wij willen en moeten vernieuwen om met onze club weer de volgende stap te maken.
Dochterbedrijven
Zoals u allen weet houden wij ons bij FC Groningen met veel meer dingen bezig dan voetbal. Ik heb het dan bijvoorbeeld over Euroborg Horeca, het beveiligingsbedrijf Preventief en FC Groningen Media. Het is geweldig om te constateren dat in een toch wat lastigere tijd deze dochterbedrijven hun doelstellingen halen en dus ook alle drie winstgevend zijn welke gelden uiteraard ook weer ten goede komen aan het voetbalbedrijf.
Het afgelopen jaar hebben we weer een initiatief ontwikkeld namelijk het FC Groningen organisatiebureau, dit onder leiding van Ger van Gelder en Jepko van Roon. Het organisatiebureau kende een vliegende start. Zo hebben we een banenmarkt georganiseerd hier in het stadion, hebben we heel recent Winterstad Groningen georganiseerd en zullen we, zoals bij u wellicht ook bekend is, in mei 2010 een China-trip organiseren.
Voetbalbedrijf
Dan naar het voetbal, want uiteindelijk gaat het daar allemaal om. Onze selectie vertrekt aanstaande vrijdag voor een trainingskamp naar Portugal. Perfecte timing. Immers door de weersomstandigheden is het bijna onmogelijk om fatsoenlijke trainingsarbeid te verrichten in Nederland. In Portugal gaan we ons voorbereiden de zo belangrijk tweede seizoenshelft. Wij zijn bijzonder verheugd dat Theo Lucius en Daley Blind zijn aangesloten bij onze selectie. Het worden zeventien heel belangrijke wedstrijden.
Bij deze wedstrijden is het heel belangrijk om zowel in uit- als thuiswedstrijden gesteund te worden door zoveel mogelijk supporters. Immers de supporters zorgen voor sfeer en steunen het elftal. Het is daarom ook meer dan vervelend dat aan de supporters – en dat geldt niet alleen voor FC Groningen – steeds meer belemmeringen worden opgelegd om uitwedstrijden te bezoeken. Wij hebben het over buscombi’s, autocombi’s en al dat soort zaken meer.
Goedwillende supporters moeten toch zelf kunnen en mogen bepalen op wat voor manier zij willen afreizen naar een uitwedstrijd.
Goedwillende supporters verdienen respect in plaats van dat ze steeds meer gedemotiveerd worden om hun ploeg achterna te reizen. Ook dit hebben wij bij de KNVB en de ECV aanhangig gemaakt en dit wordt deze maand nog op de agenda geplaatst. Het is onze plicht op te komen voor onze zeer gewaardeerde supporters.
Afscheid
Tevens wil ik u nog een officiële mededeling doen en dat is dat Edo Hut zijn functie in de Raad van Commissarissen (RvC) gaat inruilen voor een functie in ons stichtingsbestuur. Zoals vrijwel een ieder bekend is Edo Hut al jaren aan de club verbonden. Ooit als hoofdsponsor met zijn bedrijf Pioneer en daarna in diverse bestuursfuncties. In het Stichtingsbestuur zitten verder nog Henk Pijlman (voorzitter Raad van College Hanzehogeschool) en Jos Haverkort (directeur van het bedrijfsadviesbureau Uno). De taak van het stichtingsbestuur is het aanstellen en het ontslaan van de leden van de RvC. De opengevallen positie van Edo Hut wordt ingenomen door Arie Wink, een zeer goede bekende van ons. We hebben veel met hem samengewerkt in de aanloop naar Euroborg. Wink was destijds gemeentesecretaris en ook één van de voorvechters om het nieuwe stadion te realiseren.
Tot slot, willen wij onze waardering uitspreken voor uw aanwezigheid vanavond en daarnaast willen wij onze waardering uitspreken dat u sponsor bent van FC Groningen en voor het feit dat u bijzonder begaan bent met het wel en wee van onze club. Te allen tijde mag u en kan u ons aanspreken op zaken waarvan u vindt dat het beter kan en beter moet. Immers met elkaar hebben we hetzelfde doel voor ogen en dat is uiteindelijk plezier beleven aan het voetbal hier bij FC Groningen.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’