Nieuw FC Groningen onder-18 start competitie

10 september 2020 / vandaag

Zaterdag 12 september begint voor FC Groningen onder-18 de competitie op bezoek bij ADO Den Haag. Het nieuwe team staat onder leiding van Paul Matthijs en heeft meteen hoge ambities. Nog voor de winterstop wil het team promoveren naar Divisie 1, het hoogst haalbare niveau.

JW2020080823451

Het team met de nieuwe naam “FC Groningen onder-18”, als gevolg van de herindeling van de nationale voetbalpiramide, heeft een degelijke voorbereiding achter de rug. Tegen gelijkwaardige jeugdteams van Vitesse, Cambuur, FC Emmen en FC Utrecht werd (mét een aantal Onder-21 spelers aan Groningse zijde) goed voetbal op de mat gelegd. Alleen tegen Cambuur werd verloren en de eerste ronde in de beker werd gewonnen. Daarmee is Matthijs meer dan tevreden.
 
Tegenvaller is het wegvallen van Onnipekka Pajula, van wie deze week bekend werd dat hij terugkeert naar Finland en het seizoen niet zal afmaken bij FC Groningen. “We waren ervan uitgegaan dat hij een belangrijk onderdeel van het team zou zijn. Het doet wel wat met het team als zo’n sterke spits wegvalt.”
 
Veranderlijk team
Naast de ambitie om te overwinteren in de beker en te promoveren voor de winterstop, vindt Matthijs het lastig om zijn verwachtingen voor komend seizoen te bepalen. “Dat is heel moeilijk van tevoren te zeggen. Het is elk weekend afwachten welke spelers ik tot mijn beschikking heb. We hebben veel spelers die al vroeg doorstromen naar de onder-21 en het eerste elftal. Als we met ons sterkste team kunnen spelen, promoveren we voor de winterstop naar Divisie 1.”
 
Die roulatie van spelers hoeft volgens Matthijs echter geen probleem te zijn. “Onze beste onder-18 spelers zitten eigenlijk volledig in het trainingsprogramma van collega Sander van Gessel bij FC Groningen onder-21. Op vrijdag kijkt Sander welke spelers hij kan gebruiken en daarna kijk ik wat er overblijft.” De Onder-18 mag met vijf dispensatiespelers aantreden. Het is minder lastig om op deze manier een team te vorm dan het lijkt. “Het spelsysteem is gebaseerd op dat van het eerste elftal. Individuele ontwikkeling binnen het team staat centraal,” aldus Matthijs.
 
Competitie 2020
FC Groningen onder-18 is ingedeeld in Divisie 2 A. De tegenstanders zijn de JO18-1 teams van N.E.C, FC Volendam, AFC, NAC Breda, Vitesse, ADO Den Haag en FC Twente/Heracles Academie. Trainer/coach Matthijs heeft als doelstelling om na 14 wedstrijden (volledige competitie) bij de beste twee te horen en zo na de winter in Divisie 1 uit te komen.
 
Programma Opleiding:
FC Groningen onder-21 – ADO Den Haag                 15.00 uur
FC Groningen onder-16 – Be Quick Groningen         10.00 uur
FC Groningen onder-13 – Zeeburgia                          12.30 uur
 
ADO Den Haag – FC Groningen onder-18                 15.00 uur
De Graafschap – FC Groningen onder-14                  15.00 uur
Cambuur – FC Groningen onder-12                           11.00 uur 

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws