Niemand krijgt het Noorden klein!

27 maart 2020

Toen de eerste besmetting met het coronavirus in China werd geconstateerd, denk ik dat velen met mij de gevolgen hiervan niet konden overzien. Inmiddels zien en merken we dat de gevolgen een grote impact hebben. De wereld staat op dit moment even stil. Dagelijks vallen er honderden doden wereldwijd en wordt ook ons land keihard getroffen door dit virus. 

De grootste zorgen zijn er uiteraard om de kwetsbare doelgroepen in onze samenleving. We hebben met elkaar een verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat we deze mensen beschermen tegen het coronavirus. Onze overheid heeft duidelijke richtlijnen gesteld om er voor te zorgen dat het virus maximaal controleerbaar is. Ook ik wil benadrukken dat ik hoop dat iedereen er alles aan doet om deze regels zo strikt mogelijk op te volgen.
 
Maar deze crisis voelt voor mij persoonlijk ook als een grote reset van het leven. Heel veel dingen die vanzelfsprekend waren, zijn dat opeens niet meer. Een hand geven als je iemand tegen komt die je kent, je vader of moeder omhelzen als je ze weer ziet of iemand een schouderklop geven omdat hij of zij iets goeds heeft gepresteerd. Over dit soort dingen moet je opeens nadenken…
 
Wij houden met het gezin van reizen. Er gaat bijna geen vliegtuig meer de lucht in en veel landen hebben de grenzen op slot gegooid. Fietsen door de Ommelanden en een terrasje pakken, of lunchen in de stad? Is er opeens niet meer bij. Iets wat de stad Groningen juist zo bruisend en uniek maakt. Alle horeca op slot! De straten zijn leeg, de economie valt stil en we zitten allemaal in grote onzekerheid wat de nabije toekomst ons gaat brengen. Ik realiseer me juist nu maar al te goed hoe fantastisch wij het hebben in Nederland en hoe gezegend ik ben met het leven wat ik kan leiden.
 
Ook bij FC Groningen maken wij ons zorgen. Hoe gaat het met de gezondheid van onze supporters en sponsorrelaties? Kunnen onze sponsors deze crisis overleven met hun bedrijf? Hebben onze supporters nog werk na deze crisis? Allemaal vragen waarop we nu nog geen antwoord hebben. Wij willen op dit moment als FC Groningen vooral helpen. Wij hebben het bereik om een boodschap het noorden in te sturen en hebben een netwerk om mensen te verbinden die hulp zoeken. Maar we kunnen ook gewoon het luisterend oor zijn voor mensen die graag hun verhaal willen vertellen in deze crisis. Schroom niet om contact met ons op te nemen, want juist nu willen we er voor iedereen zijn!
 
Je zou bijna vergeten dat we ook nog een voetbalclub zijn, die graag elke wedstrijd wil winnen. Ook hier is de onzekerheid nog volop aanwezig. Gaan we de competitie nog uitspelen? Komen er nog play-offs? Wanneer mogen onze jongens weer gaan trainen? Op dit moment zitten veel mensen thuis en trainen onze spelers individueel. Natuurlijk is er elke dag contact met hen, maar ook voor spelers en staf zijn dit vreemde tijden. Midden in het seizoen staan we ineens al twee weken niet meer op het veld en waarschijnlijk gaat die periode nog langer duren.
 
Daarnaast zijn er ook financiële zorgen voor de club. Onze horecatak, die we afgelopen januari voor de volle honderd procent in eigen beheer hebben genomen, is compleet stil komen te vallen. Alle evenementen en activiteiten in het Hitachi Capital Mobility Stadion tot 1 juni zijn gecanceld, zoals ook de vrouweninterland Nederland – Estland. Er is geen werk meer in ons stadion en dus ook geen omzet. De verlengingen van de seizoenkaarten en sponsorcontracten lopen vertraging op. Dit gaan we voelen bij de club. Op dit moment is de schade enkele tonnen, maar als we de competitie niet kunnen uitspelen worden de risico’s vele malen groter en daarmee ook schade die we lijden.
 
Als je bovenstaande allemaal leest, hebben wij alle begrip dat er mensen zijn die het somber inzien. Maar wij bij FC Groningen willen vooral naar de positieve kanten kijken! Allereerst hebben wij een enorm vertrouwen in de zorg in het Noorden. Groot respect voor de mensen die dag en nacht klaar staan om dit virus te bestrijden en zorg en bijstand te verlenen. We hebben veel contact met onze zorgpartner het Martiniziekenhuis en voor de manier waarop zij zichzelf georganiseerd hebben, kunnen wij alleen maar ons petje afnemen. Wij twijfelen er niet aan dat ook het UMCG en andere zorginstellingen in het Noorden er eveneens op deze manier in staan.

Ook de lokale autoriteiten doen het op dit moment geweldig. Wij mogen blij zijn met onze nieuwe burgemeester Koen Schuiling, die niet alleen de stad, maar ook de veiligheidsregio bestuurt. Er is heldere communicatie, een plan en bovenal rust en duidelijkheid als er nieuwe informatie vanuit de landelijke overheid komt over de maatregelen die genomen zijn tegen het coronavirus. Ik ben ervan overtuigd dat hij samen met zijn team ons door deze crisis gaat leiden.
 
Ook de economie gaat hier bovenop komen. De crisis biedt namelijk ook nieuwe inzichten. We worden creatief om in oplossingen te denken en daarbij komen we nieuwe manieren van werken tegen, die hiervoor eigenlijk weinig werden gebruikt. We kijken op dit moment allemaal naar onze processen en krijgen nieuwe inzichten in hoe we onze bedrijven zo efficiënt mogelijk kunnen organiseren en er is tijd voor plannen en creativiteit. Want dit virus is echt een keer onder controle en dan gaan we weer beginnen aan de wederopbouw.
 
Wij prijzen ons gelukkig dat we met Office Centre, Payt en Allure Energie al drie shirtsponsors hebben die ons ook volgend seizoen weer steunen en wij gaan er alles aan doen om te zorgen dat dit ook de komende jaren zo blijft.
 
Bij FC Groningen drukken we het gaspedaal op dit moment juist nog wat harder in. Onze plannen om het grootste en best verbindende platform van Noord-Nederland te worden, staan klaar. Wij investeren juist in deze tijden in de organisatie om mensen te verbinden en bedrijven te laten inzien hoe waardevol het is om sponsor te zijn bij FC Groningen. Via ons netwerk en platform kunnen we elkaar ook nu helpen. En zeker straks willen wij de economische versneller van het noorden zijn.
 
Maar waarom wij bovenal denken dat we hier samen sterker uitkomen, is omdat wij Groningers zijn. Het noorden staat wat FC Groningen betreft voor aanpakken! In alles wat we doen stoppen wij energie. Een probleem is een uitdaging en opgeven komt niet in ons woordenboek voor. Voeg daarbij het noordelijk realisme en iedereen weet dat wij door nuchter en rustig te blijven deze crisis gaan overwinnen. Kop d’r veur!
 
En als er dan over een aantal weken weer licht aan het einde van de tunnel is, kunnen we weer hunkeren naar al het moois wat er was vóór de crisis. De omhelzing met je beste vriend of vriendin, het eerste biertje in je favoriete kroeg en de eerste wedstrijd met publiek in ons fantastische stadion. Want van die eerste wedstrijd gaan we met zijn allen genieten, hopelijk in een bomvol stadion. Wij bij FC Groningen hunkeren daar nu al naar, want wij weten zeker dat dit moment gaat komen.

Niemand krijgt het Noorden klein!
Veel sterkte, zorg en liefde.
 
Wouter Gudde
Algemeen directeur FC Groningen

200115EOA8924

Laatste nieuws