string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

NEC werpt punten in de schoot bij FC.

Donderdag 05 februari 2009 om 00:01

FC Groningen heeft woensdagavond in een uitverkochte Euroborg met 2-0 gewonnen van NEC. De Nijmegenaren speelden na een rode kaart ruim een uur met tien man. Marcus Berg (1-0) en Koen van de Laak (2-0) scoorden voor de thuisclub.

Voorafgaand aan het duel in Euroborg werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan wedstrijdsecretaris Koos Stadens, die afgelopen vrijdag op 58-jarige leeftijd overleed. FC Groningen speelde om die reden ook met rouwbanden op de linkerarm.

Trainer Ron Jans had zijn elftal ten opzichte van afgelopen weekend op één plek gewijzigd. Nieuweling Nicklas Pedersen was geblesseerd geraakt aan de enkel. Zijn plek werd ingenomen door topscorer Marcus Berg, terug van een schorsing. Omdat de Zweed geen wedstrijd speelde, trainde hij zondagochtend onder gure omstandigheden in de sneeuw met de Beloften. Het verstrijken van de transferdeadline leek hem goed te hebben gedaan.

Al in de zesde minuut was Marcus Berg dichtbij de openingstreffer. Uit een zeer moeilijke hoek schoot hij eerst vanaf rechts tegen het lichaam van doelman Babos en vervolgens uit diezelfde hoek tegen de rechterpaal, waarna de bal terug binnen het veld stuitte. Toch was het NEC dat in het eerste kwart van de wedstrijd het betere van het spel had. Het liet de bal sneller door de ploeg gaan en kreeg met name in de persoon van Lasse Schöne diverse schietkansen.

In de 25ste minuut werd het duel voortijdig beslist. In een rush over de linkerkant van het veld stormde Marcus Berg af op het vijandelijke doel. Hij was Lorenzo Davids te snel af en werd vervolgens binnen de zestien meter te grazen genomen door Ramon Zomer. De verdediger kreeg de rode kaart en een strafschop tegen. Die werd door de topscorer benut: 1-0. Zo bracht hij zijn seizoentotaal op veertien treffers.

Daarmee was de wedstrijd onder normale omstandigheden eigenlijk al gespeeld. Maar zolang de marge van één op het scorebord stond, was er altijd nog een wonderbaarlijke ontsnapping mogelijk voor de ploeg in ondertal. Mario Been greep even na de treffer tactisch in. Hij haalde Rachid Bouaouzan naar de kant en bracht John Goossens in zijn plaats. In het restant van de eerste helft kreeg Groningen nog een halve mogelijkheid, maar kwam Gonzalo Garcia een paar centimeter te kort om de score van vijf meter voor het doel te verdubbelen.

Na de pauze werd het eenrichtingsverkeer richting het doel van NEC. Garcia probeerde het van afstand en Marcus Berg zag een kopbal van de lijn gered door Youssef El-Akchaoui. Het enige dat de gasten er tegenover konden stellen, was een complete afzwaaier van Dennis Rommedahl. Na precies een kwartier spelen maakte Koen van de Laak een einde aan de onzekerheid. Milano Koenders kreeg een bal niet onder controle en kopte hem voor de voeten van Koen van de Laak die vervolgens verwoestend uithaalde en de bal bijna met keeper en al in het doel werkte: 2-0.

Daarna was de spanning helemaal uit de wedstrijd. FC Groningen bleef nog wel aanvallen, maar de vele voorzetten van Fredrik Stenman leverden geen extra treffer op. Evgeniy Levchenko dwong Babos nog eens tot een redding bij een vlammend schot richting kruising en Koen van de Laak claimde nog een tweede strafschop nadat het was pootje-gehaakt door invaller Goossens.

Op dat moment had trainer Been Daní Fernández – met het oog op de wedstrijd van aanstaande zaterdag – al vervangen door Dominique Kivuvu. Bij Groningen werd Goran Lovre vervangen door Martijn Meerdink, die na zijn ‘straf’-periode in de Beloften fris inviel en zeer veel ballen veroverde. Tien minuten voor tijd kreeg Koen van de Laak nog een kopkans, maar was het opnieuw El-Akchaoui die de bal van de lijn redde.

In de slotfase wisselde NEC voor de derde maal: Moestafa El Kabir kwam voor Dennis Rommedahl. Vijf minuten voor het einde van de officiële speeltijd maakte Pepijn Kluin zijn competitiedebuut in het eerste elftal van FC Groningen. De spits van de Beloften scoorde in Marbella al eens tegen NEC en nam nu de plaats in van Gonzalo Garcia. In de 2-0 score kwam echter geen verandering meer.

FC Groningen heeft het gat met NEC vergroot naar zes punten en het gat met sc Heerenveen verkleind naar twee. De ploeg heeft al drie competitieduels op rij de nul achterin vastgehouden. Morgen heeft PSV de mogelijkheid de vijfde plek op FC Groningen te heroveren. Groningen gaat zondag op bezoek bij de nummer 11, Feyenoord dat vanavond de stadsderby in Rotterdam met 1-0 won van Sparta.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Van de Laak, Levchenko (c), Lovre (66’ Meerdink); Berg, Garcia (86’ Kluin).
Rest bank: Van Loo, Matthijs, Svejdik, Ajilore, Metaj.

Opstelling NEC
Babos, Koenders, Pothuizen, Zomer, Fernández (65’ Kivuvu), Davids, Schöne, El-Akchaoui, Rommedahl (83’ El Kabir), Janssen, Bouaouzan (29’ Goossens).
Rest bank: Baart, Sibum, Ntibazonkiza, Burgzorg.

Toeschouwers: 21.700 (uitverkocht)
Scores: 26’ Berg (strafschop) 1-0; 60’ Van de Laak (-) 2-0.

Scheidsrechter: Van Sichem
Grensrechters: Geutjes en Goossens
Vierde official: Janssen
Rode kaart: 25’ Zomer (neerhalen doorgebroken Berg)

Gerelateerd nieuws.

14 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard