Monsterscore tegen arme hekkensluiter.

Zondag 06 februari 2011 om 16:34

FC Groningen heeft zondagmiddag in een uitverkochte Euroborg fors uitgehaald tegen Willem II. Het werd liefst 7-1 na een 3-0 ruststand. Tim Matavz scoorde driemaal Domper op de feestvreugde was een rode kaart voor Andreas Granqvist wegens hands op de doellijn. De Tilburgers kregen tweemaal rood.

In Euroborg was de opdracht voor Groningen een passend vervolg te geven aan de zege bij aartsrivaal Heerenveen. Tegen hekkensluiter Willem II was het devies vooral geduldig te blijven. De beginfase van het duel was echter wat te afwachtend. Willem II was zelfs brutaal met afstandsschoten van Juha Hakola en Andreas Lasnik, die Luciano da Silva nog flink wat moeite bezorgden.
Tom Hiariej was als vervanger van rechtsachter Maikel Kieftenbeld een van de spelers die het van afstand probeerden. Nicklas Pedersen en Tim Sparv slaagden evenmin bij hun pogingen. In de achttiende minuut was de gele kaart voor Sparv een soort startsein om er een schepje bovenop te gooien. Aan de kant van Willem II had Biemans een gele kaart nodig om topscorer Tim Matavz af te stoppen.
In de 27ste minuut van de wedstrijd kwam de thuisploeg op voorsprong. Dusan Tadic met zijn elfde assist van het seizoen legde een corner panklaar op het hoofd van Andreas Granqvist die binnenkopte: 1-0. Door op het achterhoofd van zijn tegenspeler te koppen, raakte hij bovendien geblesseerd aan de rechterwenkbrauw en moest in de catacomben gehecht worden.
In die eerste periode van ‘powerplay’ wilde Willem II meteen terugslaan en kreeg Lasnik een aardig kans op de gelijkmaker. Precies na de terugkeer van Granqvist liet Groningen blijken dat het gedaan moest zijn met de aanvalslust van de Tilburgers. Op aangeven van opnieuw Tadic schoot Fredrik Stenman nota bene met zijn ‘verkeerde’ rechterbeen laag bij de eerste paal binnen: 2-0.
Met die stand was de ploeg nog niet uitgescoord. Een minuut voor de pauze tikte Tim Matavz op aangeven van Dusan Tadic namelijk nog zijn derde doelpunt binnen: 3-0. Het was maar goed dat FC Groningen die redelijk veilige marge had opgebouwd, want zes minuten na de pauze leek de wedstrijd flink te gaan kantelen. Andreas Granqvist werd wegens hands op de doellijn van het veld gestuurd en Lasnik maakte vanaf elf meter de 3-1.
Twee minuten later werd de wedstrijd beslist. Hoewel assistent-scheidsrechter Mark Strijker vlagde voor een corner, oordeelde scheidsrechter Kevin Blom dat ook Arjan Swinkels met zijn handen een doelpunt van Thomas Enevoldsen voorkwam. Swinkels, die dit seizoen nota bene al eerder door Blom van het veld was gestuurd wegens een vermeende handsbal, werd ook deze keer onterecht bestraft. TV-beelden hadden hierover binnen enkele seconden uitsluitsel kunnen geven. Hoewel de megaschermen in het stadion geen herhaling toonden, bleek al gauw uit vele SMS’jes van de thuisblijvers dat FC Groningen ‘geluk’ had gehad.
Het cadeautje werd bij afwezigheid van aanvoerder Andreas Granqvist uitgepakt door topscorer Tim Matavz, die zijn seizoentotaal opschroefde naar veertien: 4-1. Binnen enkele minuten kregen Lasnik en Gerrit Pressel gele kaarten wegens spelbederf. De laatste zou Pressel tien minuten daar weer na nog duur komen te staan. Nadat Jeroen Veldmate in het veld was gekomen voor Nicklas Pedersen, wisselde Heerkes nog een tweede keer.
In de 68ste minuut kreeg Pressel zijn tweede gele kaart. Hij was daarmee de vierde Willem II’er binnen twee duels die met rood van het veld werd gestuurd. Daarna was het krachtsverschil enorm van de tien van Groningen tegen de negen uit Tilburg. In bijna zaalvoetbalachtige aanvallen met korte combinaties wist de FC in het vierde kwart van de wedstrijd nog drie keer te scoren. Tim Matavz benutte een rebound en maakte 5-1 en zijn vijftiende van het seizoen. Op aangeven van Danny Holla maakte Thomas Enevoldsen de 6-1 en in de slotfase maakte Dusan Tadic 7-1 uit een kopbal op aangeven van Enevoldsen.
Door de spelers werd er niet meer echt uitbundig gejuicht. Het feest op de tribunes was er niet minder om. Voor het eerst sinds lange tijd ging de (Mexican) ‘wave’ weer eens door het stadion. Het gaf de ploeg de juiste drive om de score verder uit te bouwen. Precies op het einde van de reguliere speeltijd vond Blom het welletjes en blies voor de laatste maal. De ruim 22.000 toeschouwers waren getuige geweest van een historische overwinning. Groningen won ooit met 6-0 van Excelsior en Go Ahead en scoorde eens zevenmaal tegen VVV (7-3). De 7-1 zege gaat dus de boeken in als hoogste score ooit.
Volgende week wacht een bezoek aan De Graafschap, dat in de afgelopen acht wedstrijden slechts drie treffers maakte, maar een gedegen defensie heeft. Liefst acht spelers van FC Groningen hebben deze week interlandverplichtingen voordat ze zich vrijdag en zaterdag kunnen voorbereiden op het uitduel in Doetinchem. De volgende thuiswedstrijd voor Groningen is op zaterdag 19 februari. Tegenstander is dan Roda JC. Er zijn nog enkele kaarten te koop voor dit duel.

Luciano; Hiariej (77’ Lachman), Ivens, Granqvist (51’ rood), Stenman; Holla, Sparv (72’ Ajilore); Enevoldsen, Pedersen (61’ Veldmate), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Metaj, Mamedov.
Opstelling Willem II
Verhulst; Pereira, Biemans, Swinkels (54’ rood), Pressel (68’ rood), Gravenbeek (46’ Jelic), Van der Heijden, Lasnik, Ippel (65’ Janga), Hakola, Strihavka (74’ Lima).
Rest bank: Branderhorst, Levchenko, Rigters, Vossebelt.
Toeschouwers: 22.091 (uitverkocht)
Scores: 26’ Granqvist (Tadic) 1-0, 33’ Stenman (Tadic) 2-0, 45’ Matavz (Tadic) 3-0; 52’ Lasnik (strafschop) 3-1, 55’ Matavz (strafschop) 4-1, 71’ Matavz (-) 5-1, 73’ Enevoldsen (Holla) 6-1, 84’ Tadic (Enevoldsen) 7-1.